2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Horsch sekély és ultrasekély talajművelés

Agro Napló
A  tavaszi munkálatok előtt állva elgondolkodunk, hogy mivel és mikor végezzük a talajművelést. Sokan simítóznak, kompaktoroznak, rövid tárcsával készítik a magágyat. Azonban ha az egész évet nézzük, van olyan gép, amelyik különböző okoknál fogva, ami tavasszal működik, amikor szármaradványmentes a föld felszíne, az bedugul akkor, amikor nagyobb a szármaradvány mennyisége. Ugyanígy az a nehéz kultivátor, amelyik ősszel akár sekélyen is tud dolgozni, a tavaszi munkákban nem nyújtja azt amit tavaszi magágykészítésben el szoktat várni a gazdák.

A Horsch két talajművelő gépet alkotott a sekély és ultrasekély talajművelésre, ezek a Cruiser és a Finer.

A Cruiser a régebbi, hat gerendelyes felépítésű és Horsch által fejlesztett 150 kg-os kioldó erővel ellátott rugós kapákkal van felszerelve, amelyek biztosan tartják a max. 15 cm mélységet, ezenfelül 20 cm magasra képesek kiemelkedni és biztosítani a kapa hosszan tartó élettartamát.

Cruiser 6 XL tarlóhántásban

A Cruiser XL szabályszerűen kivasalja a földet. Nagyon intenzíven bekeveri a szármaradványt a talajba, és a hat gerendelynek köszönhetően nagyon sokáig viszi magával, így az esetleges kombájn utáni egyenlőtlen szalmaterítést helyrehozza.

A kapamező mögött két fajta egyengetőt találunk, a tárcsás egyengető, amely a nehéz, kötött és középnehéz földekre, az Y egyengetők a nagyon laza, homokos földekre ajánlottak.

Lezáró hengerből is többféle van a portfólióban, amelyeket lehet cserélgetni is. Az a henger, ami a kiszáradt, nehéz talajon ősszel nagyon jó munkát végez, az általában tavasszal túl sok, igen nehéz, ezért lehetőség van a hengerek relatív gyors cseréjével, a Cruiser még flexibilisebbé tenni.

Cruiser SteelFlex hengerrel

A talaj minőségéhez, ill. a munkaigényhez igazodva, különböző orrbetétekkel szerelhetjük. A keskeny 5, 8, 10 cm vídeás orrbetétek az intenzív munkavégzésre ajánlottak, a vídeás lúdtalpkapa pedig a sekély teljes munkaszélességű átvágásra.

A lúdtalpkapa teljes átfedéssel dolgozik

A mélységállítás a mellső támasztó kerekeken és a hengeren történik, igény esetén ez lehet hidraulikus is. A henger mögé egy gereblye is szerelhető, amellyel a talajfelszín még egyenletesebb lesz, és a kivágott zöld növényeket még a henger mögött kihúzza a föld felszínére, így ezek még egy esetleges eső után sem fognak visszagyökerezni.

Műtrágya bedolgozása szántott földbe

Cruiser 4 SL - Tavaszi magágykészítés függesztett géppel

A másik ultrasekély munkagép a Finer, amelyet arra gyártottak, hogy a föld felszínét folyamatosan feketén tudjuk tartani. Ez lenne a totális gyomirtó helyettesítő, ha netán kivonják a forgalomból. A biogazdaságok számára már most egy tökéletes megoldás.

Finer sekély talajművelés

 

Finert kisebb traktor is elhúzza

Jelenleg 7,5 m munkaszélességben, négy gerendelyes kivitelben, a kapa mező mögött egy két soros gereblyével függesztett változatban kerül forgalomba. A hengeres lezáróval félig függesztett kivitelű, azaz futóművel rendelkezik.

A lezáró gereblye egyengeti a felszínt és a növények a föld felszínen elszáradnak

A laprugós kapákkal 10 cm a maximális munkamélység. Aki már dolgozott hagyományos kombinátorral az tapasztalta már, hogy abban a pillanatban amint a kapa behatolt a földbe, a lúdtalpkapák egyből orra állnak. Ez azt eredményezi, hogy sekélyen teljes átfedéssel nem igazán tudnak dolgozni. A Horsch egy okos megoldással elérte azt, hogy igen sekélyen is tud ez a kapa teljes átfedéssel dolgozni, ugyanis a rugós kapa felfogatását állíthatóvá tették. Amikor változik a talaj ellenállása akkor a zártszelvényt, amelyre a rugós kapák vannak felfogatva, el lehet fordítani, ez által a rugót előre feszítjük, és a lúdtalp­kapa teljesen átvágja a földet. A kapahúzás távolsága 15 cm, a lúdtalpkapa pedig 20 cm, így sokáig biztosított a teljes átfedés.

Repce tarlóhántás

Őszi árpa tarlóhántása

Azon termelők, akik sekélyen vagy ultrasekélyen, akár ősszel nagy mennyiségű szármaradványt, vagy tavasszal magágykészítést szeretnének végezni, a Cruiser és Finer segítségével biztonságosan és nagy hatékonysággal tudják elérni.

Az AgrárgépShow-n, az AXIÁL Kft. kiállítási területén néhány gépet a magyar termelők is láthatnak, ezenfelül minden információt az értékesítőktől megkapnak, valamint a tavasz és nyár folyamán a gépeket ki is lehet saját körülmények között próbálni.

Találkozzunk a kiállításon, mi ott leszünk!

-Szász Zoltán-

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!