Üzemi szinten bizonyít a Flavo Plant

Agro Napló
Négy eltérő növényvédelmi koncepció, amiben bizonyított a Flavo Plant.

Cikksorozatunkban külön foglalkozunk az őszi búza technológiákkal, a fő kenyérgabonánk egyre növekvő növényvédelmi kitettsége miatt. A 2019-es termelési év kifejezetten problémás volt a különböző gombafertőzések szempontjából, négy eltérő technológia bemutatásával szemléltetjük a Flavo Pant felhasználási lehetőségét.

Szentistváni Mg. Zrt.-nél GK Csillag fajtában került összevetésre a Flavo Plant az üzemi technológiával. Az elővetemény őszi káposztarepce volt és mivel egészen májusig nem volt jelentősebb csapadék (a vegetációs időben lehullott csapadék 50%-a a tenyészidőszak utolsó két hónapjában esett) mindössze egy kezelésből állt a védekezés.  Az üzemi kezelést virágzás kezdetén tebukonazol-spiroxamin-triadimenol kombinált hatóanyag-tartalmú készítmény 0,8 l/ha dózisával végezték, míg 10 hektáros területen azonos időben a Flavo Plant 1 l/ha dózisával védekeztek. Betakarításkor az üzem növényvédelmi ágazatvezetője külön mintát készített a két kezelésből, melyeket kóddal látott el. A minták laboratóriumi vizsgálata során mért DON-toxin-szennyezettség mértéke alacsonyabb a Flavo Plant esetében! Az üzemi kontroll 0,50 ppm, a Flavo Plant kezelésből származó minta kevesebb, mint 0,25 ppm szennyezettséget mutatott, azaz 50%-ot meghaladó toxinszint-csökkenést mértünk!

A Gyermely Zrt.-nél borsó elővetemény után vetett MV Nádor fajtában három gombaölő szeres kezelésre került sor, amelyből az utolsó kalászvédelmi kezelésben szerepelt a Flavo Plant 1 l/ha dózisban. A virágzás kezdetén elvégzett kezelésnél az üzemi kontroll klórtalonil-tebukonazol hatóanyagot tartalmazott. Betakarítást követően itt is külön mintavételre került sor, amelyet a cég munkatársai és mi is megvizsgáltunk DON toxinra. Az alábbi eredmények születtek:

Az eredmények értékeléséhez tudni kell, hogy a vizsgált búzatábla dombvidéken van és nagyjából fele mély fekvésű, alsó részén halastóval és vízelvezető csatornával határolt. A téli csapadék és a májusi esőzések miatt a tábla alsó része, kb. 0,5 ha folyamatosan vízben állt. Fertőzési nyomás szempontjából lényeges továbbá, hogy a víznyomás szélében lévő sávot nem kezelték, mert nem bírta el a gépet. A terület rendszeresen szerves trágyázott.

Agroprodukt Zrt.-nél Iridum fajtában tesztelték a Flavo Plantot. Az elővetemény őszi árpa volt. Üzemi technológiában két gombaölő szeres kezelés szerepelt. Zászlóslevél terüléskor fenpropimorf + epoxikonazol 1 l/ha dózisával egységes kezelést kapott az állomány. A kalászvédelmi kezelésben már eltértünk az üzemi technológiától – ami virágzás kezdetén ciprokonazol + propikonazol + klórtalonil 1,5 l/ha dózisa volt – az alábbiak szerint. Virágzás kezdetén, majd azt követően 10 nappal kezelésenként 1 l/ha dózissal juttattuk ki a Flavo Plantot. A második kezelést az elővetemény és a májusban lehullott 125,7 mm csapadék együttes hatása miatt fellépő fokozott fertőzési nyomás megelőzése indokolta. Természetesen itt is elvégeztük a DON toxin mérést, amelynek eredménye: üzemi: 0,40 ppm, Flavo Plant:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!