Végre testközelben az újdonságok

Agro Napló
A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentben előre lépést jelentő, már meglévő hatóanyagok kombinációival erősíti piaci jelenlétét – hangzott el Borsos László ügyvezető igazgató köszöntőjében a Portfólió Farm állomásokon. Helyszíni tudósításunkban az őszi vetésű növények legújabb termékeire koncentráltunk.

Az Agro Napló kérdésére a repceszezon újdonságaként Sólyom János vetőmag termékmenedzser két új hibridet emelt ki: elsőként a kiugróan magas olajtartalmú PT303-at, amelynek stabilan magas termőképességét a rendkívüli kórtani jellemzőinek tulajdonítják, hiszen ellenáll a fehérpenészes rothadásnak (Sclerotinia) és a tarlórépa sárgaság vírusnak. Termésstabilitás szempontjából a PT298 az egyik új éllovas a Pioneer® őszi káposztarepce portfólióban, amelyet rendkívüli adaptációs képessége és kiemelkedő pergési ellenállósága alapoz meg. Sólyom János hozzátette, a terméseredmény tekintetében helyszíntől függetlenül valamennyi fejlesztési kísérletükben az élmezőnyben végzett a Pioneer®-nemesítés legújabb üdvöskéje.

A Corteva növényvédő szer palettájára az elmúlt időszakban sorban érkeztek az újdonságok. Rajcsányi Máté növényvédő szer üzletág kereskedelmi vezető foglalta össze az őszi vetésű növényekre vonatkozó kínálatot. Repcében az őszi posztemergens gyomirtó Belkar™-t az ugyancsak Arylex™ hatóanyag-tartalmú tavaszi gyomirtó, a Korvetto™ követte. Az ormányosbogarak és fénybogár ellen idén került bevezetésre a tavasszal védelmet nyújtó Magma®. A rovarölő készítmény hatóanyaga az etofenprox, amely nem a Magyarországon forgalomban levő piretroid-észterek csoportjába, hanem a piretroid-éterekhez tartozik. Ez biztosítja a hatékonyságát a piretroid-észter típusú rezisztens kártevőkkel szemben.

Őszi kalászosban 2021-ben bevezetésre kerül az Ympact™ magtrágya csávázószer a kalászos vetőmagok kezelésére. A készítmény a szerves eredetű tápanyagok (humin- és fulvosavak) mellett magas koncentrációban tartalmaz mikroelem-kelátokat. Az Ympact™-csávázásnak köszönhetően gyorsabb a növények kezdeti fejlődése, hatékonyabb az anyagcsere, így kedvező hatása van a termésre is. Idén került bevezetésre a Quelex™, a kalászos kultúrák tavaszi gyomirtására engedélyezett Arylex™ és floraszulam hatóanyagú új készítmény, amely a magról kelő kétszikű gyomfajok ellen hatékony. Hatóanyagai eltérő hatásmechanizmus csoportba tartoznak, amellyel a tavasszal használatos, ún. ALS-gátlók monotóniáját tudjuk megtörni, gátolva ezzel a rezisztencia kialakulását a gyomnövényekben. Szintén új készítmény a RexadeTM, amely őszi- és tavaszi búza-, rozs- és tritikálé kultúrákban használható mind kétszikű, mind egyszikű gyomnövények ellen. Ebben a széles hatásspektrumú készítményben három hatóanyag ereje egyesül (Arylex™, piroxszulam, floraszulam), alkalmazásával még a fejlettebb gyomfajok ellen is látványos eredményt érhetünk el.

A nitrogénveszteség akár 70 százaléka is bekövetkezhet nitrifikáció/denitrifikáció révén, melyek következményeként a légkörbe, illetve a talajba távoznak a nitrogén különböző vegyületei. Rajcsányi Máté felhívta a figyelmet az N-LockTM továbbfejlesztett változatára, az Instinct® nitrogénstabilizátorra, amely termésnövekedést biztosít azáltal, hogy növeli a nitrogén rendelkezésre állását a növénykultúra legfontosabb növekedési szakaszaiban.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!