Hogy jól induljon a 2022-es év, és a folytatásra se legyen panasz

Agro Napló
Új év, új célok. Az év ezen időszaka a tervezésé. A tápanyag-utánpótlásban a hatékonyságnak kulcsszerepe van, illetve egyre inkább ennek fokozására kell törekednünk. Nem elég műtrágyát, illetve lombtrágyát venni, hanem komplett technológiát kell keresnünk. A Yara olyan kínálattal rendelkezik, amely a tápanyag-utánpótlás minden felmerülő problémájára ad megoldást. Lássunk néhány szempontot, melyet az előttünk álló időszakban ajánlunk.

A tavasz első mozzanata a nitrogén hatóanyag fejtrágyaként való pótlása. Ebben az időszakban célszerű a könnyen és gyorsan felvehető nitrogénformákat előnyben részesíteni, mellyel a kijuttatást követően gyors felvételt tudunk elérni. A repce esetében a virágzást megelőző intenzív növekedés idején hektáronként, naponta átlagosan 6 kg nitrogénigénnyel rendelkezik. Ezt a mennyiséget csak talajon keresztül lehet számára biztosítani, melyre javaslatunk a YaraBela Sulfan kénes nitrogén fejtrágya. Kijuttatásával nem csak a szükséges nitrogént (gyorsan ható nitrát és hosszabb hatású ammónium formák 50-50%-os arányban) juttatjuk ki, hanem egyben kén- és kalciumforrást is biztosítunk a növények számára. Kiemelendő a nitrogén és a kén 4:1-es aránya, melyet célszerűen fenn kell(ene) tartanunk a tenyészidőszak egészében. A későbbi fejtrágyázások során is a Sulfant használva tudjuk ezt biztosítani.

A tavasz első növényvédelmi kezelésével egy menetben a növényspecifikus összetételű YaraVita lombtrágyák kijuttatása javasolt. Ezek összetétele kifejezetten egy-egy növénykultúra igényei szerint kerültek meghatározásra. A korai időszak tápanyaghiányos időszakai jelentős kiesést okoznak, ezért a szükséges mikro- és mezoelemek pótlására kifejezetten nagy gondot fordítsunk. A lombtrágyázás termésnövelő hatása bizonyított, évjárattól és természetesen a technológiától függően 5–15% terméstöbblet várható. A YaraVita termékcsalád két zászlóshajója a Gramitrel (a kalászos növények lombtrágyája) és a Brassitrel Pro (az olajos növények lombtrágyája) évek óta megbízhatóan hozza ezt a szintet, minden évben egyre többen szavaznak bizalmat ezen két terméknek. Magas hatóanyagtartalom, ezáltal alacsony hektárdózis (2–4 l/ha), esőállóság, több hetes tartamhatás jellemzi mindegyik YaraVita termékünket.

Nem mehetünk el szó nélkül régi-új termékünk, a Folicare 18-18-18 mellett sem. Általános kondicionálásra javasolt, szilárd formájú, mikroelemes lombtrágya. A hasonló termékek sorából kiugróan kedvező ár-érték aránya, könnyű kezelhetősége emeli ki. Bármely növénykultúrában 3–5 kg/ha dózisban ajánljuk kijuttatni.

A tavaszi alaptrágyázás során a YaraMila melegen granulált, komplex műtrágyák teljes felületre szórva, vagy a vetéssel egy menetben is alkalmazhatóak. Különféle NPK-összetételek az eltérő igényeknek megfelelő választást tesz lehetővé. Gyors és alacsonyabb talajnedvesség mellett is megfelelő oldódás, valamint kén- és mikroelem-kiegészítésük segítik növényeinket a kezdeti időszaktól.

A vetés során, ha van lehetőségünk, ne maradjon ki a mikro­granulált formájú starter műtrágya sem (Yara NP Starter). Kisebb dózisban ugyan, de alacsonyabb nedvességtartalom mellett is gyorsan ható formában biztosítja a gyökérfejlődéshez szükséges tápelemek mennyiségét.

Kijuttatása közvetlenül a magárokba történik, így azonnal felvehető a csírázást követően. Alacsonyabb dózisából kifolyólag nem juttatható ki a teljes mennyiségű foszfor- és egyéb tápelemek mennyisége, viszont ha csak az elmúlt pár év vetést követő néhány hetes időszakára (hideg talaj!) tekintünk vissza, kiemelt figyelmet kell fordítani az ilyen típusú termék kiegészítő jellegű használatára.

Termékeink mellett továbbra is elérhetőek a felhasználást segítő alkalmazásaink (Tankmix, CheckIT, Atfarm) és szolgáltatásaink (Megalab), honlapunkon (www.yara.hu) pedig technológiai javaslataink, termékleírásaink naprakészen olvashatóak.

Az előttünk álló évre kívánunk mindenkinek sikeres és eredményes gazdálkodást, egyenletes csapadékellátottságot, magas hozamokat és felvásárlási árakat.

Makra Máté
+36-30/785-6549

A cikk szerzője: Makra Máté

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!