„Gondolattól a megvalósulásig!”

Agro Napló
A családi tulajdonban lévő vállalkozás fő tevékenységi köre a műszaki fejlesztés, tervezés valamint a megtervezett objektumok kivitelezésének szervezése, bonyolítása – kezdte a beszélgetést Zsenák Balázs, a Ferroplan fiatal ügyvezetője Zsigmond Ágnessel.

A cégünk büszke arra, hogy a nálunk dolgozó fiatalok a Széchenyi István Egyetemen végeztek, és mielőtt főállású alkalmazottakká váltak nálunk, egy-két félévet „Gyakorlatorientált mérnökképzés" keretén belül, mint egyetemi-főiskolai hallgató vettek részt a cég életében.

Miért választották ezt a mottót? "Gondolattól a megvalósulásig!"

Kollégáim ötlete volt. A célunk az, hogy minden partnerünk számára teljes körű szolgáltatást nyújtsunk. Segítsünk a projekt megálmodásában, a tervezés, a beruházás folyamatában, valamint a kivitelezés koordinálásában.

Mondana a cég történetéről pár gondolatot?

A céget 1981-ben a mai Széchenyi István Egyetem (Győr) jogelődjeként működő KTMF Közlekedésgépészeti Intézet munkatársai alapították. Az idő folyamán a kft. tisztán családi vállalkozás lett és elsősorban egyedi gép és berendezés tervezése mellett komplex üzem- és gyár­tervezésre szakosodott. Alvállalkozói körünkben több mint 20 különböző szakirányú felkészült mérnök dolgozik a megfelelő apparátussal és infrastruktúrával. Ezért vállalkozhatunk komplex feladatok megoldására. Büszkék vagyunk arra, hogy cégünk meg tudta tartani márkafüggetlenségét, így nem kötődünk egy magyarországi és külföldi beszállítóhoz sem.

Melyek azok a kutatási, fejlesztési, tervezési feladatok, amelyek végigkísérik az elmúlt évtizedeket?

Ezek jelentős része még a felsőoktatási szféra alatt alakult ki. Én koromnál fogva csak később kapcsolódtam be az iroda munkájába. Azonban utólag végiggondolva büszkék lehetünk rá, hogy pl. az alumínium-oxid olvasztókemencék átalakítását követően a hűtésből kinyerhető hulladékhővel egy 50 ezer fős város távfűtésének 50%-át tudtuk biztosítani. Terveztünk a GEA GmbH részére erőművi kondenzátorokat Magyarországra, Szíriába, Csehországba, Törökországba, valamint Kínába. Az EGI megbízásából a világ számos helyére (pl. USA) egyedi léghűtőket. De terveztünk speciális hegesztő összeállító félautomata robotokat Kínába, tehergépkocsi alvázának hegesztéséhez.

Érdekes projekt volt 9 különböző funkciójú –45 0C-ra méretezett lakókonténer tervezése és gyártásának levezénylése Szovjet megrendelésre a 90-es évek végén. A hőenergia-gazdálkodás racionalizálása, a megújuló energiafelhasználás alkalmazása területén is folytatni tudtuk a korábbi években megkezdett munkáinkat, Két példa: csutkatüzelő kazántelep 25 MW hőkapacitással, biogáz kiserőmű 500 kW villamos energia előállítással, 80%-os hőenergia-felhasználással.

Mikor kapcsolódtak be a mezőgazdaság ipari folyamatainak tervezésébe?

A kft. megalakulása óta foglalkozott a mezőgazdaságot érintő kutatás-fejlesztési munkákkal. Szerencsés összejátszás volt, hogy Édesapám tudományos tevékenysége a mezőgazdasági szemes anyagok kíméletes légáramú szállításához kapcsolódott. A végleges lökést a Nagyigmándi Vetőmagüzem 1982-es honosítás-tervezési projektjének elnyerése adta. Ezt követően egyre több, a mezőgazdasághoz kötődő projekt tervezésére kaptunk megbízást.

Magyarországon több mint 300, külföldön Oroszországtól, Ukrajnától Franciaországig, Lengyelországtól Ugandáig 25–30 tisztító-, szárító- és tárolótelepet terveztünk. A vetőmagüzemi tervezési tevékenységünk ugyancsak földrajzilag szerteágazó.

Kiemelne néhányat ezek közül?

Ez a legnehezebb kérés. Ha egyenként kérdeznénk meg a kollégákat biztos vagyok benne, hogy mindegyik más-más projektet emelne ki. Most szubjektív leszek. Mivel hozzám a vetőmagüzemi tervezések állnak legközelebb, így azokból emelnék ki néhányat:

Mint már jeleztem, Magyarországon 1982-ben kapcsolódtunk be a vetőmagüzemi fejlesztésekbe. Én 17 éve foglalkozom vele. Honosító tervezői voltunk az IKR Nagyigmándi Vetőmagüzemének. Az azt követő években lényegében a mai napig minden fejlesztést, technológiai módosítást irodánk koordinálta, végezte.

A képen a tervezőasztalon megálmodott telep, mely 100%-ban a helyszínen megtekinthető

Több esetben a kivitelezés irányítását (fővállalkozási szinten) a Ferroplan Kft., valamint a későbbiekben alapított INAGRO Kft. közreműködésével realizáltuk. Tulajdonosváltást követően a Monsanto megbízásából irodánk végezte 2013-2014-ben az üzem teljes rekonstrukciójának tervezését, majd a beruházás koordinálását. A megállapodást követően lényegében 300 nap alatt elkészült a projekt, tervezéssel, engedélyezéssel, kivitelezéssel és műszaki átadással együtt.

Jelenleg üzemelő magyarországi hibrid kukorica vetőmagüzem mindegyikével kapcsolatunk volt, van. Szinte nincs olyan üzem az országban, ahol ne tettük volna le névjegyünket. Irodánk tervezte a Pannon Seed Kft. bajai üzemének rekonstrukcióját, a Törökszentmiklósi Vetőmagüzem új feldolgozó csarnokát, technológiáját, a Mezőhegyesi Ménesbirtok 5.000 t-ás feldolgozó sorát, telepítését, üzemépületét.

A Limagraint követő tulajdonosváltással megalakuló új magyar tulajdonú vetőmagüzemben napjainkban is folyik az üzem új technológiai rendszerének általunk tervezett kivitelezése (3D látványterv).

A fent felsorolt kukoricahibridek elsőgenerációs vetőmagjainak előállításán kívül közel 30 kisebb, elsősorban napraforgó és kalászos vetőmagüzem tervezését végeztük hazai és külföldi megbízóinknak.

Mint jeleztem, több környező országba terveztünk komplett üzemet. Ezek közül egyet mutatnék be, mely Oroszországban létesült magántőke bevonásával, állami beruházásként. Feladatunk volt egy olyan projekt tervezése, mely egyben mintagazdaság, oktató-, kutató- és ipari feldolgozó központ, azaz több funkció együttes, egymással szerves kapcsolatban áll, a hibrid kukorica fajtakutatás, kísérleti és ipari termesztés, fémzárolt vetőmag-előállítás teljes spektrumát magába foglalja. Ezt a későbbiekben egyéb hibridekre is kiterjesztettük. A mellékelt látványterv ezt tartalmazza.

Tervezéssel párhuzamosan irodánk érdekeltségi körébe tartozó INAGRO Kft. teljes körű fővállalkozási tevékenységével járul hozzá a tervezőasztalon született beruházások magas szintű megvalósításához.

Készüljön fel időben a hamarosan megjelenő pályázatokra!

Keressen bennünket bizalommal, kérje cégünk segítségét, a tervezéstől akár a kivitelezésig felajánljuk szaktudásunkat.

Zsenák Balázs
ügyvezető
www.ferroplan.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősít és fejleszt a New Holland

Erősít és fejleszt a New Holland

Különleges online bemutatót tartott a New Holland, amelyen a cég szakértői az üzleti stratégiájukon és a 2021-ben megjelenő gépújdonságaikon kívül a m...

Zöldítsen a Lajtamaggal!

Zöldítsen a Lajtamaggal!

A Lajtamag Kft. a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hisz...

Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!