2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Újult erővel folytatódik a 6 tonna program

Agro Napló
Bár a tavalyi év komoly kihívások elé állította a termelőinket, a 6 tonna program szempontjából pont ezért nagyon jó lehetőséget biztosított tapasztalataink bővítésére. Programunk iránti nagy fokú érdeklődést mutatja a sok új résztvevő csatlakozása. Annak érdekében, hogy a résztvevőkből szakmai közösséget formálhassunk, március végén megtartottuk a szezonnyitó első találkozónkat.

Dr. Szabó Miklós (Vetőmag és Szárító Kft., Tímár) növénytermesztési ágazatvezetőt, a 6 tonna programunk résztvevőjét a tavalyi évről, illetve Bakocs Marcell (Sásdi Agro Zrt., Sásd) növénytermesztési ágazatvezetőt kérdeztük, hogy miért csatlakozott a programunkhoz.

Bakocs Marcell és Dr. Szabó Miklós

 

Hol értesültél a 6 tonna programról?

SZM: Már korábban is szemeztem a programmal, több helyen is olvastam róla. Csak nyerhetünk, ha a program segítségével fél vagy akár 1 tonnával emelhetjük a termésátlagot, vagy csökkenthetjük az inputköltséget. A közös tanulás lehetősége, a szakmai diskurzusok, amik az egész tavalyi évben folyamatosak voltak, nagyon hasznosak.

BM: Először a 2022-es évzáró rendezvényen hallottam róla. A program a Syngenta neve alatt fut, de sok független szakmai ajánlatot kaphatunk és a résztvevők személyre/táblára szabott ajánlatot kapnak.

A kitűzött cél nem tűnt elérhetetlennek?

SZM: Olyan célokat kell kitűzni, ami reális, de egy kicsit nehezebben elérhető, mert akkor van benne motiváció. Itt maga az információ a hozadék, a hozzáállás, ami a program mögött van, maga motiváló! Próbálunk együtt gondolkozni és a saját vagy mások, illetve mindenkinek a tapasztalatából egy olyan képet összerakni, amiből hosszú távon nyerhetünk.

BM: Először azt gondoltam, hogy ez nem nekem van kitalálva, mert a mi területeink nem annyira erősek, itt még 5 tonnás táblaátlag sem volt soha, de foltszerűen nem kizárt, hogy el lehet érni. Éppen ezért az egyik legjobb táblával neveztünk a programba.

A tavalyi évben a tápanyag-utánpótlás vizsgálata volt a program középpontjában. Betartjátok majd a táblára adaptált ajánlást?

SZM: Igen, tavaly körülbelül 30–40 ezer forintot spóroltunk hektáronként, és nem adtunk ki feleslegesen nitrogént. Az idei évben is követni fogjuk ezt az üzemi táblákon.

BM: Igen, a programba benevezett táblán mindenképpen, fennmaradó táblák közül, ahol lehetőségem lesz ki fogom próbálni az ajánlást.

Mit csinálnál máskép a tápanyagvizsgálat során a programban?

SZM: A nitrogén egy nagyon jó irány, szerintem a kén tekintetében nem biztos, hogy ez lesz a limitáló tényező, hiszen a nem megfelelő humusz és az alacsony pH csökkentheti a felvehetőségét. A pH mellett a kálcium-utánpótlás is érdekes. Az intenzívebb területeken elkezdtük a folyamatos mészutánpótlást, segítve a kémhatás beállítását és a növény kálciumigényének kielégítését.

BM: Én koncentrálnék menet közben a növényre, a növényi nedv analízisre is. A korábbi évek hozamtérképei és NDVI-képei alapján tudni lehet, melyek lesznek a tábla erősebb foltjai, és érdemes lenne innen megszedni a mintákat.

Marcell, Te hogy látod a 2023-as évet a napraforgó termesztése szempontjából?

BM: Az alacsony felvásárlási ár és a növekvő költségek miatt még nagyobb figyelmet fordítunk a költséghatékonyságra és az okszerű növényvédelemre. Én a regeneratív gazdálkodásra törekszem, minél kevesebb talajbolygatás, takarónövények alkalmazása, direktvetés. Én ebben látom a jövőt.

Miklós, mit vársz a 6 tonna programtól a 2023-as évben?

SZM: Nagyon tetszett az évindító online értekezlet, a tavalyi eredmények és irányok megbeszélése, várom a kerekasztal-beszélgetéseket és a folytatást. Fontos, hogy egy jó közzösség alakuljon ki, megosszuk a tapasztalatokat.

A teljes interjúért látogasson el a Syngenta honlapjára!

Zilahi András
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft. Ácsné Dr. Szekeres Dóra
kampánymenedzser
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Ácsné Dr. Szekeres Dóra

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!