2024. november 2. szombat Achilles

Omega-3 zsírsavakkal dúsított pékipari termékek fejlesztése (x)

Agro Napló
A  HuBakers Trade Kft. 2018. évben pályázatot nyújtott be a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (2018-1.1.2-KFI) tárgyú felhívásra „Technológiai szempontból stabil omega-3 zsírsav kiegészítés metodikai fejlesztése a HuBakers Trade Kft. eltérő termékeiben – „F vitamin por” címmel, amelyen 101 506 970 Ft támogatásban részesült. A projektmegvalósítás időszaka 2019.01.01-től 2021.09.30-ig tart.

A fejlesztőmunka elsődleges célkitűzése a magas biológiai értékű omega-3 zsírsavak, különösen a dokozahexaénsav pékipari termékekbe történő optimalizált bejuttatása volt.

A felhívás a tudásintenzív, innovatív vállalkozásokat ösztönözte, jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére. A piacon már most is sikeres termékek fejlesztését alapvetően két irányban végeztük: 1.) Az élelmi zsiradékok összetétele kapcsán célul tűztük ki az omega-3 típusú, esszenciális, illetőleg magas biológiai értékű zsírsavak jelentős aránynövelését és a zsírsavprofil dietetikai szempontból történő optimalizálását, különös tekintettel a dokozahexaénsavra (DHA, C22:6 n3). 2.) Tesztelni kívántuk az omega-3 zsírsavak bekeverési lehetőségeit a termékekbe, de ezen felül megvizsgáltuk, hogy a por-alapú pékipari termékek konyhatechnikai, késztermék szintig történő eljuttatása milyen módon befolyásolja abban a DHA mennyiségét.

Az első célkitűzés megvalósítása során kifejezetten magas DHA részarányt mutató mikrokapszulázott kiegészítővel, annak megfelelő arányú bekeverésével értük el a napi irányadó beviteli értéket a pékipari alapkeverékekben.

A második cél elérése érdekében 1.) kenyér-alapkeverékből kész kenyeret sütöttünk (sokmagvas cipó) és meghatároztuk a kenyérbél és a kenyérhéj összetételét, DHA koncentrációját; 2.) vanília ízesítésű shaket kevertünk halolaj mikrokapszulával és megvizsgáltuk (és kizártuk) elektronikus orr segítségével az esetlegesen fellépő aromatorzulást; 3.) négyféle levesport egészítettük ki halolaj-mikrokapszulával, majd leforrázással elkészítve azokat, az összetételüket ismételten meghatároztuk (visszanyerési vizsgálatot végeztünk). Munkánk során összesen hat termékcsoport fejlesztést végeztük (Wellnes mix magkeverék, Sokmagvas cipó alapkeverék, tejalapú shake porkeverékek, szójás lisztkeverék, instant levesporok és zabkásák), termékcsoportonként pedig több ízváltozaton is dolgoztunk (pl. vaníliás és csokoládés shakek).

Gombaleves-por

Fejlesztőmunkánk során eltérő eredeti zsírtartalmú és ízvilágú termékben elértük a 40 mg/100 g DHA koncentrációt (nem alapkeverék, hanem késztermék vonatkozásában), édes termékcsoportok esetében igazolt aromatorzulás nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a speciális zsírsavforrások esetében minden teszt és a termékelőállítás során is a termék zsírtartalmának részleges helyettesítésével dolgoztunk, azaz az energiatartalmat nem befolyásolta a munka.

Olajforrás bemérése

Levespor minták

A fejlesztett/továbbfejlesztett/optimalizált/dúsított termékek mindegyike ajánlható olyan tudatos fogyasztóknak, akik az energia- és az esszenciális, omega-3 típusú zsírsavak bevitelét helyezik előtérbe, de dietetikai szempontból a gyermekek, mint kiemelt fogyasztók is magasabb biológiai értékű termékhez jutnak, mivel a DHA az agyszövet és a retina kiemelten fontos alkotója. Munkán eredményeképp az tesztelt zsírsavak ismert dózisban jutnak olyan termékekbe, melyek napi adagja nagyon jól mérhető és a termékek a napi táplálkozási rutin részei, így a fogyasztók folyamatos, de nem pazarló DHA-ellátása válik reálissá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?