2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Erős nők a mezőgazdaságban

Agro Napló

A hátrányából kovácsolt előnyt a Békés megyei örökmozgó gazdászlány

Szebegyinszki Georgina

Több mint 1000 hektáron gazdálkodik a Rigli Kft. ügyvezetője, Szebegyinszki Georgina a Békés megyei Dombiratos környékén. Csapatával 36 aranykorona feletti réti csernozjom és öntéstalajokon dolgoznak, a főnövények a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce, amelyeket közel azonos területen termesztenek. A gazdaság teljesen gépesített, terményraktárral és nemrégiben elkészült szárítóteleppel egészül ki.

Georgina a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán végzett üzletviteli menedzserként, tehát nem agrárszakon. A termelés irányítását akkor vette át édesapjától, amikor a régóta gazdálkodó családfőnek 2012-ben megromlott az egészségi állapota. A kezdeti időszak nem volt könnyű, mert először el kellett fogadtatnia magát a szakmában, és rengeteg tanulásra is szükség volt ahhoz, hogy sikeresen továbbvigye a céget. Ám a tudásbéli hiányossága egyben az előnyét is jelentette: mindenkit meghallgatott, akinek volt egy jó ötlete vagy tanácsa a gazdálkodással kapcsolatban. Számos növényvédős, input­ anyaggal foglalkozó és gépes szakember véleményét is kikérte, akik mind javasoltak valamit a kelet-békési terület megművelésére. Georgina pedig tanult, kísérletezett és kipróbálta azokat a technikákat, amiket érdemesnek tartott arra. Aztán ahogy ezek egyre inkább beváltak, nőtt a termésátlag, és az újdonsült gazda azt vette észre, hogy több környékbeli termelő is őt kérdezi arról, milyen módszerekkel érte el a jobb eredményeket.

Amikor átvettem a gazdaságot, 600 hektárunk volt, most már közel dupla ekkora területet művelünk. Versenyképes gazdaságot sikerült kiépíteni, amit nagyban segített, hogy az elejétől fogva meg akartam felelni az elvárásoknak. A felelősség nagy volt. Először a földek összeszedésével kezdtem, hogy a biztos alap meglegyen. Aztán a növénytermesztés megújuló technikái felé nyitottam, ami hozamban mérhető eredményt produkált. Sikerült kimagasló termésátlagokat elérni: a napraforgó 4 tonna körül, a repce 4 tonna felett, a kukorica 10 tonna felett hozott. Az egyik kedvenc búzánk, a Gabonakutatótól a GK Csillag pedig malmi minőség mellett hozamban is kimagasló, 9 tonna feletti hektáronkénti termést ért el – meséli Georgina.

Azt szeretem a mezőgazdaságban, hogy mindig van benne kihívás, és minden nap más. Idén például a szárazság és az eső is gondot okozott, az őszi vetésű növények megsínylették az aszályt. A kalászosoknak nem volt kellő mennyiségű csapadék, így idén nem várok nagy hozamot. A szárazságot követő esősebb időszak miatt pedig az utólagos kezeléseket nehéz volt időzíteni, nem lehetett rámenni a talajra. Meg kellett várni a felszáradást, és az idén a gyomirtás után elengedhetetlen volt a kultivátorozás is. A növények igényeinek kielégítésére, a mikroelemek pótlására lombtrágyákat használunk. Például a búzáink rezet, az olajos növények bóros kezelést is kapnak. Mi is elkezdtük használni a precíziós technológiákat, hamarosan megkapjuk az Isobus-rendszerű műtrágyaszórónkat, amivel kilogrammonként meghatározható a kijuttatás. A kombájnokban automata kormányzás van, és hozamtérképet is használunk a műtrágyaszórás legoptimálisabb beállításához. Nagyon odafigyelünk a növények specifikus mikro- és makroelem utánpótlására, ahogy a növényvédőszeres kezelésekre is. Ezenfelül kísérleteket is vállalunk, több cég teszteli nálunk a még bemutatás előtti készítményeit – mondja.

A gépparkunkat folyamatosan fejlesztjük, 2 éve vettünk egy New Holland CR8.90-es duplarotoros kombájnt az Agrotec-től. Teljesen jól szolgálja az igényeinket, egy időben állítható elő vele jó minőségű tiszta mag és kiválóan felhasználható szalma. A törött szemek mennyisége elhanyagolható, a betakarítás pedig nagyon tiszta. A vezértraktorunk egy 420 lóerős Steiger a Case IH-tól, amivel minden komolyabb talajműveletet el tudunk végezni, legyen az mélylazítás vagy szántás. Összesen 5 darab Case IH traktorunk, 1-1 18, illetve 24 tonnás Fliegl pótkocsink van. Tervben van még az idén egy kisebb ládás kombájn, egy hidas permetező, valamint egy további traktor, illetve munkagépek vásárlása is. Az AGROTEC-kel régóta nagyon jó kapcsolatunk van, a szervizelést kizárólag az ő felkészült szerelői végzik, teljesen elégedettek vagyunk velük. A legtöbb esetben az alkatrészeket is tőlük vesszük meg, mert nagyon jó árat tudnak adni.

Arra a kérdésre, hogy beül-e a gépekbe, Georgina így válaszolt:

Szerencsére sikerült bővíteni a munkatársaink számát 5-ről 7-re, így erre már ritkán van szükség. Ha mégis előfordul, az aratásban szoktam részt venni, mert nagyon szívesen ülök be a kombájnba. Én inkább az ügyvezetői feladatokat végzem; az inputanyag-beszerzést végzem, a növényvédelmi megoldásokhoz kapcsolódó döntéseket hozom meg, és természetesen az értékesítés is hozzám tartozik. Nagy segítség nekünk, hogy idén év elejétől egy szintén volt SZIE-hallgató gépészmérnök csatlakozott hozzánk műszaki vezetőnek, aki a gazdaság gépekkel kapcsolatos teendőit koordinálja.

 

Hogyan sikerült elfogadtatnia magát nőként alapvetően elég férfias területen úgy, hogy ráadásul szakmán kívülről érkezett?

Az elején talán még a család sem gondolta volna, hogy át tudom venni édesapámtól a gazdaság irányításának feladatát. Ez persze extra bizonyítási vágyat, még nagyobb erőt és akaratot adott nekem. A szaktanácsadók és a gyártó cégek képviselői kezdetben nem tudták, mire számíthatnak tőlem. Az áttörést akkor éreztem, amikor nagyjából 2 év elteltével kezdtem beilleszkedni a környezetbe. A környékbeli gazdatársak látták, hogy új dolgokat próbálok ki, új eszközöket, növényvédő szereket használok.

Sokszor kértem ki gépeket bemutatóra. Talajszelvényeket ástam ki a táblákon, elemeztük a talajéletet, a tápanyagtartalmat.

Egy idő után az eredményeket látva a többi gazda is elkezdett érdeklődni, hogyan oldom meg a különböző feladatokat, mi a véleményem az egyes témákról, és milyen növényvédőszeres kezeléseket használok. Ebben közrejátszott az is, hogy jó terméshozamokat értünk el, szép volt a növényállományunk. A környéken nekünk volt elsőként rotoros kombájnunk, a gazdatársaim pedig látták, milyen jól teljesít, azóta aztán már 5 darabot adtak el ezekből a gépekből a környezetemben.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan tanulok, és nyitott vagyok az újdonságokra.

Minél többen jönnek hozzánk Dombiratosra, annál többet hallok és tanulok. Ez egy folyamatos gyakorlati képzés, amely eredményeképp bátran kipróbálom a szaktanácsadók új technológiai javaslatait.

 

Ezt szereti a legjobban a gazdászhölgy a mezőgazdaságban

Imádom, hogy soha nem lesz rutinszerű. Mindig, mindent időben megfelelően kell változtatni, és ki kell aknázni a lehetőségeket. Ez nem munka, hanem hivatás, és mint ilyen, hajtja az embert, hogy még jobban tudja, értse, tanulja. Mindeközben nagyon nagy szabadsággal párosul, ami számomra megfizethetetlen.

A szabadban, a természetben dolgozunk, nincsenek sablonok, alkalmazkodni és gondolkodni kell, ami folyamatos fejlődést jelent.

Örökmozgó típus vagyok, folyamatosan mennem kell ahhoz, hogy jól érezzem magam. Kikapcsolódásként konditermes edzéseket végzek, amit az Európa-bajnok barátnőm hatására kezdtem el. Annyira megtetszett, hogy kipróbáltam a versenyzést is. Az első szezonban az országos megmérettetésen két kategóriában egy bronz- és egy ezüstérmet szereztem, amivel továbbjutottam a Budapesten megrendezett WBPF Európa-bajnokságra. Ott a 6. és a 7. helyet szereztem meg, ami nagy öröm volt. A sportban az tetszett meg, hogy bár hatalmas lemondásokkal jár, megerősíti az ember lelkét. A diétához és az edzésekhez, a versenyek előtti vízmegvonáshoz nagy akaratra van szükség. Ilyenkor már önmagammal küzdök.

Ha pedig saját magamat legyőztem, az óriási önbizalmat ad, és segíti a személyiségem fejlődését is. Ez pedig jól jön a gazdaságban is.

A gyártásról nyergelt át műszaki vezető posztra a gépészmérnök hölgy

Szűcs Eszter

A szarvasról származó és korábban ott is dolgozó Szűcs Eszter az AGROTEC területi műszaki vezető pozíciója előtt a gépgyártással foglalkozott. Ezért új volt neki az agrárium és a mezőgazdasági gépészet, de a 20 éves munkaszervezési tapasztalatát jól tudja hasznosítani az orosházi területi központban. Amit pedig meg kell tanulni, azt a kollégák segítségével meg is tanul a szakmából.

Korábban egy szarvasi családi vállalkozásban jártam végig a ranglétrát. A gépészmérnöki kar elvégzése után vettük át a családi vállalkozás vezetését szépen folyamatosan. Az én feladatom abban a vállalkozásban a termelés irányítása, és a cég vezetése, valamint a munkaszervezés volt. Az AGROTEC-nél nagyon jól jön ez a tapasztalat.

Az eddigi pályafutásom alatt már többször szembesültem azzal, hogy más szemmel néznek a nőkre a többnyire férfias szakmákban, amilyen a mezőgazdaság is.

Viszont a tiszteletet ki lehet vívni. Ha nőként helyt tudsz állni egy ilyen helyzetben, az már hozza magával az elfogadást is – kezdte a beszélgetést Szűcs Eszter. A területi műszaki vezetőként dolgozó hölgy csoportjába 8 szervizes, 4 alkatrészes és 2 asszisztens munkatárs tartozik, és további szervizes kollégák felvételén dolgoznak. A szakember egy napja úgy kezdődik, hogy reggel az orosházi területi központban megbeszélik a fiúkkal a napi feladatokat. Megtervezik, hogy ki és hová megy, és mit csinál aznap.

Ezután Eszter ápolja a kapcsolatot a partnerekkel. Megkérdezi, hogy hol tartanak, közbejött-e valami? A munkaszervezés folyamatos, hiszen az igények szünet nélkül érkeznek, hozzá és a csapatához is.

Arról, hogy a munka mennyire pörgős, Eszter azt mondja: A vetési szezon nem volt egy őrültek háza. A kollégák szerint inkább az aratási szezon lesz nagyon erős. Izgatottan várom, hogyan fogunk tudni együtt dolgozni a feladatokon. A munkaszervezés szempontjából a mezőgazdaság is hasonló, mint bármelyik más munka. Először itt is csapatot kell építeni. Fontos, hogy a közösségen belül ne legyenek ellentétek, mert csak együtt, egységet alkotva tudunk előre haladni.

Fontos a pozitív visszajelzés. Nálunk jellemző, hogy a gazdák részéről van visszacsatolás, amit továbbítok is a fiúknak. Mindenkinek jól esik, ha tudja, hogy meg vannak elégedve a munkájukkal. Ez a körforgás jót tesz a morálnak. Így nemcsak elvégzik a munkát és felveszik érte a fizetésüket, hanem érzik, hogy van jövőképük. Mert az nagyon fontos, hogy a munkatársak tudjanak és akarjanak is hosszú távon ebben a csapatban dolgozni.

Nőként férfiak között vezetőként megfelelni mindig kihívás. Világ életemben szerettem a kihívásokat, szeretek tanulni, szeretem az új dolgokat, szeretek a komfortzónámon kívül lenni.

Persze erősnek kell lennem, mert ha az egyik kollégának valamit engedek, akkor természetesen a másiknak is kell. Mindenkivel meg kell találni a közös hangot. Nyilván furcsa volt nekik, hogy nő a vezetőjük, először mindenki próbált visszafogott maradni. Persze ez hosszú távon nem megy, mert ez egy munkahely, ahol néha egy-egy keresetlen szó is elhangzik. Ám azért, mert én ott vagyok, ezeket nem kell elfelejteni, nem fogunk virágnyelven beszélni – mondja az AGROTEC orosházi területi központjának területi műszaki vezetője.

A gazdák számára is nagyon fontos, hogy a kapcsolat személyes legyen. Kommunikálhatunk bármennyit telefonon, vagy e-mailen keresztül, az ő problémájuk akkor válik valósággá, ha szemtől szemben beszélgetünk egymással. Más kapcsolat alakul ki közöttünk, ha személyesen találkozunk.

Megismerjük egymás személyiségét, kicsit nyíltabban, kicsit őszintébben tudunk beszélgetni. Mert lehet, hogy a gazdák egy része elsőre még nem mondja el a problémáját, de harmadjára, negyedjére sokkal nagyobb az esély rá. Így tudunk a legjobban segíteni nekik a megoldásban.

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!