A SILOSOLVE® javítja a fermentációt és növeli az aerob stabilitást a lucerna-, a fű- és a gabonaszenázsokban egyaránt

Agro Napló
Tudod-e? A SILOSOLVE® csökkenti a szárazanyag-veszteséget, irányított fermentációt eredményez és magasabb aerob stabilitást biztosít a különböző vegetációs fázisokban betakarított tömegtakarmányaink esetében.

Bevezetés

A megfelelő időben történő betakarítás mindenképpen növeli esélyünket a megfelelő mennyiségű és minőségű tömegtakarmányra. A betakarítás a megfelelő vegetációs időben csupán egy lehetőség a takarmányaink megfelelő beltartalmi értékeinek megőrzése céljából. A betakarítás során manapság a legtöbb esetben az alkalmazott gyakorlat a kaszálás után a termőterületen történő egy napig tartó fonnyasztás, amennyiben azt nem a biogáz erőműbe szánjuk. Jelen tanulmány célja, hogy értékeljük a SILOSOLVE® oltóanyagok hatását a különböző vegetációs fázisban betakarított tömegtakarmány-növényeink esetében.

Egy egyszerűen elvégezhető kísérlet menete

Ez esetben a perje típusú hibrid fűfélénk (festulolium) öt különböző vegetációs fázisában "silózva", vagyis nedvesen, kalászhányás előtt, rögtön az első kalászok megjelenésekor, fonnyasztva, virágzásban és teljesérés állapotában. Az utóbbi négy esetben 12 órás fonnyasztás után történt a szecskázás és miután készítettünk 5-5 mini silót (3-3 liter) és megtöltöttük takarmánnyal úgy, hogy egyik csoportot kezeltük SILOSOLVE® tejsavbaktérium készítménnyel, a másik csoportot viszont nem. Mind kontroll, mind pedig a kezelt tételeket 60 napra 20 Celsius-fokos kamrába tettük. A fermentáció után vizsgáltuk az aerob stabilitást valamint a hőmérséklet emelkedését a mini silóinkban. Az aerob stabilitás meghatározásánál azt vettük figyelembe, hogy egyes periódusokban (napok) mikor lépi túl 3 Celsius-fokkal a külső környezet hőmérsékletét.

Eredmények

A kísérlet bebizonyította, hogy a SILOSOLVE®-al kezelt csoport esetében mindegyik betakarítási fázisban a szárazanyag-tartalom szignifikáns különbséget mutatott a kezelt termékek javára (1. diagram). Minden kultúra esetében a kísérlet azt is megmutatta számunkra, hogy a SILOSOLVE® FC-vel kezelt minták esetében a száraz anyag nemkívánatos lebomlása tökéletes kontroll alatt tartható. A SILOSOLVE® FC minden betakarítási fázisban csökkentette a szárazanyag-veszteséget, ami átlagosan –4,2% szárazanyag-veszteség-csökkenést eredményezett a kezeletlen mintákhoz képest (2. diagram). A SILOSOLVE® FC-vel kezelt és kontroll minták esetében drámai különbség mutatkozott a vajsav és ecetsav termelése terén. 3 g/kg száraz anyag minden esetben (3. diagram). Aerob stabilitás (AS) a SILOSOLVE® FC-vel történt kezelés esetében szignifikáns külöbséget mutatott (4. diagram).

Következtetések

A SILOSOLVE® FC növeli az aerob stabilitást minden betakarítási fenofázisban, bármely szárazanyag-tartalom mellett. A legnagyobb aerob stabilitási különbséget akkor értük el, mikor a SILOSOLVE® FC-t közvetlen kalászhányáskori betakarításban alkalmaztunk. SILOSOLVE® FC-vel kezelt takarmány esetében ugyanebben a feno­fázisban volt a legnagyobb különbség a vajsav esetében is. Tehát összességében állíthatjuk, hogy a SILOSOLVE® FC alkalmazása rugalmas megoldást nyújt a legkülönbözőbb fenofázisban betakarított takarmánynövényeink erjesztési folyamatainak kontroll alatt tartásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?