OTP Agrár: A nehézségek fejlesztésekre sarkallhatják a gazdálkodókat

Agro Napló
A járvány miatti bizonytalanságok, valamint a tavaszi aszály és a fagykárok után nehéz éve lehet az agráriumnak, a kialakult fejlesztési kényszer azonban felgyorsíthatja a mezőgazdaság modernizációját – hangzott el az OTP Agrár sajtóreggelijén. A beruházásokhoz szükséges forrást a különböző támogatott konstrukciók révén most igen kedvező feltételekkel igényelhetik a vállalkozások. A lehetőségek közötti eligazodást a hitelintézet szakértelme segíti.

Az idei évre az OTP Bank elemzési központja 3 százalékos gazdasági visszaeséssel számol Magyarországon, aminek mélypontja az idei második negyedévre esett, amit a harmadik negyedévtől egy fellendülési szakasz követhet – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közelmúltban egy, az újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

A vezérigazgató-helyettes mindehhez még hozzátette, hogy az OTP Bank mind itthon, mind pedig a régióban gyorsan reagált a pandémia miatt kialakult új kihívásokra. A hitelintézet tőke- és likviditási pozíciója stabil, így az OTP Bank ebben a bizonytalanságokkal teli helyzetben is biztos partnere a vállalkozásoknak – köztük az agrárvállalkozásoknak is – mind bel-, mind pedig külföldön.

A pénzügyi szakember a részletekről szólva kiemelte: a koronavírus-járvány a magyar gazdaság számos területén okozott és okoz gazdasági károkat. Először az ellátási láncokban jelentkeztek a gondok, majd a vírus megérkezését követően a fertőzéstől való félelem illetve a különböző járványügyi korlátozások vetették vissza a keresletet. „Fontos látni, hogy nem egy pénzügyi, hanem egy egészségügyi okok miatt keletkezett krízisről van szó, ami negatívan érinti az ipart, továbbá visszavetette – gyakorlatilag megszüntette – az idegenforgalmat és a vendéglátást, a kereskedelmi forgalmat pedig csökkentette. De hatással volt és van az áruszállításra, a rendezvényszervezésre és a kulturális szolgáltatásokra is” – fogalmazott Wolf László, majd rámutatott: a rendkívüli helyzet természetesen a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozásokat is negatívan érintette.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés rendkívül gyorsan történt: két hét alatt ugyanis a legtöbb országban 10–20 százalék körüli mértékben esett a GDP. Ehhez kapcsolódóan jelentős problémát jelent a csökkenő foglalkoztatottság, az eddigi adatok alapján a munkahelyek 3–5 százaléka szűnhetett meg. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: az azonban mindenképpen pozitív jelként értékelhető, hogy május óta a gazdasági aktivitás élénkül. A kiskereskedelmi forgalom normalizálódik, csakúgy, mint a belföldi turisztikai és egyéb szolgáltatások iránti kereslet.

A kilábalást segítő gazdaságélénkítő programokhoz kapcsolódva az OTP Bank elsők közt tette elérhetővé a jegybank által indított növekedési hitelprogram legújabb szakasza, az NHP Hajrá, valamint a megújult Széchenyi Kártya Program forrásait, amelyekből kedvezményes hitelekhez juthatnak a nehéz helyzetbe került társaságok.
Az agráriumot tekintve az NHP Hajrá keretében június végéig 3,6 milliárd forint hitelt helyezett ki az OTP Agrár, valamint további 15,9 milliárd forintnyi igénylés érkezett a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoktól. Az ágazat válságállóságát mutatja, hogy a hitelintézet mezőgazdasági és élelmiszeripari ügyfeleinek 60 százaléka nem vette igénybe a hitelmoratórium kínálta lehetőséget.

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója az eseményen arról beszélt, hogy a hitelintézet egy olyan komplex szolgáltatást vezetett be, amely nemcsak pénzügyi, hanem például pályázatírási, esetleg – például határon átnyúló terjeszkedéshez – tanácsadói segítséget is nyújt azoknak az agrárvállalkozásoknak, amelyek az OTP Bankot választják pénzügyeik intézéséhez.

Szabó István, fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A hitelintézet a koronavírus-járvány miatt indított, már említett gazdaságélénkítő programokra épülő konstrukciók közötti eligazodásban is segíti partnereit. A jegybanki NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program mellett az Agrárminisztérium (AM) is kínál kamattámogatott hitellehetőségeket. Szabó István kiemelte: az OTP Agrár minden egyedi helyzetre és igényre megtalálja a megfelelő pénzügyi megoldást, kiaknázva a támogatott konstrukciók lehetőségeit, legyen szó átmeneti fizetési nehézségekről, vagy akár fejlesztésekről, beruházásokról. Erre a tanácsadói szerepre az OTP Agrár munkatársait külön képzéseken készítették fel.

Az OTP Agrár legújabb konstrukciója az OTP-AVHGA (Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány) Krízishitel, amely kedvező forgóeszköz-finanszírozási lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak. Az agrártárca által 100 milliárd forintos keretösszeggel június 1-jén indított AVHGA Krízis Agrárgarancia programra épülő konstrukció célja, hogy a 2020. január 1-je után fizetési nehézségekkel szembesülő mikro-, kis- és közepes méretű agrárvállalkozások meg tudják őrizni illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

De a hitelintézetnél elérhető megoldás arra is, hogy az ügyfelek nulla százalékos kamattal vegyenek fel folyószámlahitelt 3 évre: erre ad lehetőséget az Agrár Széchenyi Kártya Plusz. Az új konstrukció igen népszerű, amit jól mutat, hogy az OTP Agrár piaci részesedése a kölcsönt folyósító hitelintézetek között – amely korábban 10 százalékos volt – az utóbbi időben 40 százalékponttal növekedett. Szabó István a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hiteltermékeit is a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások figyelmébe ajánlotta, hiszen bizonyos feltételek teljesülésével akár 6 éves kamatmentes kölcsönt is igénybe vehetnek. Mindezt kiegészítve az AVHGA hitelgaranciájával a hitelösszeg maximuma elérheti az 1 milliárd forintot is. Az OTP Agrár tehát egy sor támogatott és kiszámítható konstrukciót tud becsatornázni ügyfelei számára, igényeikhez igazodva. 

Az ügyvezető igazgató örömét fejezte ki, hogy az Agrárminisztérium új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet 80 milliárd forint értékben a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak mérséklése és a versenyképesség növelése érdekében. Ez a tervezett akció olyan lehetőséget biztosít a hitelintézet agrárügyfelei számára – akár beruházással, akár támogatás-előfinanszírozással, minimális, 5–10 százalékos önerő igénybevételével –, hogy terveiket a nehéz gazdasági körülmények ellenére is biztonsággal megvalósíthatják.

Herczeg András, az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány igazgatója azt emelte ki, hogy az alapítvány kezességvállalásával stabil feltételeket tud teremteni a bankok folyamatos hitelezési tevékenységéhez. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt kialakult különleges helyzet alatt az AVHGA mintegy 3100 kérelmet (ügyletet) bírált el, aminek értéke mintegy 60 milliárd forint volt. Az alapítvány meghatározó partnere az OTP Bank. A két pénzügyi szervezet együttműködése révén évente mintegy 80–100 milliárd forint összegű hitelt helyeznek ki az agrárium szereplői számára.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a koronavírus okozta válsághelyzet megmutatta, hogy a magyar agrárium „ütésálló”. Teljesíteni tudta ugyanis ellátási kötelezettségét a nehéz helyzetben is, amikor a kereslet rendkívüli módon megnőtt az élelmiszerek iránt, de az ágazat felkészültségét támasztja alá az is, hogy exportteljesítménye sem esett vissza jelentős mértékben.

Az ágazat működőképességét hivatottak biztostíani azok a kormányzati döntések is, amelyek az elmúlt időszakban születtek, és hatékonyan járultak hozzá a koronavírus-járvány ágazatot érintő hatásainak ellensúlyozásához. Ezek közül az államtitkár kiemelte, hogy több mint 54 milliárd forint összegben már mintegy háromezer gazdálkodó igényelt kedvezményes forgóeszközhitelt az Agrár Széchenyi Kártya Plusz konstrukcióban. Emellett a gazdálkodókat segítheti egy hamarosan igényelhető, 25 milliárd forintos keretösszegű, vissza nem térítendő pénzügyi támogatási csomag is. Sőt, folyamatban van annak a beruházási csomagnak a kidolgozása is, amelyből az állattenyésztés 50 milliárd forinttal, a kertészeti ágazat pedig 30 milliárd forinttal részesülhet – ígérte az államtitkár.

Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy az MNB NHP Hajrá konstrukciójának keretében június 30-áig több mint 27 milliárd forint összegben kötöttek hitelszerződést a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások forgóeszköz- valamint beruházás-finanszírozásra, illetve hitelkiváltásra. Az államtitkár kitért arra is: az ágazat modernizációs folyamatainak erősségét jelzi, hogy az idei első negyedévben 30,8 százalékkal bővültek a beruházások az ágazatban, míg a mezőgazdaság hitelállománya 7,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

–an–
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!