A precíziós növénytermesztés nem cél, hanem egy eszköz

Agro Napló
Az Agro AIM Hungária életében jelentős változások következtek be. A tavalyi év végén tulajdonrészt szereztek egy akkreditált laboratóriumban, az idei év első hónapjában pedig aláírtak egy kereskedői szerződést az amerikai Precision Planting nevű céggel. Ezek a lépések biztosítják a folyamatos növekedést és terjeszkedést, valamint új dimenziót nyitnak a partnerek számára.

 

Szabó Szilárd

Az elmúlt években több, mint 100 ezer hektáron szolgáltattatok precíziós növényter­mesztési szolgáltatást a Field-Expert rendszer keretein belül partnereiteknek. Miért volt fontos, hogy egy akkreditált laboratóriumban is tulajdonrészt szerezzetek?

Szabó Szilárd – ügyvezető: a talajmintavétel szolgáltatásunk alapja. Fontosnak tartottuk, hogy csak olyan megbízható, akkreditált laborokkal dolgozzunk, ahol valós és pontos eredményeket kapunk. Mostantól a teljes folyamatot a lehatárolástól, mintavételezéstől a laboratóriumi jegyzőkönyv kiadásáig tudjuk kontrollálni. Azt gondolom, hogy mindenkinek oda kell figyelnie, hogy csak megbízható laboradatokra építsen ki rendszert, sajnos sok ‘érdekes' dologgal találkozunk itthon, amely arra utal, hogy a laboratóriumi mérések vagy hibásak, vagy netán nincs is mérés a háttérben. A rendszer alapja a megbízható mintavétel és a megbízható, akkreditált labor.

És a Precision Planting?

Sz.Sz.: A szántóföldi növénytermesztés egyik legfontosabb munkaművelete a vetés. A munkafolyamat során tonnák dőlnek el – mind pozitív, mind negatív irányba.
A vetőgépek pontosabb munkavégzése, illetve a munkavégzés monitorozása és validálása sokat tesz hozzá a folyamatokhoz. Az egyenletes vetés, a homogén kelés egyértelműen pozitív irányba tolja el a terméseredményt. A Precision Planting elemei felszerelhetőek régebbi vetőgépekre is, így a régebbi vetőgépből pontosabb gépet tudunk ‘fejleszteni', mint a piacon lévő új gépek. Teljes vetőkocsi is elérhető, itt a gerendely marad, a többit tudjuk hozzáépíteni.

Azt hallani sok helyről, hogy a precíziós, helyspecifikus átállás megrekedt, mert nagy a piaci ‘zaj', nem tudnak a gazdák dönteni.

Sz.Sz.: Mi ezt nem tapasztaljuk. Azok a partnerek, ahol már 2-3 éve elkezdtünk dolgozni, ott a rendszer kitermelte azt a többletforrást, amiből a következő lépéseket lehet finanszírozni. Nagy a zaj a piacon. Csak az segít, ha olyanoktól kérdezünk és kérünk tanácsot, akiknek már van működő rendszerük. Kérjünk a szolgáltatóktól is referenciamunkát, munkákat. Nem való mindenkinek a precíziós növénytermesztés. Másfajta gondolkodást, megközelítést és szürkeállományt feltételez. Nem hiszek a teljes automatizmusokban. Minden üzemben más és más, ‘személyre szabott' megoldások kellenek, ehhez pedig szakemberek és szürkeállomány kell. Nagy szerepe van a szaktanácsadóknak, illetve a képzett szaktanácsadóknak! Olyan szaktanácsadót válasszunk, aki rálát a világ történéseire, látja a következő lépéseket, ha kell idegen nyelven tud kérdezni, ha szükséges fel tudja hívni a külföldi kollégákat, termelőket. Ne úgy tekintsünk a precíziós/helyspecifikus gazdálkodásra, mint a célra, amit be kell vezetnünk a gazdaságban! Ez egy eszköz, arra való, hogy profitabilitást növeljen, illetve fenntarthatóbbá tegye termelésünket, nem mellőzve, hogy mindezt környezettudatosan tegyük.

Tőszámtervezés, hibrid- és fajtahasználat, tőszámmodell.... Egyre többen adnak ebben a témában is szaktanácsot. Mennyire érdemes ezzel foglalkozni?

Sz.Sz.: A Field-Expert precíziós (helyspecifikus) elemei közül a tőszám-differenciálás az utolsó. Az első helyen a precíziós talajjavítás, utána differenciált tápanyag-kijuttatás van. Amikor ezen túl vagyunk, akkor érdemes elgondolkodni a tőszám-differenciáláson, illetve a precíziós növényvédelmi technológiákon. Látjuk, hogy kis magyar cégek kezdenek foglalkozni tőszámkísérletekkel, illetve hibridkarakterizációval. Megtalálják az ‘igás' és a ‘verseny' lovakat, rájönnek, hogy minden hibridnek és fajtának más és más a tápanyag-reakciója. Ezek nem új eredmények, csak mostanáig ezek a tulajdonságok nem kerültek előtérbe. A tőszámkísérletek eredményei nagyon félrevezetőek lehetnek. Egy tőszámreakció-kísérletbe csak egyetlen változót tegyünk még be – például a vetésidőt –, máris átírtuk az összes eredményt a tőszámokkal kapcsolatosan. Rengeteg faktort kell vizsgálni, különböző évjáratokban. A hazai piacon egy-egy kukorica- vagy napraforgóhibrid életciklusa rövid. Egy 5-6 éves hibrid már az ‘érett' vagy ‘kivezetés alatt' termékciklusát éli. Igazából a piacra bevezetés után 4 szezonunk van, hogy értékelhető eredményeket produkáljunk, igazából az évjárathatás miatt ez nem is lehetséges. Nagy feladat hárul a nemesítőházakra, az ígéretes hibridek esetében már a nemesítés kezdetétől tesztelni kell a tőszám-, tápanyag-reakciót, pontos adatokkal kell már a hibrid bevezetésekor rendelkezzünk. Nem elég már egy üzletkötőnek felkeresni a partnert, rábeszélni egy hibridet. Ez már kevés lesz. Pontosan meg kell határozni az adott hibrid tőszám- és tápanyag-reakcióját az adott partnerre, illetve a partner viszonyaira specializálva. Értem ezalatt a talajtípust, tápanyag-gazdálkodási szokásokat és lehetőségeket. Tábla- és művelési zóna specifikusan is tudnia kell ajánlani. A nemesítés során a nemesítők már a pedigree alapján tudják, hogy az adott hibridtől mi lesz elvárható, hogy az éppen ‘igásló' vagy ‘versenyló' lesz, várhatóan milyen lesz a tőszámreakciója. Ezután az összes többi mérhető vagy előrejelezhető faktort kalkulálnunk kell, és így meghatározni a kivetendő tőszámot, ez egy tőszámmodell. Azoknál, akiknél rendelkezésre áll egy megfelelő vetőgép, differenciált kijuttatásra alkalmas műtrágyaszóró és egy kalibrált hozamtérkép, mindenki elvégezheti a neki fontos kísérleteket, ismerve azoknak hátterét, pontosságát. Egyre több az olyan eredmény, amely megkérdőjelezi az ‘evidenciákat', legyen ez tápanyag-reakció vagy technológiai elem. Itt azért érdemes elgondolkodni, hogy a kísérlet beállítása, kiértékelése vagy a következtetések levonásával van-e esetleg gond. Az a nemesítőház fog kikerülni győztesen a rendszerből, aki teljes körű ajánlásokat fog adni a hibridhez. Csak így lehet kihasználni a genetikában rejlő lehetőségeket.

Mi a következő lépés?

Sz.Sz.: Stabilizálás. Nem sietünk sehová. Olyan ez mint egy precíziós átállás, van időnk, nem kell rohannunk, meg kell várnunk, hogy hogyan lehet hatékonyan üzemeltetni a mostani rendszert, aztán látjuk, hogy mi lehet a következő lépés. A legfontosabb, hogy a mostani partnereket kiszolgáljuk, stabilizáljuk a csapatot, és az adott szaktanácsadó éveken keresztül ki tudja szolgálni az adott partnert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!