A rovarfehérje felhasználási lehetőségei az állati takarmányozásban

Agro Napló
A fenntarthatóság napjainkban egyre hangsúlyosabb kérdés az élelmiszer-termelésben is. Az OECD előrejelzése szerint 30 éven belül 9 milliárd ember élelmezését kell megoldani, csökkenő földterületek és erősebb klímavédelmi intézkedések mellett.

Eközben a lakosság fogyasztási színvonala évtizedek óta tolódik a fehérjealapú táplálkozás felé. A legnépszerűbbek ezen belül az állati termékek. Az ehhez szükséges takarmányozásban egyre nagyobb szerepet tölthet be a rovarfehérje.

A felhasznált rovaroknak tömegarányosan 50–80 százalék között mozog a hasznosítható fehérjetartalma, kiváló beltartalmi értékei vannak az állatok számára, továbbá előállítása lényegesen kevesebb vizet, termőföldet és egyéb erőforrás-lekötést igényel, szemben más, az állati takarmányozásban használt fehérjehordozókkal. Mégis, leginkább a körforgásos gazdálkodásban való szerepét emelhetjük ki, hiszen a rovarok feldolgozatlan élelmiszer-hulladékot, valamint gyümölcs- és zöldségféle hulladékokat fogyasztanak.

Egyes előrejelzések szerint 2030-ra az előállított rovarfehérje mennyisége akár félmillió tonna is lehet, szemben a mostani tízezer tonnával. A legnagyobb felhasználási potenciál a hobbiállat-eledel gyártásánál, illetve az akvakultúrában van, de jelentős mennyiségű takarmányozási fehérjét tud kiváltani később a baromfitenyésztésben, sertéshizlalásban és tojástermelésben is.

A rovarfehérje előállítása, felhasználási lehetőségei – Forrás: Rabobank 2021 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

 

Az előállított készítmények ma még drágák, azonban tíz éven belül akár harmadára is csökkenhet az előállítás költsége, így már pénzügyileg is kiváló alternatívát jelenthet, nem beszélve az alacsonyabb erőforrásigényről, ami a klímacélokat segíti.

Gazdálkodóként mindig fel kell készülnünk a jövő kihívásaira, a Takarékbank Agrárcentrumaiban a finanszírozási megoldások mellett a világpiaci trendek, újdonságok elemzésével is segítjük ügyfeleink minél hatékonyabb döntéshozatalát.

Cikkhez felhasznált forrás: Beyhan de Jong-Gorjan Nikolik (Rabobank) - No Longer Crawling: Insect Protein to Come of Age in the 2020s

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!