Gondolom, Önök is már mindannyian kipróbálták az önkiszolgáló salátabárt. Én általában szívesen válogatok magamnak a tálra diót, mogyorót, szárított vagy friss paradicsomot, friss salátát és rostos zellert.
Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé?
Általánosságban bátran mondhatjuk, hogy füvet. Olyan fűféléket, amelyek elsősorban jóízűek, a számára megfelelő összetételű fajtákból, amelyet könnyen emészt, túl sok kérődzés nélkül. De vajon ezek a füvek megtalálhatóak azon az asztalon melyről válogathat?
Sajnos nem minden esetben. Hiszen még ma is a téves és helytelen gyakorlat az, hogy legtöbb helyen a mennyiségi szemlélet uralkodik, vagyis a minél nagyobb lehozható hozam és száraz anyag az adott területegységről az, ami számít és nem a minőség.
Annak ellenére, hogy ezt hosszú évek óta hangsúlyozzák a szakemberek és szaktanácsadók, és tucatjával hallgatjuk az erről szóló előadásokat országszerte, ... sajnos nem cselekszünk.
Különös tekintettel arra a tényre, hogy rengeteg gazdaság még mindig a folyamatos tömegtakarmány „többlettermelés” hibájába esik a minőség növelése helyett, mondván ez a legolcsóbb. Teljesen biztos vagyok abban, hogy ökonómiai szempontból hosszú távon sokkal előbbrevalóbb lenne, ha a fókuszt inkább a minőség előállítására állítanánk a mennyiségi szemlélet helyett.
Meggyőződésem, hogy előbbre jutnánk, ha a gazdaságok megtennék azt a felfedezést, hogy a nap végén sokkal több tej kerülne a tartályokba magas minőségű fűszenázzsal.
Tehát minőséggel, vagyis rostemésztéssel. Megfelelően alátámasztott és dokumentált tény, hogy a magasabb emészthetőség magasabb szárazanyag-bevitelhez és magasabb tejkihozatalhoz vezet. A könnyebb emészthetőség kevesebb energiát emészt fel a kérődzés folyamata során és több energia marad a laktációra. Az emészthetőséget, mint egy kisgyereket rengeteg becenévvel illethetjük, például: NDF, dNDF, NDFD... stb.
A szakemberek és szaktanácsadók arra hivatottak, hogy segítsenek megkeresni és irányt mutatni a megfelelő és minőségi tömegtakarmányok vonatkozásában.
A ViTAL-FEED Kft. a DLF-fel évek óta hazánkban is olyan takarmányfűfajtákat vonultat fel, amelyek tényekkel alátámasztva biztosítják a magas energiabevitelt a magasabb laktáció eléréséhez. Ezt a technológiát követve a mi koncepciónk alapján az elsőszámú és legfontosabb minőségi faktor: a ROST!
Ez pedig nem a cukor mennyisége, a fehérje vagy az egyéb szerves összetevők, hanem az emészthető rost: a fűfélék sejtfalának strukturális komponense.
A „DLF Fiber Energy” program fajtáinak NDFD-értéke kimagasló. Ezt az értéket nem szabad összetéveszteni a szorosan kapcsolódó dNDF kifejezéssel. A kettő közötti különbség az, hogy az NDFD az emészthetőséget a rostfrakció (NDF) százalékában fejezi ki, míg a dNDF az emészthetőséget fejezi ki a DM százalékában. A tejhozam szempontjából tehát a legfontosabb információ szempontunkból az NDFD-érték, mivel más szárazanyag-komponensek emészthetősége ugyanolyan mértékben nem befolyásolja a takarmányfelvételt, mint a rostfrakció.
Manapság a „DLF Fiber Energy” programja több mint 36 fajtát tartalmaz évelő fűből, hibrid fűből, csenkeszből, Festuloliumból és keverékekből.
Szabó Bélakereskedelmi igazgató
A "Megnövelt takarmány-emészthetőség = Magasabb takarmányfelvétel + magasabb tejhozam"
Tehát folytassa és válogasson, válassza ki salátáit,
|
A cikk szerzője: Szabó Béla