A KWS 2022-ben is továbbfejleszti a kukorica portfólióját

Agro Napló
Minden évben új kihívásokat keresünk, a 2022-es esztendőben is lesznek olyan feladatok, melyek a portfólió­építés és a portfóliónkon szereplő hibridek alaposabb megismerését fogják szolgálni.

A KWS válaszokat ad azokra a változó igényekre és kérdésekre, melyeket évről évre a piac megfogalmaz. A KWS muronyi Nemesítő Állomása és a Magyarországon beállított kisparcellás kísérleteink mindegyike ezt a célt szolgálja. A legfontosabb feladatainkon felül – legyen szó a szárazságtűrő vonalak és hibridek nemesítéséről vagy a magas terméspotenciállal bíró hibridek szelektálásáról – további agrotechnikai kísérletekben és azok hálózatában vizsgáljuk már a piacra kerülés előtti pár évben a jelöltjeinket. Az idén bevezetendő 3 új hibrid a KWS HYPOLITO, a KWS GUILLERMO és a KWS ADVISIO is az elmúlt években kilenc kísérleti helyszínen több ismétlésben és különböző tőszámokon voltak elvetve azért, hogy az évjárat-, a termőhely- és a tőszámreakciójukat alaposabban megismerjük.

Tapasztalataink alapján az elmondható, hogy a 2020-as és a 2021-es év egymásnak ellentétjei voltak. Mindkettő év a maga sajátosságával bírt, és láthattuk hogyan reagálnak hibridjeink a kukorica számára ideális körülmények, valamint a növény számára mérsékelt vagy kitett viszonyok között. 

Az agrotechnikai kísérletek közül a legfontosabbak közé tartozik a tőszámkísérlet, ebben a kísérlettípusban a legfőbb célunk az, hogy megismerjük a különböző termőhelyi adottságokkal bíró területek tőszámoptimumát. Vizsgálatainkat már a növények korai fejlődési erélyének felvételezésével kezdjük és a termésképző tényezők mérésével, valamint a betakarítási adatok elemzésével zárjuk. Ezen kívül a vegetációs időszakban számos egyéb tulajdonságot, például a növénymagasságot, a csőeredés szintjét, a hím- és nőivarú virágzatok együttes szinkronját, a termékenyülést, a szemkítelítődést, és a cső borítottságát vizsgáljuk. Ezek a tulajdonságok mind-mind változnak vagy változhatnak a tőszám változásával és természetesen befolyásolják a termés mennyiségi és minőségi paramétereit.

A KWS GUILLERMO bevezetés előtt álló középérésű hibridről az a tapasztalatunk, hogy a magas terméspotenciállal bíró termőhelyeknél nagyobb léptékben, de még a közepes adottságokkal rendelkezőknél is növelhető a tőszám.

A KWS HYPOLITO (1. grafikon) intenzív technológiát választó gazdaságokban és magas terméspotenciállal bíró termőhelyeken sűríthető, a közepesnél gyengébb adottságúaknál érdemes az alsó tartományban vetni.

A KWS ADVISIO (2. grafikon) FAO470-érésű hibrid tőszámreakciójánál láthatjuk, hogy a legdinamikusabb mennyiségi növekedést ezzel a hibriddel tudjuk elérni, ha a tőszámot a felső szinten tartjuk. Magas tőszám, eredményesség kockázatmentesen.

A KWS sikere és a benne lévő bizalom megtartása mellett újabb és újabb hibridek kísérletekbe állításával kezdjük az idei 2022-es szezont tavasszal, és hírt fogunk adni eredményeinkről a minket választó új és korábbi partnereink számára.

 

www.kws.hu

 



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS. Az első számú alternatíva

KWS. Az első számú alternatíva

A KWS Magyarország Kft. egy olyan vetőmag-forgalmazó vállalat, amely értékeit megőrizve évről évre folyamatosan újuló portfóliójával a gazdasági és kö...

KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

A mi fejlesztésünk az önök sikere

A mi fejlesztésünk az önök sikere

Napjainkban rengeteg nehézséggel kell szembenéznie annak, aki mezőgazdasággal foglalkozik. Leginkább talán a kiszámíthatatlan időjárás az, ami a legtö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!