Mit ellenőrizzünk a gazdálkodási naplóban benyújtás előtt?

Agro Napló
Mint ahogy az az érintett gazdák számára ismert, e hónapban, január 31-ig kell benyújtani az AKG, ÖKO, THÉT és Natura2000 támogatások esetében a gazdálkodási naplót az erre szolgáló elektronikus formanyomtatvány segítségével. A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak a benyújtási határidő március 31.

A teendő azonban nem csak annyi, hogy a már kész napló adatait rögzítsük a nyomtatványon, hanem előtte javasolt, sőt szükségszerű a napló és a tápanyag-gazdálkodási terv ellenőrzése.

Menjünk sorjában, hogy mely lapokon mit szükséges átnéznünk:

A főlapon az adatainkat ellenőrizzük le, ill. ha változott a növényvédelmi vagy talajvédelmi szakirányító személye, akkor frissítsük az adatokat.

Az összesítő adatlapon – GN01 – másoljuk át az egységes kérelemből a területadatokat a megadott kategóriák szerint.

A KET-ek adatait a GN02-GN05 adatlapon kell megadni. Itt érdemes arra figyelni, hogy az elmúlt évek adatait, mint előzményeket, is rögzíteni kell a felső adatblokkban.

A nem AKG-s területek adatait – GN06 – nem kell beküldeni, de a naplóban legyenek az adatok kitöltve.

A folyamatos műveleti napló – GN07 – ugyancsak nem beküldendő, azonban ellenőrizzük a dátumokat. A trágyakijuttatások és növényvédelmi kezelések adatai egyezzenek a GN10-es GN12-es lapok adataival.

A legeltetési napló – GN08 – esetében az előírt minimális állatsűrűségre figyeljünk. Attól való negatív eltérés esetén szankcióra lehet számítani!

A növényvédelmi megfigyelések adatlapon – GN09 – minden növényvédelmi tevékenységhez szükséges megfigyelést rögzíteni kell azoknak, akiknek kötelező vagy vállalták azt. Ebben az esetben is a dátumokat ellenőrizzük, illetve, hogy a kultúrához és az időszaknak megfelelő megfigyelés kerüljön a naplóba. Ezeket az adatokat azonban nem kell beküldeni.

A növényvédő szeres kezelésekről – GN10 – be kell küldeni a napló adatait. Előtte azonban nézzük át, hogy nem rögzítettünk-e véletlenül olyan szert olyan növényhez, amelyre az nem rendelkezik engedéllyel. Vagy épp a kezelés időpontja megfelelően került-e be a naplóba. Figyeljünk arra is, hogy az engedélyezett dózis és permetlémennyiség van-e beírva, nehogy elírás miatt szankció legyen belőle!

Az öntözési nyilvántartás adatait – GN11 – amennyiben történt öntözés, be kell küldeni. Itt nagyot hibázni nem lehet.

A trágyakijuttatások adatai – GN12 – az elektronikus nyomtatvány GN02 lapján szerepelnek, oda szükséges azokat beírni. A kijuttatások mennyiségeit nem kell feltüntetni, csak a kijuttatott hatóanyagot kell megadni. Fontos, hogy ezek az adatok egyezzenek a tápanyag-gazdálkodási terv adataival, azaz a tervben meghatározott értékeket ne lépje túl a kijuttatott hatóanyag-mennyiség! Figyeljünk a mértékegységekre is, nem mindegy, hogy kg vagy tonna van a gazdálkodási naplóban. A formanyomtatványon kg-ban kell az adatokat megadnunk!

Az elektronikus formanyomtatvány TAGT lapján – tápanyag-gazdálkodási terv – kell megadni a 2018.09.30-ig elkészített tápanyag-gazdálkodási terv adatait. Fontos, hogy a másodvetésű növényekre is kell táp­anyag-gazdálkodási tervet készíteni és az arra vonatkozó adatokat is be kell írni! Figyelni kell arra is, hogy AKG esetében is be kell tartani a nitrátérzékeny területekre vonatkozó hatóanyag-korlátozásokat!

Fontos megjegyezni, hogy mindenki tartsa szem előtt, hogy a vállalt előírások betartását – bármely támogatásról is legyen szó – ellenőrizni szükséges! AKG esetében egyénileg eltérhetnek a vállaltak, ezért mindenkinek mást és mást kell ellenőriznie a gazdálkodási naplóban. Kérjük a gazdálkodási napló benyújtása előtt az adatokat a támogatói okirat alapján ellenőrizzék le!

A benyújtást követően a rendszer visszaigazolást küld a napló sikeres beküldéséről. Ha hibaüzenet jön, akkor azt olvassuk el és ha szükséges, javítsuk az adatokat és küldjük be újra!

Bányai Tibor
vezető szaktanácsadó
Gazda Kontroll Kft.

A cikk szerzője: Bányai Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változások az őstermelők adózásában

Változások az őstermelők adózásában

A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény elfogadásának és az ahhoz kapcsolódó jogszabály-módosítások hatályba lépésének eredményeként 2...

Kis ágazat, de nagy érték

Kis ágazat, de nagy érték

A NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében tudományos konferenciát tartottak a juh- és kecskeágazat helyzetéről és jövőbeni...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!