A hitelgaranciát minden gazdálkodónak ismernie kell!

Agro Napló
Napjainkban a gazdálkodók versenyképességének megőrzéséhez szükségesek olyan precíziós fejlesztések, amelyek jelentős anyagi ráfordítást igényelnek. Sok gazdálkodó számára a mindennapi működéshez szükséges likviditás fenntartásához is elengedhetetlen a hitel.

Az agrárvállalkozások jó adósok, a pénzintézetek szívesen finanszírozzák a gazdálkodókat! Ugyanakkor az agrárium számos külső kockázatnak is kitett ágazat az időjárási és természeti események, az állatbetegségek; az inputanyag, az energia, az építőanyag, a növényvédő szerek áremelkedése, valamint a gyakran kiszámíthatatlanná váló piaci folyamatok miatt. Mindezek következtében a bankok hitelezése óvatosabb, több biztosítékot várnak el a vállalkozásoktól. Ilyen esetekben nagy segítséget és biztonságot jelent az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége, amellyel a vállalkozás kiválthatja dologi és egyéb fedezeteit. A bankoknak is védőhálót jelent, hogy a hitelügylet kockázatának akár 90%-át átvállalja az AVHGA.

A kezességvállalás révén a vállalkozó megítélése finanszírozási szempontból pozitívabb lesz, nagyobb eséllyel és kedvezőbb feltételekkel hitelezhet a bank. A kezdő és fiatal vállalkozók több banki termék keretében, akár gazdálkodói múlt nélkül is kaphatnak hitelt AVHGA-kezességgel.

Az alapítvány különösen kedvező díjjal is segíti a gazdálkodókat fejlesztéseik megvalósításában. Ez azt jelenti, hogy beruházási hitelnél az első két számlázási időszak díjmentes, utána a teljes futamidő alatt 0,25 százalék a garanciadíj, forgóeszközhitel esetén pedig 0,36 százalék.

Az Agrárminisztérium kezességidíj-támogatása teszi lehetővé, hogy az ügyfelek ilyen feltételekkel vehessék igénybe a kezességet. A kedvezményes díjjal igénybe vett kezesség állami támogatásnak minősül.

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány
(06 1) 474 5070
office@avhga.hu
www.avhga.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egységes kérelem 2022

Egységes kérelem 2022

A korábbi években megszokott gyakorlat szerint idén is eljött az egységes kérelem beadási időszaka. A kérelmezhető jogcímek és a kérelmezés menete ala...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!