Cél a 6 tonna – Maximalizáljuk a hektáronkénti jövedelmet napraforgóban!

Agro Napló
A Syngenta Kft. 2019 őszén hirdette meg a „Cél a 6 tonna” kísérleti programsorozatát azon termelők körében, akik gazdaságukban napraforgó-termesztéssel foglalkoznak.

Tekintettel arra, hogy a Syngenta Kft. Magyarországon a napraforgó vetőmag-értékesítés területén meghatározó szerepet tölt be, fontosnak tartja, hogy a magas genetikai értéken túl hozzáadott szakmai információt is biztosítson mindazon termelők számára, akik ezt a jelentős profitabilitással bíró növényt még eredményesebben szeretnék termeszteni.

A program célja, hogy a kísérlethez csatlakozó partnergazdaságokban minden részletre kiterjedő termesztéstechnológiai ajánlatot alakítson ki hibrid- és termőhely-specifikusan, a maximális hozam elérése érdekében.

Ez a program a piacon egyedülálló kezdeményezésnek számít, hiszen ennyire átfogó, minden részletre kiterjedő szakmai vállalás korábban nem volt. Valljuk, hogy a precizitás és a minden részletre kiterjedő technológiai szemlélet hozhat tartós sikert. Ezen vizsgálatokból nyert tapasztalat segíthet, hogy ezt a hazánkban oly népszerű növényt, és a hibridekben rejlő potenciált egyre több termőhelyen és évjáratban stabilan ki tudjuk aknázni.

A 2020-as év tavaszán a programban 13 partnergazdaság vesz részt (nagyüzemi parcellaméret).

A kísérleti programban való részvételnek a termelői elkötelezettségen túl infrastrukturális feltételei voltak, melyek közt az egyik legfontosabb, hogy a gazdaság rendelkezzen a precíziós gazdálkodás megvalósításához szükséges teljes eszközháttérrel a tápanyag-utánpótlástól a betakarításig. A precíziós gazdálkodás fogalma nem új keletű hazánkban, sokan sokféleképp értelmezik. A precíziós gazdálkodást tekintve a Syngenta Kft. számára a legfontosabb szempont a munkafolyamatok pontosabb kivitelezése és az azokhoz kapcsolódó információ kinyerése, amely lehetőséget biztosít a szakmai következtetések, valamint a fejlődést segítő új koncepciók kialakítására.

A napraforgó hazánk kedvelt szántóföldi növénye, de népszerűsége ellenére sok fehér folt van még a termesztéstechnológiát tekintve, amiben a hagyomány nagyobb szerepet tölt be, mint a tudományos megközelítés. Ezeket az ok-okozati összefüggéseket kutatva indult útjára ez a többéves kísérletsorozat.

A szakmai koncepció kialakítása során technológiai sarokpontokra van szükség, hiszen eltérő adottságokkal rendelkező termőhelyeken kerültek beállításra a kísérletek.

Ezen sarokpontok a következők voltak:

  • Elővetemény és gyomirtási technológia főnövényre gyakorolt utóhatásainak figyelembe vétele.
  • A napraforgó tápanyag-utánpótlása hibridek tulajdonságainak ismeretében.
  • Talajművelés helyszíni felülvizsgálata (lazultság, tömörödöttség) – hogyan tovább tavasszal?
  • Vetésminőségre vonatkozó iránymutatás vetőmag-vetőgép-talaj egymásra gyakorolt hatása, beállítási javaslat a vetőmag paramétereinek ismeretében.
  • Teljes körű növényvédelmi javaslat helyspecifikusan, időzítésre a termőhelyi és klimatikus viszonyokra vonatkoztatva.
  • Digitális szakmai támogatás a teljes vegetáció során adatfelvételezéssel, kiértékeléssel azonos szempontrendszerben.

Számos kihívással tarkított termelési évben végeztük a feladatokat. Jelenleg folynak a betakarítások és az első hozameredmények már feldolgozás alatt állnak. Számos összefüggés igazolódni látszik, és az év közben végzett monitoring, valamint a betakarítási eredmények ismeretében számos előre mutató szakmai következtetéssel tudunk hozzájárulni a program és a termelők szakmai fejlődéséhez, melyeket egy cikksorozat keretében osztunk majd meg a termelőkkel.

Barta László
Contivo szaktanácsadó
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Barta László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!