2024. április 27. szombat Zita

Az AVHGA támogatja az agrárfinanszírozás stabilitásának megőrzését

Agro Napló
Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, miközben a banki finanszírozás mindig kulcsszerepet játszik az ágazatban. A mezőgazdaságnak azonban az elmúlt időszakban több kihívással is szembe kellett néznie, amelyek hatást gyakoroltak a vállalkozások napi működésére. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatójával, dr. Herczegh Andrással beszélgettünk.

 

Gyakran hallunk az agráriumot érintő problémákról. Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a gazdáknak?

A mezőgazdaság szereplőinek a már-már folyamatosan felmerülő vis maior helyzeteken túl most jóval több egy időben jelentkező problémával kell szembenézniük. Az orosz–ukrán háború és a kapcsolódó szankciós rendszer következményei, az input- és energiaárak drasztikus növekedése, a tavalyi aszály hatásai, valamint a gabonakrízis komoly terheket ró a gazdákra. A magas kamatokkal is nehezen küzdenek meg a vállalkozók, miközben a bankok kockázatvállalási hajlandósága csökken, így szigorúbb feltételek mellett mérlegelik a finanszírozások megtérülését. Gyakran hallunk az agráriumot érintő problémákról. Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a gazdáknak? Az elmúlt évekhez képest még inkább kiemelkedő szerepe van az AVHGA által nyújtott kezességvállalásnak, amelynek révén a szektor szereplői hitelképesek maradhatnak, vagy kiválthatják a dologi és egyéb fedezeteket.

Milyen jellegű finanszírozásra mutatkozik leginkább igény?

Napjainkban a gazdálkodók versenyképességének megőrzéséhez olyan precíziós fejlesztések kellenek, amelyek jelentős anyagi ráfordítást igényelnek. Sok gazdálkodó számára azonban a mindennapi működéshez szükséges likviditás fenntartásához is elengedhetetlen a hitel. Ez kevésbé nehéz piaci körülmények között is jellemzi az ágazatot. Sok gazdálkodás jelenleg veszteséges, nem termel profitot, ezért a vállalkozóknak további forrásokra lesz szükségük, hogy tevékenységüket fennakadások nélkül végezhessék, miközben az egyre dráguló kamatszintek megfizetése újabb kihívást jelent számukra. Emellett az új Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv módosult szabályai is felvetnek más gyakorlati kérdéseket, amelyek szintén negatívan hathatnak a banki előfinanszírozásra. Kiemelten fontos, hogy a bankrendszer továbbra is segítse az érintett vállalkozókat a Pillér I. és Pillér II. támogatásainak megelőlegezésében.

A Közös Agrárpolitikához kapcsolódó Stratégiai Terv által egy új korszak kezdődik az agrárium számára. Milyen lehetőségek, megpróbáltatások várnak az agrárvállalkozásokra?

Történelmi lehetőséget jelent Magyarországnak, hogy a KAP Stratégiai Tervet már 2022 novemberében elfogadta az Európai Bizottság. Az agrárszektor jelenleg a korábban nem tapasztalt gyorsasággal alakul át, amely során versenyképtelenné válhatnak azon vállalkozások, amelyek nem képesek alkalmazkodni a változásokhoz. A magyar gazdák számára most kifejezetten fontos a technológiával és a zöld átállással kapcsolatos tudásfejlesztésre irányuló segítségnyújtás. Az új támogatási rendszer szabályainak és jogosultsági kritériumainak megértése számos gazdának nehézséget okoz. A KAP Stratégiai Terv keretein belül kulcsszerepet kap többek között a generációváltás ösztönzése, az éghajlati kihívásokkal szembeni ellenállóság megteremtése, a környezeti fenntarthatóság szempontjából előnyösebb gazdálkodói gyakorlatok alkalmazásának elősegítése, valamint az élelmiszeripar fejlesztése.

Támogatások formájában jelentős források érhetők el a gazdálkodók számára. Hogyan tudja segíteni az intézményi kezesség a pályázatok megvalósulását?

A vállalkozásokat minden eszközzel versenyképességük javítására kell ösztönözni. A következő években az agrárium példátlan mértékű támogatáshoz jut, és ezeket a forrásokat banki finanszírozással kiegészítve lehet gyorsan és hatékonyan felhasználni. Az uniós programok által megvalósíthatóvá válhatnak a projektek, azonban gyakran szembesülnek a vállalkozások azzal, hogy megfelelő gazdálkodási múlt és önerő hiányában vagy a fedezetként felajánlható ingatlanok, egyéb tárgyi fedezetek szűkössége miatt a bankok óvatosabbak a projektek finanszírozásában. Ezért bármilyen pályázatra igaz a jó tanács, miszerint nem lehet elég gyorsan elkezdeni az egyeztetést a bankkal, hiszen önerőből azért kevesen képesek megvalósítani jelentős beruházásokat. A banki hitelezés mellett az AVHGA kezességét akár gazdálkodói múlttal nem rendelkező, fiatal gazdák is igényelhetik. A mezőgazdaság stratégiai ágazat, az alapítvány pedig kiemelt feladatként tekint arra, hogy a válságokkal szemben is ellenállóbb legyen, ezért szükséges a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése. A készfizető kezesség a vagyonelemek tehermentesítésére szolgálhat, hiszen ingatlanfedezetek helyett vagy mellett kedvező díjon és feltételekkel vonható be. Időt és költséget takaríthat meg az ügyfél, hiszen a kezesség igénybevételéhez nincs szükség földhivatalra, közjegyzőre vagy értékbecslőre.

Hogyan igényelhetik a vállalkozások az AVHGA által nyújtott kezességét?

Az AVHGA nem profitorientált szervezetként arra törekszik, hogy kezességvállalása révén támogatást nyújtson az agráriumban tevékenykedő vállalkozásoknak. A széles banki partneri hálózatnak köszönhetően az alapítvány kezessége az ország minden pontján elérhető a vállalkozások, őstermelők, családi gazdálkodók számára. A kamattámogatott kezességet tehát a gazdák a pénzintézetekben kérhetik. A digitalizációs megoldásoknak köszönhetően az ügyintézés teljes folyamata online végezhető, a banki hitelügyintézés végén az alapítványi bírálat gyors, általában egy-két nap, de a nagyobb és bonyolultabb esetekben sem több egy hétnél.

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

office@avhga.hu
www.avhga.hu

A cikk szerzője: -X-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Oгонь!

Oгонь!

A szomszédunkban orosz nyelvű tűzparancsok hangzanak, elképesztő a pusztítás, a fegyvergyártók élesben tesztelik új termékeiket. A 21. században. Az ú...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!