Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Agro Napló
A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek gerincét a molekuláris szinten gondosan kiválasztott, kiváló minőségű humuszanyagok (humin-, és fulvosavak) adják, amelyek létfontosságú növényi tápanyagokkal vannak kiegészítve. Ez nem több vegyület újabb keveréke, hanem egy speciális folyamat során előállított molekuláris komplex.

A termék alapvető nyersanyaga a lignin – a természet második leggyakoribb biopolimerje – a cellulóz után. A gyártási folyamat révén olyan termékeket állítunk elő, amely makro- és mikroelem kelátokat is tartalmaz. A tápanyag-összetételt és az új tápanyag-leadási mechanizmust úgy tervezték, hogy általános pozitív hatást gyakoroljon a növény fiziológiájára. Ez természetes módon
enyhíti az abiotikus stressz káros hatásait és javítja a terméshozamot és annak minőségi tulajdonságait – különösen kevésbé kedvező körülmények között.

A biostimulátoros kezelés előnyei ismertek: Egységesebb, gyorsabb kelés, intenzívebb kezdeti fejlődés, fokozott stressztűrés, több és fejlettebb generatív részek így a termés kedvezőbb alakulása. Az Ympact® növekedést serkentő magtrágya csávázószert kalászos vetőmagok kezelésére fejlesztették. Szerves eredetű tápanyagok (humin- és fulvosavak) mellett mikroelem kelátokat tartalmaz magas koncentrációban (Mn, Cu, Zn). Az Ympact® csávázásnak köszönhetően gyorsabb a növények kezdeti fejlődése, hatékonyabb az anyagcsere, így kedvező hatása van a termésre is.

A vetőmag Ympact® kezelésének célja a növények korai optimális fejlődésének megalapozása, a kelést és növekedést kedvezőtlenül befolyásoló tényezők káros hatásainak minimalizálása révén. Ilyenek a vízhiány, hirtelen hőmérsékletesés, hosszantartó szárazság, növényvédő szerek okozta stressz, stb. A kezelt növények kevésbé szenvednek stresszes időszakban, és a körülmények javulásával gyorsabban indul meg újbóli fejlődésük.

Az Ympact® pozitív hatását több időszakban is megfigyelhettük őszibúza állományokban. Egy nádudvari kísérletben már a keléskor megfigyelhető volt ez, a kelés intenzitásában. Az Ympact® kezelt területen 6 százalékkal volt jobb a kelés.

Nádudvar, 2022, március 28. Jobb oldalon az Ympact® csávázott vetőmaggal elvetett területről kiásott búza növények, balra a kezeletlen. A mérések szerint az Ympact® kezelt területről származó növények gyökérhossza 10%-kal, növénytömege 30%-kal volt jobb a kezeletlenhez képest. A növényenkénti hajtásszám (a bokrosodás kezdetén) 30%-kal volt jobb az Ympact® esetében.

A későbbi időszakban is tapasztaltunk fejlődésbeni különbséget az Ympact® javára.

Csárdaszállás, 2022, április 25. Jobb oldalon az Ympact® csávázott vetőmaggal elvetett területről kiásott növények, balra a kezeletlen, búzában. A mérések szerint az Ympact® kezelt területről származó növények gyökérhossza 10%-kal, hajtáshossza 2%-kal, növénytömege 23%-kal volt jobb a kezeletlenhez képest. A növényenkénti hajtásszám (a bokrosodás kezdetén) 11%-kal volt jobb az Ympact® esetében.

Egységesebb, gyorsabb kelés, intenzívebb kezdeti fejlődés, fokozott stressztűrés az Ympact® növekedést serkentő csávázószerrel.

 

Rácz István
Kiemelt Partnerkapcsolati Menedzser
Corteva Agriscience™

A cikk szerzője: Rácz István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!