A KWS hibridek új tulajdonsága

Agro Napló
A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ez a gombás megbetegedés szinte minden évben megjelenik a repceállományokban. Ezért fontos a rezisztens hibridek termesztése.

Európa fertőzéssel leginkább sújtott területein a betegségre fogékony hibridek terméskiesése az 50%-ot is elérheti. A gazdálkodók hibridválasztása meghatározó jelentőségű. A betegségnek ellenálló hibridek jelentősen csökkenthetik a termésveszteséget. A hibridek kórokozók elleni védelmének legfontosabb módja a kvantitatív rezisztencia mellett specifikus rezisztencia­gének alkalmazása.

Hogyan küzd a KWS a repce fómás betegsége ellen?

Az őszi káposztarepce hibridek eltérő védelmi mechanizmusokkal rendelkeznek fóma ellen. A KWS-nél úgy döntöttünk, hogy mind az egy génen alapuló (specifikus), mind a több génen alapuló (kvantitatív) rezisztenciát felhasználjuk a védekezésben.

  • Kvantitatív rezisztencia: alap rezisztenciának is nevezhető, ami több gén együttes hatásán alapszik. A növények megfertőződhetnek. A kórokozó tünetei megjelennek a levélen, de a betegség fejlődése lelassul a növényben. A gyökérnyaki nekrózis kiterjedése csökken, hatása a termésveszteségre kisebb lesz. Minden új repcehibrid rendelkezik ezzel a típusú rezisztenciával.
  • Specifikus rezisztencia: a megbetegedés már a fertőzés kezdetén blokkolva van, ezért teljes védelmet nyújt a kórokozó adott rassza ellen. A gomba még a levélbe sem tud bejutni. A specifikus rezisztenciagéneket RLM-géneknek nevezik.

A napjainkban alkalmazott rezisztenciagének megfelelő védelmet nyújtanak fómás megbetegedés ellen. Azonban Németországban és Franciaországban azt tapasztaltuk, hogy azokon a területeken, ahol erős fertőzésnek vannak kitéve a repceállományok, a kórokozó kezd ellenállni a piacon gyakran alkalmazott rezisztenciagéneknek.

Az RLMS rezisztenciagén a fóma elleni védelem legújabb generációja és csak a KWS repcehibridekben érhető el. A tesztek bizonyították, hogy az új RLMS gén maximális védelmet nyújt a fóma azon rasszaival szemben is, amelyek más rezisztenciagéneket már legyőztek.

Az új rezisztenciagén a tarlórépa egy vad változatából (Brassica rapa ssp. sylvestris) származik. A nemesítési munka 2004-ben kezdődött és 14 év telt el, mire az új génnel rendelkező hibridek bevezetésre kerültek. Az ellenálló képességet tavaszi repcében sikerült először létrehozni. Ez a vonal került keresztezésre más kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkező (olajtartalom, terméshozam) vonalakkal.

Többéves, kiváló genetikai háttérrel rendelkező KWS-vonalak visszakeresztezését követően sikerült a betegséggel szembeni ellenálló képességet kialakítani új hibridekben. A FELICIANO KWS az első hibrid, amely a 14 éves nemesítési programból piaci bevezetésre került.

FELICIANO KWS

Portfóliónk egyik újdonsága a FELICIANO KWS hibrid, amely fómás betegséggel szembeni rezisztenciája egy teljesen új rezisztenciagénre, az RLMS-re épül. Az RLMS rezisztenciagén a fóma elleni védelem legújabb generációja. Jelenleg ez biztosítja a legmagasabb védelmet a fómás megbetegedéssel szemben.

Azon gazdálkodóknak ajánljuk az RLMS-gént tartalmazó hibridjeinket, akik biztosra akarnak menni a repce fómás levélfoltosság és szárrák betegséggel szembeni védekezésben. Bárhol termeszthető, ahol fómafertőzéssel kell számolni vagy a betegség komoly problémákat okozott az elmúlt években.

FELICIANO KWS

Az elmúlt években egy másik repcebetegség is nagyobb figyelmet kapott a gazdálkodók körében. Ez a tarlórépa sárgaság vírus (TuYV). A zöld őszibarack levéltetű közvetlen kártételén túl vírushordozóként ezt a betegséget is terjesztheti táplálkozása során. Tápnövényköre széles, több száz gazdanövényen képes táplálkozni, köztük a repcén is. A FELICIANO KWS ellenáll a tarlórépa sárgaság vírusnak. Ez azt jelenti, hogy ha a vírus be is jut a növénybe, nem okoz termésdepressziót, magas terméseredmény várható.

A FELICIANO KWS kettős előnnyel rendelkezik. Erős betegségekkel szembeni védelem és magas termés jellemzi. Bárhol termeszthető, ahol fómafertőzéssel kell számolni, vagy a betegség komoly problémákat okozott az elmúlt években.

Keresse fel honlapunkat vagy hívja területi képviselőinket!

KWS Magyarország Kft.
www.kws.hu
www.facebook.com/KWSMagyarorszag

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS repcék: kulcs a sikerhez!

KWS repcék: kulcs a sikerhez!

A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repcehibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottsá...

InV1266 CL – A teljesség igényével

InV1266 CL – A teljesség igényével

A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!