Mi újság? Információk és érdekességek a nagyvilágból

Agro Napló

A vírushelyzet ellenére rekordárbevételt ért el a Väderstad 2020-ban

A minőségi talajművelő- és vetőgépeiről híres svéd Väderstad 2020-ban 340 millió eurós árbevétellel zárt, amely 1,5%-kal (5 millió euróval) haladta meg az előző évit. A cég üzemi eredménye azonban 2 millió euróval csökkent, a 2019-es 23,2 millió euróval szemben 21,2 millió euróra mérséklődött. Jelentősebb takarékossági intézkedéseket nem eszközöltek az év során. A koronavírus miatt a nyári időszakban csak két hét leállásra került sor, amelyet a dolgozók extra nyári szabadságként kaptak meg.

Tavaly több országban – így Németországban, Franciaországban, Svédországban, Kanadában és Oroszországban is számottevően növekedtek az eladásaik. Németországban több mint 500 db gépük talált gazdára, amelyek között a legsikeresebbek voltak a Tempo szemenkénti vetőgépek, a Carrier kompakttárcsás boronacsalád egyes tagjai, valamint a CrossCutter Disc száraprítóval felszerelt vető aggregátok.

Egyenlőre hibridkiállításra készül a DLG az „Agritechnica 2021” kapcsán

A DLG által már korábban meghirdetett hannoveri „Agritechnica 2021” Nemzetközi Mezőgépészeti Kiállítás tervezett időpontja 2021. november 14–20. A kiállítók jelentkezését 2021. február 21-ig várták a rendezők.

A 2021. évi Agritechnica szlogenje a „Green Efficiency – inspired by solutions” – a zöld teljesítmények – megoldásokra ösztönöznek. Ez a szlogen a kiállítás rendezőire is vonatkozik. A DLG hibridkiállítási koncepcióval készül, amely a Covid–19-vírushelyzettől függően alakulhat majd. Az Agritechnica digital egy online kiállítási koncepciót takar, ahol a kiállítók digitális programokkal mutatkoznának be az interneten keresztül. Ehhez digital platformokat, oktató anyagokat, ill. sajtótájékoztató mintákat bocsát a rendező a kiállítók részére. Ezt a megoldást arra az esetre tartogatják a szervezők, ha a vírushelyzet és az azzal kapcsolatos korlátozások nem teszik lehetővé a kiállítás fizikai megvalósítását.

A másik készülő koncepció egy higiéniailag biztonságos (Safe Business) kiállítás megrendezésének terveit tartalmazza majd, amely meghatározza a kiállítási standok felépítését, felszerelését és elrendezését, a látogatók számának és a beléptetések, valamint a pavilonokban, ill. a standokon történő mozgásának szabályozását és korlátozását, naponként és napszakonként. A látogatókat mindenképpen hőmérséklet-ellenőrzéseknek vetnék alá, de az is elképzelhető, hogy Covid–19 Oltási Útlevelet kérnének tőlük.

Négy Mrd euró feletti árbevétel 2020-ban a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 Mrd árbevételt produkált és először lépte át a 4 Mrd eurós határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót 144 millió euróval (+3,7%) sikerült megfejelni. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5%-kal nőtt és meghaladta a 158 millió eurót. A rövid idejű időszakos leállások és termelés-visszafogás ellenérre a vállalkozás hozta a kitűzött célokat, amelyet a cégvezetés elnöke, Thomas Böck is megerősített, az elmúlt év december 16-án megtartott online sajtótájékoztatóján.

A legnagyobb, 20%-os piaci növekedést a CLAAS észak-amerikai piacai produkálták, ahol 788,4 millióra nőtt az árbevétel. Jól zártak a legnagyobb piaci árbevételt hozó németországi és francia piacaik is, ahol 805,5 és 751,9 millió euró volt az árbevétel. A többi nyugat-európai országból származó árbevételük is tovább nőtt és 790,7 millió euróval ért fel, ahol egyedül a brit piac gyengélkedett, amely a Brexit miatti bizonytalanságoknak volt köszönhető. A kelet-európai és orosz piacok árbevétele 905,8 millió eurót tettek ki, amely 5%-kal haladta meg az előző évvel korábbit. 2020-ban 131 millió eurót költöttek új beruházásokra és ez 6 millió euróval haladta meg az előző évit.

A kutatás-fejlesztéseket 237 millió euróval finanszírozták tavaly, amelyre tavalyelőtt 244 millió eurót költöttek (–9,7 %). Az elmúlt évben modernizálták a franciaországi Le Mans-ban a traktorgyártást, Harsewinkelben pedig befejezték a gabonakombájn-összeszerelési technológia modernizációjának első fázisát. (Szerkesztői megjegyzés: A nagy munkálatok  még csak ezután jönnek. A gyár emiatt le is áll június közepétől pár hónapra.) Új értékesítési- és szervizközpontokat adtak át Franciaországban és Nagy-Britanniában, és optimalizálták a Hammban található központi alkatrészraktár-bázist. A 2021-es kilátásokat Thomas Böck még bizonytalannak ítélte meg.

 

Forrás: Eilbote 2021/1-2 Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!