Starter hatású komplex és folyékony műtrágyák tavaszra – mit ajánlanak a gazdák?

Agro Napló
A mezőgazdasági termelők szakmailag egyre felkészültebbek és a piacon lévő lehetőségek között mind jobban keresik az innovatív, a felmerülő problémákra jó megoldást nyújtó termékeket. Az árbevétel stabilizálásához elengedhetetlen, hogy bizonyítottan hatékony, de megfizethető műtrágyákra alapozzuk a művelési technológiát az őszi, majd tavaszi vetéseknél. De mit mondanak a gazdák? 4 gazdavélemény, 2 innovatív műtrágya a hazai integrátorcégek között meghatározó IKR Agrár Kft. kínálatából.

Hunfert NPS ImmunMAX

Starter hatással megszerzett fejlődési előny, ideális ár-érték aránnyal

A tavaszi járványhelyzet idején akadozó külföldi inputanyag-szállítmányok igazolták: lényeges, hogy rendelkezzünk itthon gyártott, modern, komplex mű­trágyákkal. Ebben a tekintetben kínál a hazai talajviszonyokhoz, a főbb növénykultúrák tápelemigényéhez és a gazdálkodói rutinokhoz fejlesztett termékeket a Hunfert műtrágyacsalád, amelyeket a peremartoni üzemben állítanak elő az IKR Agrár szakembereinek irányítása mellett. A portfólió egyik kiemelkedő starter hatású komplex műtrágyáját a Hunfert NPS ImmunMax jelenti, amely jelentős kén- és kalciumtartalommal, magnéziumkiegészítéssel, valamint a növényi immunrendszert erősítő, stressz­tűrő képességet fokozó mikroelemcsomaggal bír. Hatékonyságát az őszi vetésű növények indítótrágyázásaként a magyar gazdák visszajelzései is megerősítik.

„A Hunfert NPS ImmunMax komplex műtrágyára az IKR Agrár szaktanácsadójának ajánlására figyeltünk fel két éve. Először kisebb területen tettük próbára, de mára őszi, illetve tavaszi alaptrágyaként, valamint startertrágyaként szinte teljes mértékben áttértünk a használatára. A melegen granulált foszfortrágyák használata itthon egyre inkább előtérbe kerül, hiszen azonnal felvehető formában biztosítják a gyökérfejlődéshez, így a gyors szárba szökkenéshez nélkülözhetetlen tápelemeket. Ezt képes megadni ez a műtrágya. Számunkra a másik fontos érv mellette az volt, hogy kompatibilis a termesztéstechnológiánkkal. Mi a vetéssel egy menetben, félintenzív művelés részeként alkalmazzuk. Idén tavasszal napraforgóban és kukoricában végeztünk vele kezeléseket. Napraforgóban 150 kg/ha, kukoricában 220–250 kg/ha dózisban. Kijuttathatósággal, anyagminőséggel abszolút meg vagyunk elégedve. Homogén a szemcseméret, pontosan hozzá tudjuk állítani a vetőgépeinket” – meséli Habara László, aki a Jász-Nagykun-Szolnok megye területén gazdálkodó Versivet Kft. növénytermesztő agrármérnökeként fogja össze a munkákat mintegy 1000 hektár területen, Kétpó község vonzáskörzetében.

„A Hunfert NPS ImmunMax teljesen homogén kelést biztosít – különösen a napraforgóban, ha sikerül jól végzett talajmunkával megőrizni a föld nedvességtartalmát. A későbbi fejlődés során a növényeink megőrizték ezt a homogenitást, megnövekedett a betegségekkel szembeni ellenálló képességük is, különös tekintettel a gombabetegségekre.”

Pábli Zsolt édesapjával és testvérével gazdálkodik Ács városának térségében. A Hunfert NPS ImmunMax esetében szintén a vetőgépes kijuttathatóságot emelte ki. De tapasztalatai szerint a termésmennyiség javítása terén sem kell a Hunfert műtrágyának szégyenkeznie.

„Olyan műtrágyát kerestünk, amely olyan tulajdonságokkal bír, amelyekkel gond nélkül kijuttatható vetés közben a táblákra. Ne legyen csomós, annyira legyen porózus, amennyire kell, így biztonságosan alkalmazhatjuk a technológiánk részeként. Az IKR Agrár reklámanyagain keresztül figyeltünk fel a Hunfert NPS ImmunMAX-ra, amely mindezeknek megfelelt, ár-érték arányban is kiemelkedőnek bizonyult. A hatással abszolút elégedettek voltunk, starter hatású komplex műtrágya – hozta, amit ígért. Termésmennyiségben látható volt a különbség, önmagunkhoz képest 10–15%-kal jobb termésátlagot értünk el. A leírások számunkra egyértelműek voltak, a következő évben is használni fogjuk, más gazdálkodóknak is nyugodt szívvel ajánlom a terméket.”

Stabile NS

Szabályozott hatású, folyékony nitrogén műtrágya a növények folyamatos, optimális táplálásához

Az idei év is bizonyította, hogy az extrém szárazság olyan tényezőt jelent, amellyel a növénytermesztésben számolni kell. Több gazdálkodó erre tekintettel fordult a folyékony nitrogén műtrágyák felé, hiszen ezek már minimális nedvesség jelenléte mellett is azonnal felvehetőek a növények számára. Így csökken a kockázata, hogy a kivitt input anyag értékes nitrogéntartalma elillan, mire a bemosó csapadék megérkezik.

„Ami megtetszett a Stabile NS-ben az a hosszú hatóidő, a tápelemtartalom és a kedvező ár. Látva a szélsőséges időjárási jelenségeket, próbáltunk olyan fejtrágyát kijuttatni, amely hatékonyságban képes megelőzni a szilárd input anyagokat. Mivel a Stabile NS tartalmaz nitrifikációt gátló vegyületeket, így szabályozott formában a tenyészidőszak nagy része során elérhető marad a benne található tápanyag a növényeknek.” – Meséli Csipes Róbert, akik betéti társasága 2000 óta gazdálkodik Kisújszállás térségében. A gazdaság 340–350 hektáros területet művel meg, gazdálkodásuk gerincét 20 éve a hibrid kukorica vetőmag-előállítás jelenti. A területeiken öntözéses termesztés is lehetséges, így a fő kultúrnövény mellett még repcét, tavaszi és őszi durumbúzát, őszi búzát, takarmánykukoricát, magas olajsavtartalmú napraforgót is termesztenek.

„Árban közel hasonló hektárra visszaszámolva a szilárd műtrágyákhoz, de azokkal szemben ezt a növény azonnal felveszi, kevesebb a veszteség, jobbak az eredmények. Március 26-án juttattunk ki belőle 120 litert hektáronként. Az első benyomásaink abszolút pozitívak. A tapasztalatom az, hogy a kalászosok fejlődésében jelentős lökést ad a kezelés, ahogy mondjuk „majd kicsattannak az erőtől” a növények a használata után. A hatás egyébként még jól látszott a kezelés után két hónappal is. Üzemi átlagunk 7,2 tonna lett 43-44 hektárra vetítve az őszi búzáknál, ezek KWS Sirtaki és Silverio fajták voltak. Öntözött táblán ez az eredmény 8,2 tonna volt, öntözetlenül 7,4 tonna. Az eredményeket látva én biztosan újra alkalmazni fogom a Stabile NS-t, most már magasabb dózisban.”

Hasonlóan elismerően nyilatkozott a Stabile NS-ről Prescher Péter is, akik Nagylók község térségében 430 hektáron gazdálkodnak édesapjával közös családi vállalkozásukban.

„4-5 éve merült fel bennem, hogy próbáljuk ki a folyékony műtrágyát, mert ez talán hatásosabb a klímaváltozás miatt egymást érő aszályos évjáratokban. A granulált műtrágyák hasznosulásához elengedhetetlen valamennyi légköri pára, bemosó csapadék, amelyek az olyan években, mint a tavalyi vagy az idei, akár hónapokig hiányoznak. A granulált műtrágyáknál ilyenkor a nitrogén hatóanyag egy része gázneművé válik, elillan, ami miatt nemcsak az aszály sújtja ilyenkor a gazdát, hanem a veszteség is az input anyagokon. Ez jelentősen kisebb kockázat folyékony műtrágyával, hiszen az egyből felvehető a növényeknek. Gazdálkodóként, ha beleinvesztálunk egy növénybe, akkor azt várjuk, hogy az meg is térüljön. Ehhez a STABILE NS nekünk jó választást jelent. Intenzív növényter­mesztést folytatunk, ehhez 2 menetben, kezelésenként 330 liter/hektár mennyiségben szoktuk kijuttatni a folyékony műtrágyát. Az időzítésnél azt vesszük figyelembe, mikor indul meg a növény vegetációja februárban, majd ezt követően 2-3 héttel később végezzük a második kijuttatást, amikor a növény már szépen megindult. Ez így a 660 literre vonatkozóan 170 kilogramm körüli kivitt nitrogénnek és 86 kilogramm körüli kénnek felel meg, ugyanis 100 liter STABILE NS 26% nitrogén, valamint 13% kén hatóanyagot tartalmaz. Ez mind mennyiségre, mind minőségre képes azt a jótékony hatást biztosítani, amit a repcénél elvárunk.”

Megnövelt termésmennyiség és termésbiztonság kiváló ár-érték arányú műtrágyákkal? Az IKR Agrár Kft. szakemberei országos lefedettséggel várják megkeresését!

IKR Agrár Kft.
www.ikragrar.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!