2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sikeres gyümölcsvédelem a Sumi Agro segítségével

Agro Napló
A 2021-es esztendő a gyümölcstermesztők többségének jelentős jövedelemcsökkenést eredményezett. Hiába volt magas az értékesítési ára az őszibaracknak és a kajszinak, a tavaszi fagykárok okozta terméskiesés e növényeknél több mint 60% volt.

A konzervipari célra termesztett fürtös meggy Kelet-Magyarországon nem szenvedett fagykárt, de a száraz júniusi időjárás a cseresznyelégy kártételét fokozta. A konzervgyárak már néhány % kártétel esetén sem vették át a lerázott meggyet, így az ép termés értéke is elveszett a termelő számára.

Gyümölcstermesztésünk általános szerkezeti hibái – a léalma ültetvények túlsúlya, a termelői szervezetlenség, a fagyvédelmi öntözés hiánya, a peszticid hatóanyagok számának jelentős csökkenése – ez évben is megmutatkoztak. Az egy évtizede még csak lokálisan gondot jelentő munkaerő hiánya napjainkban országos probléma lett.

2021 áprilisában komoly fagykárt szenvedtek a gyümölcsfák virágai a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén. A kelet-magyarországi gyümölcsösöket a tavaszi fagy megkímélte, így ott almából és meggy­ből átlagos termést tudtak betakarítani a termelők. Az értékesítési árak e két növénynél jelentősen csökkentek 2020-hoz viszonyítva. A kelet-magyarországi termelők értetlenül szemlélik, hogy amíg a terményárak megduplázódtak az elmúlt egy évben, addig a meggy és főleg az alma ára jelentősen csökkent. Azoknál az ültetvényeknél, ahol a fagykár az 50–70%-ot elérte, a termelők májustól csökkentették a növényvédelmi permetezések számát. Az amúgy is megfogyatkozott hatóanyagok közül igyekeztek a legolcsóbbat alkalmazni, pedig a fertőzési körülmények ezt nem tették lehetővé.

A relatíve csapadékos és hideg tavasz kedvezett az alma ventúriás varasodásának (Venturia inaequalis), ami jelentős levél- és gyümölcsfertőzöttséget okozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Április hónapban a nappali hőmérséklet szokatlanul hideg volt heteken keresztül, ami hosszú inkubációs időt eredményezett, ezért a termelők egy része nem védekezett megfelelő gyakorisággal. Gála fajtákon május közepétől hirtelen tömegesen jelentek meg a varasodás tünetei, kezdetben a gyümölcsökön, később a leveleken is.

Évtizedes probléma a szívó kártevők látványos fölszaporodása a nyár közepére, amely a hagyományos és a félintenzív, illetve a rezisztens almaültetvényekben okoz szinte kezelhetetlen problémát. Az inszekticid hatóanyagok számának csökkenése, illetve egyes speciális hatásmechanizmusú hatóanyagok teljes visszavonása csak fokozni fogja a problémát a jövőben.

Az almatermesztés során pirosbimbós állapottól sziromhullásig szinte minden fontos károsító tiszteletét teszi, ezért nagyon fontos, hogy a növényvédelmi szezon első harmada sikeres legyen. A Sumi Agro csapata ebben igyekszik segítséget nyújtani!

A gyümölcstermesztők többsége „rezes” lemosó permetezéssel indítja a növényvédelmi szezont tavasszal, amikor – elsősorban almában, körtében, meggyben és őszibarackban – egérfüles és/vagy zöldbimbós állapotban permeteznek réztartalmú készítménnyel a baktériumos és gombás betegségek ellen. A védekezés célja a fás részek felületén élő és áttelelő kórokozók (Erwinia, Nectria, Pseudomonas, Colletotrichum, Monilia, Cladosporium stb.) elpusztítása magas dózisú rézkészítménnyel.

Az ideális szemcseméretű és kiváló hatékonyságú, 84%-os rézoxiklorid-tartalmú Astra 3-4 kg/ha dózisban tökéletes választás! Minden fás gyümölcskultúrában engedélyezett, hosszú hatástartamú és kiváló esőállóságú termék. Az Astra kezelés hatására a gyümölcsfák higiéniája sokkal kedvezőbbé válik.

Az almalisztharmat évek óta nagy gondot okoz hazánkban, már nemcsak a fogékony Jonathán és Idared fajtájú ültetvényekben, hanem a Golden, Jonagold, Gála és az úgynevezett rezisztens (Florina, „Re”) fajtákban is látványos a kártétele. A primer tünetek pirosbimbós fenológiai állapottól már jól láthatók, és ettől az időponttól kezdve már szükséges védekezni, mert korai kezeléssel megelőzhetjük a nagyobb kárt az egészséges rügyből fejlődött leveleken.

A Sumi Agro forgalmazza hazánkban a Cyflamid fungicidet, amely egy új originális hatóanyagcsalád (amidoxim) első tagja. Egyedülálló hatásmechanizmusa révén látványosan és gyorsan fejti ki hatását az almalisztharmat ellen 0,3–0,5 l/ha dózisban. Rezisztenciatörő hatása révén kiváló rotációs partnere a már évtizedek óta alkalmazott triazoloknak, melyeknél termelői tapasztalatok szerint érezhető hatáscsökkenés lépett fel. A Cyflamid fungicid a korábban alkalmazott lisztharmat elleni szerektől eltérően nem egy vagy két ponton támadja a gombát fejlődése során, hanem öt ponton avatkozik be a gomba életébe, így a lisztharmat ellen minden növekedési stádiumában hatékony. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a felhasználó pirosbimbós állapottól a vegetáció végéig bármikor kijuttathatja évi két alkalommal. Ez a rugalmas kijuttatás teszi lehetővé, hogy kihasználjuk a készítmény akár preventív (megelőző), akár kuratív (gyógyító) hatását.

Az almaültetvényekben egérfüles állapottól az állati károsítók is megjelennek minden évben. Az áttelelő sodrómoly lárvák és a levéltetvek már e korai fenológiában is jelentős kárt okozhatnak. A Sumi Agro 2018 áprilisától forgalmazza a lambda-cihalotrin hatóanyag-tartalmú Wakizasi piretroid inszekticidjét, mely gyors, taglózó hatású készítmény. Hűvös tavaszi időjárás esetén is megbízható hatású, melynek dózisa 0,2-0,3 kg/ha. A lambda-cihalotrin hatóanyag AKG-s almaültetvényekben is használható évi egy alkalommal.

A felszívódó acetamiprid hatóanyag-tartalmú Mospilan 20 SG méhekre nem jelölésköteles inszekticid, amely virágzásban nappal is kipermezhető. Tebukonazol fungiciddel együtt tankkombinációban kijuttatva méhkímélő technológiát kell alkalmazni! Egy tenyész­időszakban 2 alkalommal lehet kijuttatni, így az elsőt érdemes virágzásra időzíteni, mert az akár 3 hétig is virágzó almában ebben az időszakban sokféle rovar és bogár károsíthat. Ezek közül az egyik legfontosabb a májusi cserebogár, mely a levelek és a virágok megrágása mellett lárva állapotban a gyümölcsfák gyökereit károsítja. A lárvák 3 évig fejlődnek és károsítanak talajban, ellenük védekezni nagyon korlátozottan és meglehetősen drágán lehet.

Többféle levéltetű okozhat gondot az almaültetvényekben, melyek közül a leggyakoribb a zöld-almalevéltetű (Aphis pomi). Ez a faj egérfüles állapottól egészen a nyár közepéig aktívan szívogat a levelek fonákán és üríti a mézharmatot. Nagy hajtásnövekedés és besodródott levelek esetén a kontakt inszekticidek kisebb hatékonyságúak, mint a felszívódó termékek. Sokkal hatékonyabb és biztosabb megoldás a levéltetvek és a cserebogár imágók ellen védekezni Mospilan 20 SG-vel (0,3-0,4 kg/ha), amely hosszú időre (7–14 nap) megvédi a gyümölcsfákat. A szilikonbázisú Spur tapadásfokozó termék (0,05%) javítja a felszívódó hatóanyagok növényi szövetekbe jutását, illetve a kontakt hatóanyagoknál a permetlé terülékenységét, ezért alkalmazását Mospilan 20 SG használata esetén mindenképpen javasoljuk.

 

Zöld almalevéltetű kolónia almafa hajtásán

 

Egy 2021-ben az Eurofins által elvégzett hazai vizsgálat szerint a Mospilan 20 SG 0,2 kg/ha dózisban (Spur tapadásfokozóval együtt) kiváló hatékonyságot adott a zöld almalevéltető ellen a kezeléstől számított 14. napon is (grafikon).

A Mospilan 20 SG dózisának növelése a hatékonyságot érdemben nem növelte.

 

 

A standard kontrollként használt kontakt Wakizasi 0,3 kg/ha dózisban (Spur tapadásfokozóval együtt) 7 napig jó hatást nyújtott, de a 14. napon – mint minden egyéb piretroid – hatékonysága jelentősen csökkent.

Ez a hazai vizsgálat is megerősítette, hogy a Mospilan 20 SG inszekticidet a gyümölcstermesztők továbbra is bátran alkalmazhatják a sikeres növénytermesztés érdekében!

 

Simon Zoltán
mérnök-üzletkötő
Sumi Agro Hungary Kft.

A cikk szerzője: Simon Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!