Felmérés: Gyorsuló ütemben nő az agrártechnológia globális piaca

Agro Napló
A globális élelmiszerigény drasztikus növekedése és a vízkészletek szűkössége miatt a mezőgazdasági technológiák piaca folyamatosan nő és 2030-ra meghaladhatja a 43 milliárd dollárt.

Közölte a Stylers Group információ-technológiai szolgáltató cégcsoport. Kiemelték: a népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége, és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte egyre nagyobb figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat – írták.

Egy 2022 decemberében megjelent tanulmány adatait ismertetve közölték: az agrártechnológiai fejlesztések élvonalában Dél-Ázsia jár, de a nyugat-európai államok és az Egyesült Államok is fejlett agrotech ökoszisztémával rendelkeznek – értesült a közleményből az Agro Napló.

A szektorba érkező új befektetések értéke a 2018-as 1,1 milliárd dollárról 4,9 milliárd dollárra nőtt 2021-ben globálisan – derül ki a tanulmányból.

A agráriumban használt technológiák közül a legjelentősebb az IoT (dolgok internete, 19 százalék), a robotika (17 százalék) és a mesterséges intelligencia (14 százalék) és a precíziós mezőgazdaság, amely drónok, szenzorok és más okoseszköz által gyűjtött nagy mennyiségű adattal segíti a döntéshozatalt – idézte a közlemény Gönczy Gábort, a Stylers ügyvezető-tulajdonosát.

A cégcsoport szerint a legfontosabb agrotech-trendek közül kiemelkedik az automatizáció és a robotizáció, amely az állattartásban és a növénytermesztésben is a hatékonyság növelésével jár.

A fenntartható mezőgazdaság irányába mutatnak az olyan megoldások is, mint a beltéri növénytermesztés, vagy mikrocsepegtetés, amellyel akár 50 százalékkal is javulhat a vízfelhasználás.

A magyar agrár startupok is „jeleskednek” ezeken a területeken, például olyan fejlesztésekkel, amelyek alkalmasak a vízkészletek vagy a betakarított és betárolt termények minőségének monitorozására – írták.

Egy magyar startup applikációjával a gazdák hatékonyabban védekezhetnek a rovarokkal szemben, egy másik magyar fejlesztésű program pedig innovatív megoldást biztosít a precíziós városi kertészetre.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!