2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Versenyképes és fenntartható termelés precíziós gazdálkodással

Agro Napló
A precíziós technológia és az elterjedését segítő pályázati lehetőségek kapcsán a Takarékbank agrárelemzői megvizsgálták, hogy a dráguló géppark és a kapcsolódó adatalapú, precíziós szolgáltatások hogyan tudják biztosítani hosszabb távon is a versenyképes és fenntartható termelést.

A precíziós művelés első eredménye a hozamok növelése és minél pontosabb előrejelzése lehet. A termőterület talajoldali eltéréseit nem olcsó feltérképezni, de ez adhat alapot a differenciált művelésre. A parcellaszinten mért, több évre visszamenő hozamadatok nélkül nehéz döntéseket hozni, és ezek az adatok csak megfelelően kalibrált hozammérőkből nyerhetők.

Ennek korlátja az időjárás, amelynek kilengései éven belül semmissé tehetik a precíziós gazdálkodás előnyeit, de közép és hosszú távon szükség van a naprakész és múltbéli adatokra az időjáráshoz való gyorsabb alkalmazkodáshoz. Utóbbinak a lényege, hogy rövidülhetnek a szántóföldi munkálatokra rendelkezésre álló időjárási ablakok, és ezeket csak megfelelő adatokkal, valamint gépi kapacitásokkal lehet kihasználni.

A második elvárt eredmény az adatalapú gazdálkodásnál az input anyagok hatékonyabb alkalmazása. Ide nemcsak a vetőmag-, a műtrágya- és az üzemanyag-felhasználás, valamint az állatok takarmányozása tartozik, hanem például egy telephely energiaköltségei is.

Az adatalapú gazdálkodáshoz, a precíziós gépek kezeléséhez és programozásához megfelelő tudással és képességekkel rendelkező munkaerőre van szükség, az ő megtartásuk kulcskérdés a mezőgazdasági termelés versenyképességének fenntartásához.

Az adatok felhasználásának harmadik területe az élelmiszer-pazarlás, a veszteségek csökkentése. Itt nemcsak a termelői szektornak, hanem farm-to-fork szemléletben a feldolgozókon és a kiskereskedelmen át egészen az éttermekig érdemes mérési eszközökkel adatokat gyűjteni.

Az adatalapú gazdálkodás nemcsak a gazdálkodói döntések objektívabb, nagyobb eredményt célzó kereteit biztosítja, hanem külső szereplők számára is mérhetőbbé, átláthatóbbá teszi a mezőgazdasági tevékenységet pénzügyi és naturális mutatók szintjén egyaránt.

Ez a banki döntéshozatalt is megkönnyíti, kiváltképp a Takarékbank Agrárcentrumaiban, ahol a pénzügyi mutatók mellett szakértő finanszírozóink a naturális hatékonyságot is vizsgálják a finanszírozási döntések meghozatalakor.

Antal Áron, Héjja Csaba
Takarékbank Agrárcentrum www.takarekbank.hu

A cikk szerzője: Antal Áron

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!