2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hatékonyságot javító megoldások a műtrágyázásban

Agro Napló
Ismét elmondhatjuk, hogy olyan évjáraton vagyunk túl a növénytermesztésben, amilyenre még nem volt precedens az elmúlt évtizedekben.

Ez az időjárást tekintve már megszokott, gyakorlatilag nincs átlagos évjárat. Valamilyen szélsőség minden szezonban bekövetkezik.

De ez csak az egyik tényező.

Körülbelül egy éve a terményárak intenzív emelkedésének lehetünk szemtanúi, ami természetesen pozitív az ágazat jövedelmezősége, a beruházások megtérülése szempontjából, viszont hatása van az inflációra.

Ugyanakkor a költségoldalon is meglódultak az árak. Az üzemanyag ára csúcson van, a vetőmagok ára évről évre, folyamatosan nő, a növényvédő szerek piaca átalakulóban van és az Ázsiába koncentrálódott gyártás miatt szintén egyre több a bizonytalanság ezen a téren, ami úgyszintén az árak emelkedéséhez vezet.

A legmellbevágóbb ugyanakkor a műtrágyapiacon tapasztalható drágulás, amely gyakorlatilag valamennyi hatóanyagot érinti, de a rekorder a nitrogén, a maga 300%, vagy azt meghaladó áremelkedésével.

A gáz és villamos áram bekerülési költségének elképesztő megugrásában rejlő okok a médiából mindenki számára ismertek, de a megoldás már sokkal több fejtörést okoz.

A 2022 tavaszán felhasználásra kerülő nitrogén műtrágya mennyisége bizonyosan csökkenni fog az előző évekhez képest, a kérdés csak az, mennyivel?

Jelentős volumenek estek ki Európa-szerte a gyártásból a leállások és a csökkentett kapacitáson üzemelő egységek miatt. Ugyanakkor várhatóan a kereslet is mérséklődik a rendkívül magas árak okán, gyakorlatilag lehetetlen megmondani hogyan és milyen árszinten fog beállni az egyensúly a kereslet és kínálat között.

Soha olyan zsebbe vágó kérdés nem volt még egy nitrogén műtrágya hatékonysága, mint a következő szezonban lesz! Tudjuk, hogy 1 kg talajra kiadott nitrogén hatóanyagból jó esetben is csupán 40–50 dkg kerül oda, ahová szánjuk, a kultúrnövényekbe. Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, ha a nitrogénműtrágyázás hatékonyságát javítani kívánjuk?

Hogyan tudjuk esetleg ugyanazt a terméshozamot kevesebb nitrogén hatóanyag kijuttatásával is elérni?

Egyrészt az egyoldalú nitrogéntáplálás hatására a növények környezeti és biotikus stresszhatásokkal szembeni ellánálló képessége csökken. A hatékonyság szempontjából fontos szempont tehát a minél több féle tápelemet tartalmazó, harmonikus növénytáplálás. Ebből a szempontból kiemelt szerep jut a mezoelemeknek, a magnézium, kén és kalcium megfelelő mennyiségben történő jelenlétét feltételezi a nitrogén beépülése a növénybe.

A magnézium, a klorofill molekula központi elemeként meghatározza a növény legfontosabb életfolyamatának, a fotoszintézisnek az elérhető maximumát, gyakorlatilag ennek üzemanyagaként funkcionál.

A kalcium a növényekben csak a xilémben szállítódik, ami azt jelenti, hogy a napi növekedéshez szükséges mennyiséget minden nap fel kell vennie a növényeknek, nem tudják azt az idősebb hajtásrészekből mobilizálni. A kalcium meghatározó a többi tápelem hatékony felvétele és növényen belül történő transzportja szempontjából.

A hatékony nitrogénbeépülés szemszögéből talán a legfontosabb a kén jelenléte. Műtrágyázási gyakorlatunkból és kontinentális klímánkból adódóan a talajon keresztül legnagyobb mennyiségben felvett nitrogén hatóanyag a nitrát. Csakhogy a nitrátot a növények nem tudják beépíteni a szervezetükbe, ez csak egy nyersanyag a fehérjeszintézishez. Számos lépcsőn keresztül alakítja át ezt a szervetlen iont a növényi bioszintézis szerves aminosavakká és végül olyan fehérjékké, amelyek ezer és ezer különböző funkciót látnak el a növényekben. Ennek a folyamatnak az első lépcsője a nitrát redukálása ammóniummá, amelyet a nitrát reduktáz nevű enzim végez, ennek szintéziséhez pedig kén szükséges. Ha nincs elegendő kén és emiatt megfelelő mennyiségű nitrát reduktáz enzim, akkor a nitrát felhalmozódik a növényekben, ez blokkolja a további nitrogénfelvételt és a fehérjeszintézist is, ráadásul csalogató hatású a szívogató rovarkártevőkre.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a talajok szulfát típusú kéntartalma a nitrát nitrogénhez hasonlóan folyamatosan kimosódik, ezért pótlása mindenkor szükséges, különösen alacsony szervesanyag-tartalom mellett.

Ha anyagi vagy munkaszervezési okokból elmaradt az őszi alaptrágyázás, még ne mondjunk le a harmonikus tápanyag-utánpótlás adta termelésbiztonságról! Megfelelő vízoldhatósággal és hatóanyag-féleséggel rendelkező NPK komplex műtrágyával tavasszal is pótolhatjuk az ősszel elmulasztottakat a tavaszi vetésű növények alá.

A hazai gyártású HUNFERT NPK komplexek magas vízoldhatósággal rendelkező, kiváló minőségű nitrogén, foszfor és kálium alapanyagokból készülnek. Emellett minden HUNFERT összetétel tartalmaz kalciumot (Ca) és magnéziumot (Mg), valamint a legtöbbször kén-(S) kiegészítést is.

A HUNFERT kínálatból külön érdemes kiemelni a HUNFERT NPS immunMAX nevű terméket, mely egy starter hatású NP komplex, jelentős kén- és kalciumtartalommal, magnéziumkiegészítéssel, valamint a növényi immunrendszert erősítő, a stressztűrő képességet fokozó mikroelem csomaggal. A nitrogén hatóanyagot kizárólag gyorsan hasznosuló nitrogénformákban tartalmazza és tudjuk, hogy az első nitrogénadaggal kiadott foszforkiegészítés, a FRISS FOSZFOR HATÁS, a növényállománynak szemmel látható fejlődési előnyt ad a csak nitrogénnel kezelt állományhoz viszonyítva. Későn vetett búzák tavaszi helyrehozására kifejezetten ajánljuk!

Akik ősszel nem használtak startert vagy csak elégedetlenek a búza tavaszi fejlettségi állapotával (például a késői vetés miatt), azoknak bátran ajánlom, hogy tavaszi első fejtrágyának is az NPS immunMAX-ot válasszák. Hatását észre fogják venni nem csak az erőteljesebb bokrosodásban és dinamikusabb fejlődésben, hanem a betakarított búzaminőségben is.

Ha nitrogénpótlásról döntünk, mindig juttassunk ki a nitrogénnel együtt ként is, használjunk kénes nitrogén műtrágyákat! Az előzőekben leírt nitrát reduktázhoz kapcsolódó funkciója miatt a kénkiegészítés 5–20% hatékonyságjavulást is jelenthet talajtípustól függően!

Itt kell megemlítenem a kénkiegészítésű nitrogén fejtrágyák klasszikusát, a DASA-t, mely 26% nitrogén mellett 32,5% SO3-nak megfelelő mennyiségű, vízoldható ként is tartalmaz.

Ha a nitrogéntrágyázás hatékonyságáról beszélünk, szót kell ejtenünk a szabályozott hatású nitrogénműtrágyákról is!

Az ENSIN a talajban történő nitrifikáció folyamatát lassító inhibitor anyagokkal kiegészített, granulált, tartamhatású kénes nitrogénműtrágya. Az ENSIN technológia lehetővé teszi, hogy egyetlen jól időzített, kora tavaszi fejtrágyázással megoldjuk a teljes vegetációs időszakra szóló és a növények fejlődéséhez igazodó nitrogéntáplálást – ami költségmegtakarítást jelent. Szintén említésre érdemes, hogy a 2. fejtrágyázási menet kimaradásával munkaidő és gépkapacitás szabadul fel a legsűrűbb tavaszi időszakban, amikor már a napraforgó és kukorica vetésével, illetve az azt előkészítő talajmunkákkal vagyunk elfoglalva.

Az ENSIN 10–12 hetes hatástartammal rendelkezik, a lassabb nitrifikációból adódó csökkentett nitrátkimosódás és alacsonyabb nitrogén-oxid típusú veszteség azt jelenti, hogy ugyanazt a nitrogénhatást, a jobb hasznosulás miatt, kisebb műtrágyaadaggal elérhetjük, így csökkentjük a környezetterhelést is. Ez összességében 10–15% hatékonyságjavulást jelent a kiadott nitrogén hatóanyag beépülésében.

Még ennél is korszerűbb és hatékonyabb megoldás a Stabile NS termék a folyékony formának, a háromféle nitrogén hatóanyagnak és az egyedülálló NitReserve technológiában rejlő kettős szabályozó hatásnak köszönhetően. A NitReserve technológia mind a karbamid bomlását, mind a nitrifikációt lassítja és a nitrogén mellett a ként is szabályozottan, hónapokon keresztül biztosítja a növényeknek. Tartamhatása 12–16 hét is lehet a környezeti körülményektől függően. A folyékony formának köszönhetően bemosó csapadék nélkül is van hatása, hiszen a hatóanyagok már vízben oldott formában kerülnek kijuttatásra. Megfelelő dózisban alkalmazva kéntartalma – a szabályozott hatás és a folyékony forma miatt – önmagában elegendő a kénigényes növények termesztéséhez is, nem szükséges kénes lombtrágyák használata.

Mindezen érveket végiggondolva és megalapozott döntést hozva súlyos tízezreket spórolhatunk meg hektáronként a nitrogénműtrágya-felhasználás során!

Péntek Csaba
IKR Agrár Kft.
www.ikragrar.hu

A cikk szerzője: Péntek Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

Ha drágul a műtrágya

Ha drágul a műtrágya

A műtrágyák drágulása és hiánya miatt a termelők figyelme az olyan technológiák felé fordul, mely során a növény gyökereinek erőteljes fejlődésével a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!