2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Az „Év Traktora 2020” cím nyertesei

Agro Napló
Az elmúlt évben 12 gyártónak 17 traktora volt versenyben négy (szántóföldi, farmmindenes, speciális és fenntartható) kategóriában. A Fendt és a New Holland traktorok három-három, a Valtra traktorai két kategóriában versenyeztek. A finalista traktorok között a Case IH, a Carraro Tractors, a CLAAS, a Kubota, a Massey Ferguson, a McCormick, a Same, a Steyr, és a Rigitrac egy-egy traktorral szerepelt.

A győzteseket egy 23 országból származó 25 tagú szakújságírókból és szakemberekből álló zsűri választotta ki, két hónap alatt lebonyolított gyakorlati tesztek során. A zsűritagok által vezetett traktoroknak különböző munkagépekkel, különböző munkákban kellett bizonyítani képességeiket, bizonyságot adni a kezelésükről, a vezérlésükről, a működtetésükről és komfortjukról egyaránt.

A zsűritagok pontozással értékelték a traktorok egyes tulajdonságait (motorikus, hajtásláncbeli, hidraulikus, vezetési, vezérlési, kényelmi, innovatív stb.). A zsűritagok összesített pontszámai alapján kerültek ki kategóriánként a győztesek, amelyek a következők:

A „Tractor of the Year 2020” (az Év (szántóföldi) Traktora 2020) címet az új fejlesztésű Fendt 942 Vario traktor érdemelte ki. A 415 LE-s MAN alacsony fordulatú motorral szerelve, kiváló motorikus tulajdonságokkal, fokozatmentes sebességváltóval, kiemelkedően jó hidraulikus paraméterekkel és sokoldalúan kihasználható fedélzeti elektronikával rendelkezik.

A „Best of Utility Tractor of the Year 2020” (Legjobb Farmmindenes (legsokoldalúbb) Traktor 2020) cím nyertese a Fendt 314 Vario Profi Plus traktor lett. A Fendt 300-as kategória zászlóshajójának tekinthető traktor motorjának maximális teljesítménye 152 LE, fokozat nélküli a sebességváltója. Könnyű a kezelhetősége, sokoldalúan kihasználható a hidraulikája és a TLT-je. Mindkét Fendt traktor a legfejlettebb fedélzeti elektronikával, kezelőfelülettel és adatátviteli technikával rendelkezik.

A „Best of Specialized Tractor of the Year 2020” (a Legjobb Speciális Traktor 2020) címre a New Holland T4.110 N PneuTrac ültetvénytraktor lett méltó. A 107 LE-s motorral és 36/16 fokozatú Hi-LoPower-Clutch sebességváltóval szerelt ültetvénytraktor különlegessége a lengőbölcsős + Pendulum mellső tengelyrugózás és a négy kerékre szerelt speciális levegő nélküli Pneu­Trac gumiabroncsozás, amelyek rendkívüli mértékben kímélik a talajt és csillapított, nyugodt járást biztosítanak a traktornak.

A „Best of Sustainable Tractor of the Year 2020” (a Legjobb Fenntartható Üzemű Traktor 2020) kategória győztese a sűrített földgázzal (CNG) és magas metántartalmú biogázzal (CBG) üzemelő New Holland Methane Power Tractor, amely a gázüzemre átépített New Holland T6.180 traktor konstrukciójára épül. A maximális motorteljesítménye 179 LE és egyszerre 300 liter magas metántartalmú gázt képes tartályaiba tankolni. A dízelüzemhez képest +50%-kal kisebb a károsanyag-kibocsátása és 30%-kal kevesebb a fenntartási költsége.

https://tractoroftheyear.org/

Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Traktoros homlokrakodók

Traktoros homlokrakodók

Európában a mezőgazdasági rakodási munkák nagyobbik részét a traktoros homlokrakodók végzik. A családi kisgazdaságok szinte mindegyikében megtalálható...

Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!