A kukorica korai gyomirtása, avagy mi kell a tiszta sorokhoz

Agro Napló
Még nem vagyunk túl a télen, az viszont jól körvonalazódik, hogy az elmúlt szezonhoz hasonlóan ez az évszak sem bővelkedett eddig csapadékban, az utolsó hetek kirívóan szeles időjárása pedig az ország több vidékén okozott porviharokat.

 

Kukorica gyomirtására készülve örök kérdés, mekkora területet tervezzünk alapkezelésre és mi az optimális terület, amit posztemergensen időben be tudunk majd fejezni.

Gyomirtás tervezésénél elsőbbséget élveznek az évelő gyomnövények, hagyományosan ez az a terület, amelyet posztemergensen kezelnek. Azok a szerencsések, akik évelő egyszikűektől mentes területen gazdálkodnak, jogosan építenek az alapkezelések hatékonyságára, a korai gyomkonkurencia minél hamarább történő kiiktatására.

A kukorica fiatal korában, azaz keléstől a 8–10 leveles fejlettségéig a legérzékenyebb a gyomkonkukrenciára. Előre látva az eseményeket célszerű olyan növényvédelmi tervet kialakítani, amelyben bőven helyet kapnak a pre- és korai posztermergens megoldások, a gyomok versengésének mihamarabbi kiiktatására.

A Bayer két készítménnyel áll rendelkezésre a korai gyomirtási megoldások híveinek. Mindkét termék – a Merlin flexx és az Adengo – hatásának gerincét a bennük lévő izoxaflutol adja. A hatóanyag képes a már csírázásnak indult magok héján történő felszívódásra, idejekorán kiiktatva azokat. A talajnedvesség és a lehulló csapadék hatására átalakul egy diketonitril nevű aktív metabolittá, amely mozgékonyságánál fogva a talaj mélyebb rétegeiben is ki tudja fejteni hatását. Azokon a területeken, ahol elsősorban a kölesfajok, Panicum miliaceum vagy P. ruderale gyomosítanak, sekélyen vagy mélyről csírázó, magról kelő kétszikűek társaságában célszerű a Merlin Flexx preemergens alkalmazása. Ha a gyomflóra egyszikű komponensét nagy tömegben kakaslábfű, muhar fajok esetleg pirókujjasmuhar, vagy az újonnan problémát jelentő parti köles és kései köles (Panicum riparium és P. dichotomiflorum) alkotják, preemergensen az Adengo jó választás lehet. A termékben az izoxaflutol mellett egy széles hatásspektrumú szulfonil-karbamid komponens, a tienkarbazon-metil gondoskodik a nehezen irtható egyszikű fajok elleni védelemről az izoxaflutol mellett.

Korai posztemergens kijuttatását tervezők számára ugyancsak az Adengo az ideális választás, széles hatásspektruma, szelektivitása megfelelő megoldást ad a magról kelő gyomnövények okozta gyomosodási problémák leküzdésére. A korábbi évek tapasztalatai megtanítottak bennünket arra, hogy a kijuttatás időpontjának megválasztásakor nem a kukorica, hanem a gyomnövények fejlettségét kell figyelembe venni, tekintet nélkül a kultúrnövény fejlettségére. Ha az egyszikű gyomok elérték az 1-2 leveles fejlettséget és a kétszikűek nem haladták meg a 2–4 leveles kort, mindenképpen el kell végezni a permetezéseket, inkább egy kicsit korán, mint megkésve, hogy mihamarabb kikapcsolhassuk a gyomkonkurenciát. Azokon a területeken, ahol a gyomirtások elvégzésének idejére a fehér libatop meghaladta a 4 leveles fejlettséget, illetve évelő kétszikűek is megjelentek a területen, ott hormonbázisú kombinációs partnerek alkalmazását javasoljuk. Elsősorban 2,4-D vagy dikamba kijuttatását javasoljuk. Aki szeretné mindkét hatóanyag előnyeit élvezni, kombinálja az Adengo-t Dicopur Top-pal. Azok számára, akik szívesen kombinálják a már bevált izoxaflutol bázisú készítményeinket szulfonil-karbamid-mentes kombinációs partnerekkel, a hatásspektrum szélesítésére HPPD-toleráns gyomnövények ellen például, vagy a hatástartam meghosszabbítására öntözött területeken, az Aspect T a jó választás, akár vetőmag-előállítás esetében is.

Hosszú évek tapasztalatai bizonyítják, hogy az alapkezelések előnyeiről az évelő egyszikűekkel fertőzött területeken gazdálkodóknak sem szabad lemondani. Főleg fenyércirokkal fertőzött vidékeken fontos a magról kelő alak elleni védekezés is. Évelős területen végzett Merlines vagy Adengo-s kezelés akár preemergensen, akár korai posztemergensen kijuttatva kiváló hatékonysággal irtja a fenyércirok magról kelő alakjait, és „fárasztja” a talajban áttelelt rizómás alakokat is. Az izoxaflutol tartalmú alapkezelések után ezek a növények kifehérednek, növekedésükben visszamaradnak, a kezelt területen a magról kelő alakok mellett elpusztulnak az egyéb magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövények is. A lassan visszazöldülő fenyércirok érzékenyebb a speciális egyszikűirtó készítményekre, a magról kelők tömegétől megszabadított területeken jobb hatékonysággal alkalmazhatók az egyszikűek elleni posztemergens készítmények, elmarad az árnyékoló hatás és a kukoricának is csak a fenyércirokkal kell konkurálnia. Az ALS-gátlókra rezisztens fenyércirok elleni védekezés gerincét ugyancsak az izoxaflutol tartalmú termékeink adják.

 

Nagy Lajos
fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science

A cikk szerzője: Nagy Lajos

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!