Kevesebb műtrágyával kukoricát termelni – termésmennyiség-csökkenés nélkül

Agro Napló
Jobb tápanyag-hasznosító kukoricahibridek nemesítése a Marton Genetics nemesítőinek egyik legfontosabb feladata. A nemesítési irányok, célok egyike, hogy a jó kukoricahozam a kevesebb műtrágya-felhasználás ellenére is realizálható legyen. A hatékony és gazdaságos kukoricatermesztés minden gazdálkodó végső célja. A hatékonyság és a jövedelem növelésének többféle módja és agrotechnikai eszköze van.

A kukorica nagy tápanyagigényű növény, 1 tonna szemterméshez a hozzátartozó vegetatív részekkel együtt az alábbi mennyiségű tápelemeket vonja ki a talajból:

  • N: 20–28 kg/t;
  • P2O5: 11–22 kg/t;
  • K2O: 18–26 kg/t.

Nagy figyelmet kell fordítani a hibridek eltérő műtrágya-reakciójára és tápanyag-hasznosítására, a termőhelyi adottságokra, ami egyedi, termőhely- és hibridspecifikus termesztéstechnológiával használható ki.

A martonvásári tartamkísérletek bizonyították, hogy a kukorica monokultúrás termesztésben nagyobb adagú N-műtrágyával nagyobb mértékű termésszint-emelkedés érhető el, míg a vetésváltás esetében egy kisebb mértékű kezelés is képes nagyobb termésátlag elérésére.

A hibridek tápanyag-hasznosító képessége kulcskérdés. Fontos, hogy a termelők alacsonyabb költségszint mellett is eredményes termést legyenek képesek elérni egy-egy jól megválasztott hibriddel.

„Legjobb a legjobbak között”, leginkább ezzel jellemezhető az új Mv 352 (FAO 350) hibridünk, ami minden évjáratban megállja a helyét. Bőtermő és aszálytűrő hibrid. Az aszállyal szemben nagy előnye mélyre nyúló gyökérzete és zöld száron érése. Kiváló hidegtűrő képessége és erőteljes csírázóképessége biztosítja gyors kezdeti fejlődési erélyét. Május eleji vetés esetén már október első dekádjára elérheti a technikai érettséget. Rendkívül jó termőképesség és termésbiztonság jellemzi. Termésszintje a FAO 300 csoport második felére jellemző, de FAO 300 eleji betakarításkori nedvességtartalommal. Nagy termés alapja a vastag, 18–20 szemsoros csövek, mélyen ülő szemek. Kiváló szem-csutka arány, igen gyors vízleadás jellemzi. Gyengébb években akár 10-11 t/ha termést is produkál. Intenzív technológiában nettó szemtermése könnyen eléri a 14 t/ha-t. Kiváló kalászos elővetemény, nem hagy nagy szártömeget. Gyors vízleadása révén éréscsoportjának egyik első aratásra kész hibridje. Versenyképes ajánlat a korai, nagy teljesítményre képes hibridek között!

A klímaváltozás, az utóbbi évek időjárás okozta szélsőségek, az esetlegesen fellépő vízhiány miatt, de hatékonysági és környezetvédelmi szempontból is elegendő az N: 120 kg/ha, P2O 575: kg/ha, K2O: 90 kg/ha hatóanyag, amely a napjainkban termesztett hibrideknél az agroökológiai optimum NPK tápanyagot jelenti, azt a tápanyagmennyiséget, amellyel átlagos évjáratban megfelelő agrotechnikai színvonal mellett a termésmaximumot el lehet érni. Ezt az Mv 352 hibridünk is igazolta, melyet az 1. ábrán szemléltetünk.

A vetésidő is egy olyan szabadon változtatható agrotechnikai elem, amely igen nagy hatással lehet a termelés gazdaságosságára. A vetésidő ráadásul olyan elem, amely pótlólagos ráfordítást nem igényel, mégis jelentősen növelheti a termelés biztonságát. A korai vetésidő alkalmazásával az optimális intervallumon belül maradva meghosszabbítható a hibrid tenyészideje, amely magasabb termést és alacsonyabb betakarításkori nedvességtartalmat eredményezhet. Az Mv 352 kiváló hidegtűrő képessége és erőteljes csírázóképessége biztosítja gyors kezdeti fejlődési erélyét, ezzel megalapozva a biztos termés jövőjét.

Keressék kollégáinkat bizalommal, az ország egész területén.

www.martongenetics.com/kapcsolat

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Az évek múltával a kukoricakultúra szárazabb nyarakkal és szigorúbb szabályozási korlátokkal (vízgazdálkodás, tápanyag-utánpótlás stb.) néz szembe. Ku...

Kukoricában is a víz az úr

Kukoricában is a víz az úr

Álmatlan éjszakákat okozott a hazai kukoricatermesztőknek a 2021-es év. Teljes tenyészidőszakban folyamatos kihívásokkal kerültek szembe, melyek külön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!