Amikor a méret a lényeg, de másként…

Agro Napló
A Manitou Csoport új, ultrakompakt teleszkópos rakodógépeket dobott piacra, építőipari, tereprendezési és mezőgazdasági felhasználásra. Az új Ultra Light Manitou (ULM) modellek könnyen használhatók, továbbá méretüknek és három tonna alatti tömegüknek köszönhetően egyszerűen lehet őket mozgatni az egyes munkaterületek között – akár 3500 kg össztömegű utánfutó és furgon kombinációjával gyorsan szállíthatók.

A modelleket – ULM 412 H és ULM 415 H – a Manitou laillé-i gyártóüzemében tervezték, ahol erre a célra épített K + F központ található. Itt fejleszti és gyártja a vállalatcsoport a kompakt teleszkópos rakodógépeit.

A Manitou három fő kritériumra épülő – jövedelmezőség, biztonság és kényelem – palettája most két új modellel egészül ki. Méreteikkel a legkompaktabbak közé tartoznak a piacon: mindössze 1,49 m a szélesség és 1,92 m a magasság. Ez az ultrakompakt széria két változatban kapható, 1250 kg és 1500 kg emelési kapacitással, maximális emelési magasságuk 4,3 m.

Számos területet célzott meg a Manitou az ultrakompaktokkal. Csak néhány a lehetőségek közül: építőipari cégek, önkormányzatok, kert- és medenceépítő vállalkozások, rendezvénykivitelezők, lovardák. Mezőgazdasági területen a tejgazdaságok, az állattartók, a kertészettel foglalkozók vagy akár a hobbigazdaságok találják meg a megfelelő anyagmozgatási módot speciális igényeikre ezekkel a gépekkel.

A felhasználás sokoldalúságához hozzájárul a kifejezetten e modellekhez kínált széles munkaeszköz-paletta: kanalak, raklapvillák, bála- és trágyakezelés eszközei, hótolólap, seprőadapter, ágmetsző, fúró és egyéb speciális eszközök.

Több innovatív megoldás segít csökkenteni a modellek teljes élettartama alatt felmerülő költségeket (TCO). Az egyik ilyen a Stop & Start opció, amely nem hagyja a motort feleslegesen működni. Ezzel a funkcióval akár tíz euró óránkénti megtakarítás is elérhető, figyelembe véve az üzemanyag-fogyasztást, karbantartási szükségletet és az amortizációt. A hidraulikatartály kapacitása közel 25 százalékkal csökkent egy emulziógátló szűrőnek köszönhetően. A hidraulikus kompenzációt elektronikus váltotta fel, amely lehetővé teszi a kompenzációs munkahenger mellőzését, ezáltal csökkentve a hidraulikaolaj-igényt, valamint a gép súlyát.

A karbantartást, a hozzáférést a motor fő alkatrészeihez könnyebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a tágra nyitható motorháztető. A motortér előtti nyílás biztosítja a radiátorok közelében összegyűlt szalma vagy kosz eltávolítását, továbbá szemmagasságban lehet hozzáférni az üzemanyag- és a hidraulikaolaj tartályokhoz.

Az új ULM vezetőfülkéjébe bejutni egyszerű, nincs lépcső. Belül a kezelő akadálymentes, 360 fokos kilátással dolgozhat biztonságosan. A tetőn nincs kilátást korlátozó rács, csak átlátszó és ütésálló polikarbonát ablak, amely tökéletesen megfelel a FOPS-szabvány biztonsági követelményeinek.

A felhasználó rendelkezésére áll – a nagyobb Manitou teleszkópos gépeknél már ismert – a „Harmony” kijelző, amely előugró ablakok formájában jeleníti meg a kezeléshez szükséges összes információt. A jelenlétszenzoros JSM joystick alapfelszereltségként a kartámaszba van integrálva, kényelmes használatot biztosítva. A kormányzási módok a teleszkóposoktól megszokottak: első kerék-, négykerékkormányzás, illetve oldalazás.

Az ULM kis magasságáról híres, de paradox módon nagy, 29 cm-es a hasmagassága, amely lehetővé teszi, hogy problémamentesen mozogjon nehéz terepen. A 35 lóerős Yanmar motorral felszerelt gépek hidrosztatikus hajtást kaptak. Hidraulikaszivattyújuk maximális kapacitása 48 l/perc, hidraulikus áramlásosztójuk lehetővé tesz egyszerre több hidraulikus mozgást.

Mint minden Manitou gép, az ultrakompaktok is alapfelszereltségként kapcsolódnak az Easy Manager telemetriarendszerhez. Ez a kapcsolat különösen előnyös a gép helyének, üzemanyag-fogyasztásának, állapotának valós idejű figyelemmel kísérésére, a karbantartási igények előrejelzésére, tervezésére.

Az ULM modellek piaci bevezetése megerősíti a Manitou Csoport célját, hogy felhasználóinak egyre jövedelmezőbb és könnyebben használható megoldásokat kínáljon.

Szöveg: Sebesi István
Fotó: Manitou

A cikk szerzője: Sebesi István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Manitou újdonságok

Manitou újdonságok

A mai kor egyik biztos pontja, az állandó változás. Egy olyan nagy múltú rakodógyártó esetén, mint a Manitou, ez a fejlődést és a fejlesztéseket jelen...

A Manitounak nem szabad állnia

A Manitounak nem szabad állnia

Egy osztrák és két magyar telephelyen folytat biogazdálkodást a Schindler család. Ausztriában a Bécstől délre található Münchendorfban agrárintegrátor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!