2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Milyen erőgépet vegyek?

Agro Napló
Az erőgépgyártók a lehető legtágabb spektrumban próbálják meg felépíteni kínálatukat, hogy a különböző felhasználási területek munkavégzési igényeit minél optimálisabban lefedjék. Ezzel mára olyan széles traktorkínálat alakult ki, hogy a gazdák sokszor eltévedhetnek a lóerők, a vezérlések, a különböző felszereltségek, tengelytávok és hasmagasságok tengerében. Így sokszor a kijelölt munkavégzési feladatokhoz képest nem a legmegfelelőbb erőgép kerül megvásárlásra.

Érdemes szakemberrel együtt kiválasztani a munkavégzés igényeit leginkább lefedő erőgépet. Ebben segít az AGROTEC Magyarország Kft. szakértő csapata, illetve minőségi, New Holland traktorkínálata, mely gondos szaktanácsadással tűpontosan kiszolgál bármely felhasználási igényt. 

A világ növény- és állattenyésztésének legfőbb alapgépe az erőgép vagy gyakrabban használt nevén traktor, elképesztő fejlődésen ment keresztül azóta, hogy az 1900-as évek elején megjelentek az első belső égésű motorral szerelt változatok. Manapság egy új erőgépbe ugyanolyan csúcstechnológiát képviselő mérnöki megoldások kerülnek beépítésre, mint napjaink hipermodern személyautóiba, a kérhető gyári és utólagosan is felszerelhető opciók sora is hasonlóan hosszú.

A gyártók fejlesztéseinek egyik legfőbb mozgatórugója az, hogy egyre nagyobb komfortot és minél sokoldalúbb felhasználhatósági lehetőséget biztosítsanak a gépkezelőnek, akár az egyedi felhasználói igényeknek megfelelően. Ugyanakkor a legújabb precíziós művelési technológiák alkalmazása, illetve az akár ISOBUS által vezérelt legkülönfélébb munka- és célgépek zökkenőmentes üzemeltetése is kiemelt irányvonalat képvisel. Bátran kijelenthetjük, a CNH cégcsoport, mint a világ egyik vezető mezőgazdasági gépgyártója élen jár ebben a modern mezőgazdaság által diktált folyamatos fejlesztési versenyben!

Az Agrotec Magyarország Kft. szakembereinek egyik legfontosabb feladata, hogy partnereinkkel kommunikálva mindig az elvárásoknak legmegfelelőbb New Holland erőgépet ajánljuk, az adott gazdaság területeihez mérten, illetve az ott alkalmazott munkagépekhez és technológiákhoz illeszkedően. A gyártó termékpalettája is bőséges tárházat nyújt ehhez, hiszen a 16 különböző traktorcsalád mintegy 75 különféle motorteljesítményű modellje bőven ad lehetőséget arra, hogy az összes felmerülő igényre tudjunk testreszabott megoldást kínálni.

Boomer és T3F – A fejlett kompakt kistraktor

A kompakt univerzális kistraktor kategóriát képviseli 30–80 Le-s motorteljesítménnyel a kabinos és kabin nélküli változatban is kapható Boomer, illetve T3F széria. Ezeket a traktorokat elsősorban kertészeti, ültetvényes, illetve különböző (pl: önkormányzatoknál szokásos) fenntartási munkálataira fejlesztették ki. Kimondottan parkgondozási feladatokra igény szerint speciális gyepgumizással is rendelhetőek.

T4 F/N/V – Az ültetvények királya

A New Holland nagy hagyományokkal és tapasztalattal rendelkezik a gyümölcs- és szőlőültetvényeken széles körben alkalmazható szűkített nyomtávú traktorok gyártásában, hiszen ha a közvetlen elődtraktorokat is figyelembe vesszük több mint 25 éves múltra tekinthetünk vissza. A T4F/N/V széria modelljeit a speciális alkalmazási területhez igazodó opciók széles választéka, valamint háromféle felépítményszélesség jellemzi, amelyhez az extra nagy 76 fokos bekormányzási szöget biztosító SuperSteer első hidak nyújtotta piacvezető manőverező képesség párosul. A betűjelzések az elérhető minimális szélességet, valamint a mellső híd bekormányzási szögének különbözőségét jelölik. A T4V esetében a minimális teljes szélesség 1061 mm, a T4N típusnál 1229 mm, illetve ugyanez az adat a T4F esetében 1398 mm. Minden modell esetében a traktor rendelhető oldalsó hidraulika kiépítéssel, hogy maximálisan ki tudja szolgálni az ültetvényben használatos – oldalra, vagy frontra szerelt – speciális munkagépek által támasztott igényeket. A New Holland teljes körű kabinszűrést garantál, pont olyat, amilyenre például egy permetezővel dolgozó ültetvényes traktor vagy egy szőlőkombájn esetében is szükség van a gépkezelő egészségének maximális védelme érdekében. Mit is jelent ez? Duplaszűrős rendszert két szűrővel a kabintetőben, egy kapcsoló segítségével a gépkezelő válthat a 4-es és az alacsonyabb 2-es szintű kabinszűrés között.

TD5  – Népszerű és gazdaságos

Hazánkban kétféle felszereltségi szinttel vált keresetté a TD5 erőgépek leginkább keresett 95 Le-s változata. A TD5 széria széles motorpalettával áll rendelkezésre a gazdaságos felszereltséget kereső partnereink rendelkezésére, akik egy sokoldalúan használható, kompakt, hagyományos szántóföldi traktort keresnek.

Alap verzióban kínáljuk a 40 km/h-s végsebességű, mászóval ellátott 20 előre és 12 hátrameneti fokozattal rendelkező irányváltós, mechanikus szinkronizált sebességváltót. Ebben az esetben a gépek 2 pár hátsó kihelyezett hidraulika körrel, 540/750 fordulatú járókerék-arányos TLT-vel rendelkeznek. Az utóbbi időben a piac igényeihez igazodva egy valamivel jobban felszerelt verziót is életre hívtunk. A standard TD géphez viszonyítva a pluszt a terhelés alatti irányváltóval ellátott 12x12 fokozatú váltómű, a légrugós vezetőülés és a 3. pár hátsó kihelyezett hidraulikaszelep jelenti.

 

T5 Utility – Az arany középút

A 95–115 LE teljesítményszegmensben az úgynevezett kompakt szántóföldi erőgépek között középső felszereltségi szintet hoznak a T5 Utility traktorok. Felhasználhatósági köre nagyon hasonló mint a TD5 traktorok esetében, viszont váltó, hidraulika rendszer és komfort esetében itt már egy szintet lépünk felfelé.

Ebben az esetben egy 24/24-es Hi-Lo 40 km/h-s sebességváltóval, elektro-hidraulikus kapcsolású első-hátsó differenciálzárral szerelt gépről beszélhetünk. Az alapfelszereltséghez tartozik a 3 pár kihelyezett hátsó hidraulika, a légrugós vezetőülés, az 540/750/1000 fordulatú elektrohidraulikus kapcsolású kardán, amelynek segítségével a munkagép indítása lágyan és fokozatosan történik, illetve a felszerelés része a digitális teljesítménymonitor is.

A T5 Utility széria gépeibe épített 3,4 literes, közös nyomócsöves erőforrások 407–444 Nm max. nyomatékot és több mint 40%-os nyomatékrugalmasságot biztosítanak. A fő sebességváltó karon elhelyezett nyomógombbal működő Power Clutch funkció segítségével a három fő sebességcsoportban elhelyezett 8 sebességfokozatot lehet kapcsolni. Alapfelszereltség az elektronikus helyzet erő és vegyes szabályzású 3 pont emelő berendezés is, amely a sárvédőről is vezérelhető.

 

T5 Electro Command – Az alsó-középkategória bajnoka

A T5 EC traktorcsalád a 2016-os év második felétől vadonatúj kivitelben került be a kínálatba, három modellváltozatban érhető el 99, 107 és 117 LE-s teljesítményű erőforrással. Az eddig említett 95–115 LE közötti erőgépekhez képest nagyobb tengelytávval rendelkezik, tehát a T5EC széria méreteiben a TD5 és T5 Utility valamint a középkategóriás T6 széria közé pozícionálható, ami a komfortfokozatot illeti, pedig jóval többet nyújt, mint a TD5 vagy a T5 Utility.

Az Electro Command esetében már korábban is rendelhető kabinrugózás mellett a rugózott első híd is bekerült a kérhető opciók sorába, amely ebben a gépkategóriában eddig nem látott komfortot jelent a gépkezelő számára. A rugózott, légkondicionált, tágas kabin akár 8 db LED technológiás munkalámpával is felszerelhető. A kényelem további növeléséhez választható opció az alacsony frekvenciás rugózású, fűthető prémium vezetőülés. Az igen tetszetős külsőt elnézve bizton állíthatjuk, hogy kategóriája legszemrevalóbb gépei a New Holland T5 Electro Command traktorok.

A masszív hidraulika teljesítménynek és a nagyobb tengelytávolság nyújtotta stabilitásnak köszönhetően partnereinknek előszeretettel ajánljuk, hogy adott esetben homlokrakodót vagy frontfüggesztést is vásároljanak hozzá, így is tovább növelve az alkalmazási kört.

T5 Auto Command – Az év nagy újdonsága

A New Holland a 2018. novemberi bolognai EIMA seregszemlén mutatta be a nagyközönségnek vadonatúj T5 Auto Command erőgépcsaládját, amely négy különböző motorteljesítménnyel érhető el a 2019-es év tavaszától.

Az új T5 AC traktorok fejlesztésekor az állt a középpontban, hogy a felsőbb kategóriás New Holland erőgépekből jól ismert és igen közkedvelt Auto Command fokozatmentes erőátviteli egységet a Magyarországon is közkedvelt T5 traktorokba is elérhetővé tegyék. A vadonatúj Stage V kompatibilis 4,5 literes NEF motorok szolgáltatják azt a masszív teljesítményt, ami egy igazán erőteljes erőgéppé teszi a T5 AC-t. A New Holland T6-os traktorokról átemelt tágasabb rugózott kabin pedig az alsó-középkategóriában új etalont teremt komfortfokozat terén.

Az új T5 Auto Command traktor tökéletesen egyesíti magában a kompakt traktorok összes előnyét, a legmagasabb szintű kényelmet, illetve azt a masszív motorteljesítményt nyújtja, amire egyre inkább növekvő igény mutatkozik ebben a gépkategóriában is.

A New Holland és az Agrotec minden olyan gazdaságnak ajánlja az új T5 Auto Command erőgépét, ahol elsődleges kiválasztási szempontnak számítanak a legmagasabb igényt is kielégítő, professzionális technológiai megoldások, valamint az ebben az erőgép kategóriában eddig nem megszokott komfortfokozatot (rugózott kabin és rugózott első híd), illetve gazdaságos üzemanyag-fogyasztást várnak el a traktortól. A T5 lehető legideálisabb választás abban az esetben is, ha homlokrakodót szeretnének rászerelni, vagy a gép rendszeresen üzemeltet TLT-hajtást igénylő munkagépeket (pl. bálázó), illetve sokat vesz részt közúti szállításban.

T6 – A középkategóriás mindenes

Hazánkban a traktorpiaci eladások legjelentősebb szegmensét a 100–140 LE közé eső motorteljesítménnyel rendelkező erőgépek teszik ki. Ez nem véletlen, hiszen ezek a traktorok egy gazdaságban egyfajta „mindenes” szerepét tölthetik be, a szállítási feladatok mellett könnyebb szántóföldi munkálatok (mint pl. permetezés, műtrágyaszórás vagy vetés) ellátására ugyanúgy gazdaságosan használhatóak, mint akár szántásra, kultivátorozásra, illetve más, valamelyest nagyobb motor- vagy hidraulika teljesítményt és vonóerőt igénylő talajelőkészítő munkák teljesítésére.

A T6-os Tier4B sorozat tagjai a sokoldalúság definícióját testesítik meg. Öt modell négyhengeres változatban érhető el, 125–175 lóerő közötti motorteljesítménnyel. Míg a legnagyobb modellszámozású T6.180 traktor hathengeres és maximális motorteljesítménye EPM-mel 175 LE. Az összes modellnél elérhető Electro Command csoport PowerShift váltó és a népszerű Auto Command fokozatmentes sebességváltó mellett – amely két ponton is tisztán mechanikus hajtásátvitelt biztosít az üzemanyag-hatékonyság magas szintjét elérve – a 2018-as év elejétől a kínálat kibővült a gyökeresen új fejlesztésű Dynamic Command erőátvitellel, amely a Powershift váltók új dimenzióját nyitja meg.

Alapvető cél a fejlesztések során az volt, hogy a rendelkezésre álló sebességcsoportok a különféle nehezebb és könnyebb szántóföldi feladatok során vagy közúti szállítás esetében egyaránt a legideálisabb átfedést biztosítsák. A 3 sebességcsoporttal rendelkező, csoportonként 8 fokozattal bíró, dupla kuplungos Dynamic Command sebességváltó hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és továbbfejlesztett automata funkciókat is kínál.

A T6-os traktorokat az ideális teljesítmény/tömeg arány alkalmassá teszi a mezőgazdaságban szükséges összes munkafeladat elvégzésére. A széria esetében a rugózott kabin alapfelszereltségnek számít, míg a rugózott első híd rendelhető opció.

T7 – Piacvezető és stílusos nagytraktorok

Az egész termékpalettát figyelembe véve a legszélesebb teljesítmény kategóriát (max. 150–315 LE között) a T7-es traktorcsalád fedi le, amelynek 14 különböző motorteljesítményű modellje minden évben meg-megújuló technológiai megoldásokkal áll a magyar gazdák rendelkezésére. A T7-es traktorok a nagyobb méretű gazdaságokban is betölthetik a „vezérgépek” szerepét, hiszen méretei, a legfejlettebb precíziós technológiák, a hidraulikus teljesítmény és a motorerő alapján egyaránt a felső kategóriába sorolhatóak.

Akinek egy T7-esre esik a választása, három különféle méretű erőgép és számtalan opciós lehetőség között válogathat. A standard tengelytávú (SWB) modellek maximális teljesítménye 150–225 lóerő között mozog, a hosszú tengelytávú (LWB) gépek 225–270 lóerős csúcsteljesítménnyel rendelkeznek. A T7-es paletta a legújabb Heavy Duty fantázia­névvel illetett csúcsgépekkel válik teljessé, a három HD modell 275, 290, illetve 315 lóerő legnagyobb motorerőt garantál.

A 2016-os évben került be a T7 kínálatunkba a 150 LE-s maximális teljesítményű T7.165S típus. Ez a belépő modell – köszönhetően a különösen kedvező ár-érték arányának – évről évre növekvő népszerűségnek örvend, T7SWB eladásaink zömét immár ez teszi ki. Kiváló alternatívát nyújt azon gazdáknak, akik ilyen motorteljesítményű traktort keresnek. Az első T7.165S modell sikerén felbuzdulva a New Holland 2018-ban bemutatott két új T7LWB modellt, a T7.195S, illetve a T7.215S típusokat, amelyektől szintén sokat vár. Egyedülállóan kedvező ár-érték arány és fejlett technológia, ezek a főbb ismérvei a T7 erőgépek S változatainak.

Valamennyi T7-es rendelhető az egyedülállóan hatékony fokozatmentes Auto Command váltóval. A T7 SWB típusok esetében a csoport powershift Range Command, a T7 LWB modelleknél pedig a full-PowerShit Power Command váltómű alapfelszereltség. Kivételt képeznek a traktorcsaládon belüli csúcsmodellek (T7.225, T7.270), illetve a T7HD modellek, ugyanis azok kizárólag Auto Command kivitelben rendelhetőek.

T8 – Maga nemében a legnagyobb

Lenyűgöző motor- és hidraulika teljesítmény, a merev felépítményes traktorok kategóriájában piacvezető tengelytáv nyújtotta stabilitás, kedvező üzemanyag-fogyasztás, hosszú szervizintervallumok, kényelemes kezelői komfort, felhasználóközpontú tervezés, választható PowerShift és fokozatmenetes AutoCommand váltómű, ezek azok a tulajdonságok, amelyekről megismerhetjük a New Holland T8-as széria erőgépeit.

A T8 traktorok piacvezető tengelytávja és kivételes manőverező képessége garantálja, hogy nem kizárólag a nehéz szántóföldi munkaműveletekhez a legjobb választás. Megfelelő megoldás könnyebb másodlagos szántóföldi munkálatok végrehajtására, de országúti vontatáshoz is ideális. Az integrált gyári mellső függesztés és front TLT kihajtás segítségével frontfüggesztésű munkagépek széles skálája üzemeltethető.

250 és 380 LE közötti motorteljesítmény, akár 280 liter/perc átfolyást biztosító hidraulika szivattyú, 14 tonnás önsúly és 3500 mm-es tengelytáv, ezek az adatok garantálják a maximális vonóerő képességet, ezáltal a legnagyobb függesztett vagy vontatott szántóföldi munkagépek üzemeltetése sem jelenthet problémát egy New Holland T8-as erőgépnek.

T9 – A törzscsuklós csúcsgép

A New Holland USA-ban készülő nehéz univerzális törzscsuklós T9-es erőgépei kiemelkedő teljesítményjellemzőikről és prémium felszereltségi szintjükről ismertek. A törzscsuklós felépítményű T9 traktorok nem ismerik a kompromisszum fogalmát, legyen szó bármilyen fontos paraméterről is. A T9 modellek maximális motorteljesítménye 435 és 692 LE között mozog.

Az elképesztő motorteljesítmények mellett a változtatható átfolyású hidraulika szivattyú standard változata 159 liter/perces, ez azonban adott esetben 216 liter/percre vagy a MegaFlow opcióval 428 liter/percre is bővíthető, miközben az erőgép akár 8 pár hátsó kihelyezett szeleppel is felszerelhető. A hátsó 3 pont szerkezet emelési kapacitása (610 mm-rel a gömbdiók mögött) 9000 kg. A hátsó alvázra telepített egy darabból álló üzemanyagtartály modelltől függően 829–1722 liter befogadóképességű, így nincs olyan hosszú műszak, ahol ez nem lenne elég.

A kivételesen nagy vonóerőt az erősített vonószerkezet feladata közvetíteni traktor és vontatmány között, mely a vonóterhelést a traktor tömegközéppontjába közvetíti, így növelve a szerkezeti szilárdságot és javítva az erőátvitelt. A megfelelő súlyelosztás és a motorteljesítmény talajra való közvetítése pedig a két gyárilag szerelt első-hátsó ikresített kerék vagy a nagy szélességű szólókerék feladata.

Ami a gyári opciós tételeket illeti valóban minden felmerülő igényre van megoldás, a legtöbb modell esetében mind technológiában, mind komfortfokozatban teljesen egyedi gyári felszereltség is kialakítható. 

A GPS-vezérelt robotkormányzás hidraulikus előkészítése a T7-es hosszú tengelytávú szériától például az alapfelszereltség részét képezi, ez kiegészíthető teljes robotkormányzási rendszerrel, amelynek megrendelésével már egy működő komplett rendszert kapunk.

Ahogyan mindennapjainkban a traktor munkalámpa-kínálatban is egyre inkább teret hódítanak a legmodernebb energiatakarékos és nagy fényerővel bíró LED lámpák, a legtöbb gép esetében a 8 db LED munkalámpa alapfelszereltség, amely bővíthető 12, 16 vagy 20 db-ra. Kiegészítve a motorházba integrált nagy intenzitású halogén és LED munkalámpákkal a hosszú munkanapok során nem jelenthet problémát az éjszakai munkavégzés.  

Az egyedi fényezésű BluePower modellek prémium minőségű vezetői élményt biztosítanak. Olyan exkluzív megjelenésű erőgépről van szó, amely biztosan kitűnik majd a tömegből. Az ezer közül felismerhető mélykék szín, az ezüst felnik és a krómszínű hűtőrácsok vonzzák a tekintetet. A puha bőrülés és a szintén bőrborítású kormánykerék, valamint az egyedi kialakítású szőnyeg is része azon kiegészítők hosszú sorának, amelyek különlegessé és egyedivé tesznek egy BluePower erőgépet. Ha valaki esetleg teljesen egyedi színt képzel el új erőgépének arra is van lehetősége, egy színkód megadásával bármilyen fényezéssel érkezhet egy vadonatúj New Holland traktor. 

A T6 szériától alapfelszereltségben kínált Comfort vezetőülés is már alacsonyfrekvenciás légrugózással rendelkezik, az ülőlap, illetve a háttámla szélessége és hossza is úgy van kialakítva, hogy a lehető legmagasabb komfortérzetet adja. A rugózási út és a csillapítás mértéke mellett hossz- és magasságállítást is végezhetünk. A Dynamic Comfort ülés esetében ez ülésfűtéssel, illetve bőrözött könyöktámasszal és bőr betétekkel egészül ki. Az Auto Comfort bőrülés jelenti a csúcsot a kínálatban, amely az eddig említett jellemzők mellett rendelkezik egy beépített ventilátorral, ami meleg napokon kellemesen hűsíti a gépkezelőt. A kényelmes vezetőülések nyújtotta komfort kiegészíthető automata klímaberendezéssel is!

A technológiai fejlettség szintje és a komfortfokozat igény szerint alakítható és ehhez párosítható az esetleges egyedi igények szerinti külcsín, az Agrotec Magyarország Kft. és a New Holland ezt kínálja partnereinek!

Keresse bizalommal szakértőinket az alábbi elérhetőségek egyikén!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!