2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A célzott lombtrágyázás jelentősége gyümölcsösökben

Agro Napló
A szüret közeledtével az egyik legfontosabb szempont a gyümölcs piaci értékének növelése. Ilyenkor a tárolhatóságra, a termésszíneződés-, valamint az íz- és beltartalmi értékek javítására kell koncentrálnunk. Az egyes elemek fontos szerepet játszanak a gyümölcs ezen jellemzőinek megfelelő kialakulásában, az esetleges hiányok pedig rontják a piaci értéket. A megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez a Yara termékei jelentik a legjobb megoldást a lombtrágyázásban.

 

A YaraVita termékcsaládunk kínálatából a következő lombtrágyákat ajánlom termelőink figyelmébe a cél elérése érdekében:

Cink pótlására a YaraVita Zintrac (700 g Zn/l) a jó technológiai megoldás 0,5–1 l/ha dózisban.

A mangán, a magnézium, és a kalcium pótlására YaraVita Mantrac (500 g Mn/l), YaraVita Magtrac (500 g MgO/l), illetve YaraVita Stopit (224 g CaO/l) a Yara termékjavaslata. A mangánt tartalmazó lombtrágyánkat a golden fajtakörnél a korai lombhullás megelőzésére megelőző jelleggel legalább két-három alkalommal javasolt alkalmazni 0,5 l/ha dózisban. A magnéziumot tartalmazó lombtrágyát lehetőség szerint 2 alkalommal juttassuk ki 3-4 l/ha dózisban.

A kalcium nagyon fontos tápelem a gyümölcs számára. A súlyos terméskiesést okozó kalciumhiány megelőzése a kötődéstől aktuális. Kultúrától, fajtától, függően akár 4–8 alkalommal is célszerű elvégezni a kezelést. Kalciumot tartalmazó termékünk a YaraVita Stopit (224 g CaO/l), melyből hektáronként 5–7 litert javasolt kijuttatni.

A száraz anyag, a szín, valamint a szállíthatóság fokozására egy folyékony, magas káliumtartalmú lombtrágyát ajánlunk. Ez a YaraVita Safe K (500 g/l K2O). Hektár dózisa 5 liter.

Növényspecifikus termékünk a YaraVita Frutrel, mely nagyon népszerű a gyümölcstermesztők körében. A YaraVita Frutrel literenként tartalmaz 69 g N-t, 240 g P2O5-t 280 g CaO-t, 100 g MgO-t, 20 g B-t és 40 g Zn-t. Ez a lombtrágya a termő növényeket segíti a jó kötődés kialakulásában, az erős vegetatív fejlődésben, valamint a stresszhelyzetek átvészelésében végig a vegetáció során, egészen az érésig. Általunk javasolt dózisa: 5 l/ha.

Speciális termékünk, a YaraVita Seniphos tartalmaz 39 g N-t, 310 g P2O5-t és 56 g CaO-t literenként, ami a szüret előtti színeződés segítésére használható piros fajtáknál. A kezeléseket a fedőszín megjelenésekor kell elvégezni, melyet 10 nap múlva a jobb hatás érdekében célszerű megismételni és önmagában kijuttatni. Hektáronként 10 literrel érhetünk el jó eredményt.

A termékek magas hatóanyag-tartalommal rendelkeznek és a konkurens termékekhez viszonyítva kedvező az ár-érték arányuk, ezért a technológiába való beillesztésüknek nem csak szakmai indokai vannak. Nagyon fontos, hogy nézzük meg, mennyi hatóanyagot veszünk a pénzünkért.

A lombtrágyázás előnyei:

  • A kis mennyiség is viszonylag egyenletesen kijuttatható.
  • A felhasznált adagokhoz képest relatív hatékonyságuk nagyobb.
  • A növényvédelmi munkákkal egy menetben elvégezhető.
  • Nagyon jók a termékeink ár-érték aránya, hektárköltsége.

Néhány hasznos tanács lombtrágyázáskor:

  • Fontos a technológiai fegyelem betartása.
  • Erős sugárzás és fiatal állomány esetén az alacsonyabb dózist válasszuk.
  • 24 °C felett ne alkalmazzuk.
  • Lombtrágyázás előtt keverési próbát kell végezni, ahol általános szabály, hogy először a lombtrágyát keverjük be, és utána a növényvédő szert.
  • A minimális lémennyiség 400–1000 l/ha, ezt 7–10 naponként célszerű kijuttatni.
  • A hatékonyságot a nagyobb cseppmérettel lehet fokozni.
  • A lombtrágya bizalmi termék, csak a minőség iránt elkötelezett gyártó termékeit használja.

Lombtrágyáink keverhetőségével kapcsolatban használják a tankmix.com weboldalt, vagy a TankmixIT mobilalkalmazást. Kérdés esetén a Yara szaktanácsadói állnak rendelkezésre, akiknek az elérhetőségei a yara.hu weboldalunkon megtalálhatóak.

 

Kovács András
szaktanácsadó, Yara
+36 30 689 8095

A cikk szerzője: Kovács András

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!