A Syngenta termékeivel a repceszezon kezdetén jelentős lépést tehetünk a sikeres terméshozam érdekében

Agro Napló
Magyarországon az őszi káposztarepce vetésterülete az utóbbi években 300 ezer ha körül mozog (forrás: www.ksh.hu). A termelők ezen kultúrnövényünket egyre magasabb, intenzívebb technológiai szinten termesztik. A termesztési technológia szerves részét képezi egyebek mellett a növényvédelem is.

Jelen cikk keretében két fungicid és regulátor hatással is rendelkező készítményünket ajánljuk figyelmükbe, melyek őszi használatát követően egészséges, kedvezően fejlett növényállomány várja majd a telet.

A jelenlegi, intenzíven növekvő és magas genetikai terméspotenciállal rendelkező repcehibridek sikeres termesztése regulátor készítmény alkalmazása nélkül szinte elképzelhetetlen, hiszen senki sem szeretné, hogy repcéje a megszokottól korábban induljon szárba, nagymértékben növelve ezzel az állomány téli kifagyásának kockázatát. A növekedésszabályozás mellett ugyanakkor az is fontos, hogy az adott készítmény a rezisztenciával nem rendelkező állományokban már ősszel esetlegesen fertőző fómás levélfoltosság (fotó) és szárrák (Phoma lingam, teleomorph: Leptosphaeria maculans) ellen is védelmet nyújtson.

Fómás levélfoltosság tünete repce levelén (fotó: Boros Szilárd, 2020.10.25.)

A Syngenta kínálatában a Toprex nevű készítményünk az előbb említett kritériumoknak minden tekintetben megfelel. Kezelést követően a növények haragoszöld színt vesznek fel, megbízhatóan rövidül a szik feletti szárrész, zömökebb, rövidebb és télállóbb leveleket nevel az állomány, kialakul a kívánatos tőlevélrózsás állapot (1. ábra). Paklobutrazol hatóanyaga egyedülálló a regulátor típusú triazol hatóanyagok között, ugyanis a növények gyökéren keresztül is fel tudják venni. Optimális kijuttatása a repce 4–6 leveles fenológiai állapotában van, dózisa 0,3–0,5 l/ha.

A termékekben lévő difenokonazol preventív és kuratív hatással is rendelkezik a repce említett betegségével szemben (2. ábra). A Magnello-t elsősorban tavaszi regulátoros kezelésre ajánljuk, amikor fontos a termés nagy részét biztosító oldalelágazások képződésének segítése, de használható második kezelésre Toprex után ősszel is, amikor az időjárás (csapadékos, enyhe és hosszú ősz) és az adott hibrid intenzív növekedése miatt szükség van még egyszer beavatkozni a növények élettani folyamataiba a biztonságos áttelelés érdekében. A Magnello tebukonazol tartalma a regulátor hatást biztosítja.

Összefoglalásként elmondható, hogy az ismertetett termékek jelentősen megalapozzák a sikeres és nyereséges repcetermesztést, hiszen használatukat követően egészséges, erős, és optimális fejlettséggel rendelkező növényállomány mehet a télbe, így biztosak lehetünk benne, hogy a kezdeti, fontos lépéseket megtettük a kívánt terméshozam elérése érdekében.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Boros Szilárd

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!