LiveStocker Data Challenge

Agro Napló
A LiveStocker Data Challenge egy, az állattartók számára biztosított új szolgáltatásunk, melynek keretein belül leendő ügyfeleink egy gyors és könnyű adatrögzítési metódus segítségével egyszerűen juthatnak hozzá a termelésüket értékelő és jellemző kimutatásokhoz, melynek eredményeként jelentős költségcsökkentő és hatékonyságnövelő módosítások jelentkezhetnek és a gazdaság így rugalmasabban és gyorsabban rá fog látni a változtatásaira.

Ennek lényege, hogy weboldalunkon egy kérdőív formájában szükséges rögzíteni tíz–tizenöt törzsadatot, mely után mi létrehozzuk az ügyfél számára a telepet, egy telep-egy rotáció alapon. Szintén ezen adatok segítségével leképezzük az istállót is, egy telep-egy istálló, amelyhez az alapterülettől kezdve a férőhelyen, technológián, padozaton, szellőzésen, sőt, trágyázáson, itatás és etetés módján keresztül a mérési csoportnagyság, valamint a takarmány fajtájáig mindent meg lehet adni, amit az ügyfél kíván.

Utána minden akció során – betelepítés, elhullás, takarmányrögzítés, -értékesítés, -mérés és általános költségek – különféle adatokat lehet majd rögzíteni, ezeknek a legfőbb haszna, hogy a hó és a rotáció végén pontos kimutatásokat tudunk küldeni – erről a következő bekezdésben lesz szó. A rögzítéseknél az állatdarabszám, súly, genetika mellett még egyéb különböző értékeket is tud majd rögzíteni az ügyfél – ez is elősegíti a termelést minél széleskörűbben leíró értékelések elkészítését.

A rotáció időtartama alatt – amennyiben az ügyfél úgy igényli, akkor csak hetente, vagy havonta – pedig a regisztrációkor megadott e-mail-címre PDF formában megküldjük az alapvető kimutatásokat, mint például állománynyilvántartás vagy nevelési napló. A rotáció lezárása után pedig a rotációra vonatkozó értékelést is kézhez kapja az ügyfél, melyek grafikonos ábrázolás segítségével mutatják meg a fontosabb indikátorok alakulását. Ez az úgynevezett rotációösszesítő és a komplett rotáció kimutatás.

Sőt, öt, tíz, valamint tizenöt lezárt rotáció után további elemzéseket – trendelemzés – is biztosítunk, melynek keretein belül vizualizáltan tekintheti meg a napi tömeggyarapodásának, fajlagának, általános költségeinek vagy épp az eredmény/egyed mutatójának az alakulását az adott vizsgálati tartományba beleeső rotációk teljesítménye alapján.

Az új szolgáltatásról, annak potenciális előnyeiről az állattartásban és a fejlesztés előrehaladottságáról Moldován András vezérigazgatót kérdeztük.

Zsigmond Ágnes: Kedves András, mi volt az alapgondolat, amiből megszületett ez, az iparágban újító jellegű szolgáltatás?

Moldován András: Kedves Ági, most nagyon messziről tudnám kezdeni a történetet, de megpróbálom megzabolázni a mondandómat. Először is, nekem mindenem az adat. Én az adattal kelek, azzal fekszem. És az adatból nyert információk a mindennapi táplálékom. Az információ pedig tudás, a tudás pedig… de hát tudja. Épp ezért úgy gondolom, minden kis apró lehetőséget meg kell ragadni, hogy az ilyen értékkel bíró, valós pénzügyi tartalmat rejtő információkat az állattartók rendelkezésére bocsássuk. Én pedig ezzel a teljesen újszerű megközelítéssel is pont ezt szeretném ismét megadni nekik. Ráadásul így az, aki úgy érzi, hogy nincsen ideje a szoftvert nyomogatni, de szeretné kipróbálni, hogy milyen az élet egy döntéstámogató szoftver használatával – és garantálom, sokkal könnyebb, sokkal több idő marad az embernek az állataival foglalkozni, a szabadban lenni –, akkor az most majd megteheti! A legalapvetőbb adatok megadásával is elérhetőek olyan lekérdezések (grafikonok és más vizualizált kimutatások – a szerk.), amelyeknek hála az ember egy pillantás alatt képbe kerülhet a heti, havi teljesítményével, könnyen feltérképezheti, hogy min, hol és mennyi profitot termel. Az állattartók és állattenyésztők bevonása  e folyamatba  azért lenne fontos, hogy az alkalmazás majd pontosan megfeleljen az Ő elvárásaiknak.

Zs.Á.: Említetted, hogy az állattartók így többet lehetnek az állataikkal és mégis hasznos információkat tudhatnak meg saját termelésükről. Kifejtenéd ezt kicsit bővebben?

M.A.: Természetesen, hát ezért vagyunk most itt, nem? Viccet félretéve, azon kívül, hogy több időt lehet a szabadban tölteni, ez a megoldás elhozza azt, hogy a lehető legkevesebb időt kell a számítógép nyomkodásával tölteni annak, aki nem akar. Egyszer elég beadni a törzsadatokat, utána napi vagy heti szinten rögzíteni a változásokat – bár én ajánlom a napit, de hát én adat- és állatimádó is vagyok egyszerre – és utána az értékteremtés vizualizálása már szinte magától megy! Jó, hát kellünk hozzá mi is, de pont ez a lényeg. Röviden pedig, gyors, egyszerű, tényleg bárki számára, bárhol és bármikor elérhető, pontos, hasznos, biztosítja az alapvető átláthatóságot és megmutatja a profitot. Profitvizualizáció! Hát kell ennél több?

Zs.Á.: Hogy áll a fejlesztés, pár gondolatban tájékoztatnál?

M.A.: Nagyon jól állunk! Igazából az alapját már rég összeírtam egy excelben, az adatbeviteli felület kialakításán dolgozunk. A mögöttes számítások pedig már korábban elkészültek, hiszen a LiveStocker szoftverben is szerepelnek. Azzal is elkészültünk, hogy milyen, a szakmai munka során hasznosítható értékeléseket, kimutatásokat biztosítsunk felhasználóink számára. Ezek átlátható megjelenítése alapvető cél, ezzel is jól haladunk.

Zs.Á.: Köszönöm szépen, remélhetőleg legközelebb is hasonló újdonság kapcsán beszélgethetünk!

M.A.: Én köszönöm és természetesen remélem én is!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A higiénia iránti igény kialakítása

A higiénia iránti igény kialakítása

A rendszerváltás idején, 20-21 éve új színfoltként alakultak az első olyan vállalkozások, melyek új típusú fertőtlenítőszereket, takarítási-fertőtlení...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!