Grégoire Besson Voyager C80: 12 vasú, osztott fővázas eke Transpak szántáselmunkáló hengerrel

Agro Napló
Az ország első 12 vasú, váltva forgatós, szántáselmunkáló hengerrel szerelt Grégoire Besson ekéje Mezőhegyesre, az ott működő Ménesbirtokra érkezett 2020 decemberében. Nagyon úgy néz ki, hogy a harmadik is az övék lesz. A második szintén a térségben dolgozik, hiszen a szomszédos gazdaságot is elbűvölte hatalmas szántási teljesítménye, amelyhez a talaj precíz eldolgozásának képessége is társul.

A mezőhegyesi gépjavító telephelyen Makó Endre, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. műszaki osztályvezetője mutatja meg az érkezésünkre kiállított monstrumot. 600 LE-es hevederes traktor a gépkapcsolata.

Makó Endre

Hogyan választották ki a 12 vasú Grégoire Besson ekét?

„8300 hektárnyi, Isten áldotta jó adottságú szántón gazdálkodunk, nem véletlenül van ekkora tradíciója a Ménesbirtoknak. Mivel hatalmasak a tábláink – miénk Kelet-Közép-Európa egyik leginkább egyben lévő termőterülete –, nagy teljesítményű ekét kerestünk a művelésére. Így esett a választás a 12 vasú, osztott fővázas, robusztus Grégoire Bessonra. Az itteni, kevésbé kötött talaj nem igényelné ezt a gerendelyerősséget, de számba vettük, hogyha valami masszív, erős vázzal rendelkezik, az bőségesen megtérül az élettartamban. Nagyon fontos szempont volt az ekével egybekonstruált szántáselmunkáló is. Egyszerűnek, viszonylag finomnak tűnik, ám hihetetlenül precíz talajmunkát végez. Munkaműveletet, energiát, költséget takarítunk meg általa, és kisebb a taposási kár és a gépkopás is. Azzal, hogy lezárva hagyom a talajt, tavasszal szintén kevesebb lesz a menetszám, hiszen magágyminőséget produkált. Ennek a talajban lévő nedvesség megőrzésében is nagyon nagy jelentősége van.”

Mióta van meg a gép?

„2020 decemberében érkezett. Akkor már csak minimális szántanivalónk maradt hátra, a karbantartás, a leápolás több időt vett volna igénybe, mint maga a beüzemelés. Úgy döntöttünk, hogy inkább a következő év betakarításait követően vesszük használatba. Erre 2021 augusztusában került sor, a kalászosok aratása után.”

Mekkora területet munkált meg mostanáig?

„Több mint 1500 hektárt, időegységre vetítve ennyi munka jutott neki. Ebben az is benne van, hogy alkalmazzuk a forgatás nélküli talajművelést is. A hibrid kukorica esetében – két egymást követő termesztés esetén – ez persze szóba sem jöhet, a szármaradványokat aláforgatással igyekszünk részben tápanyagként visszajuttatni, részben pedig az esetleges utólagos károkozást megelőzni. A Grégoire Besson teljes mértékben aláforgatja a kukoricamaradványokat, feketére beműveli a talajt!”

Milyen tapasztalatokat szereztek a munkák során?

„Összefüggő hatalmas tábláinkon lenyűgöző munkateljesítményt nyújt, nagyon meggyőző munkaminőséggel, és bár a 2000 hektár igen tekintélyes mennyiség, a karbantartáson-leápoláson kívül semmit sem kellett költeni rá. Olyannyira elégedettek vagyunk, hogy régi, kiszolgált ekénket is ilyenre tervezzük lecserélni. A piacon ezzel a munkaszélességgel, a 12 fejjel és a lezáró hengerrel jelenleg nincs is vetélytársa. Egyébként a szomszédságunkban működő nagy gazdaság pont a mi jó tapasztalataink alapján vásárolt ugyanilyet.”

A Ménesbirtok egy félreeső, valaha óvodaként működő épületében folytatjuk a beszélgetést. Most még itt vannak a növénytermesztési ágazatvezetők irodái, de a tervek szerint a központ mögötti területen kapnak majd új helyet. A kivitelezés már megkezdődött.

Miből áll a munkája itt a Ménesbirtokon?

„Két évtizednyi agrártapasztalattal 2020 márciusában vállaltam a felkérést a műszaki osztályvezetői munkára. Feladatom, hogy – ismerve a termesztett növényeink igényeit és a kapcsolódó agrártechnológiákat – kiszolgáljam a növénytermesztés gépekre vonatkozó igényeit, intézzem a beszerzéseket, a gazdaságos üzemeltetést, a gépek szezonra való felkészítését, a szervizelést, a javításokat, illetve gondoskodjam a használt gépek értékesítéséről, valamint koordináljam a takarmánykészítés folyamatát.”

Akkor most már csak közvetett a kapcsolata a növénytermesztéssel?

„Alföldi gyerekként a mezőgazdaságba születtem, ez a kötődés így vagy úgy, mindig erős marad. Édesapám is agronómus volt, sokszor vitt magával a földekre, a háztájiban pedig együtt dolgozott a család. A szántóföldi növénytermesztés, vetőmag-előállítás mellett állatokat is tartottunk. Ez így van a mai napig! Szüleimtől idén vettem át a mindszenti családi birtokot: mintegy 120 hektár szántót, 20 hektár legelőt és 6 hektár erdőt művelek. Munka mellett nem könnyű feladat, de kötelességemnek érzem, hogy feleségem és négy gyermekem segítségével továbbvigyem. Ahogy elődeinktől kaptam, úgy szeretném átadni a követő generációnak.”

Van olyan, amikor kikapcsolódik?

„Szeretem a természetet, a vadászat mint hobbi nagyon közel áll hozzám. 15 éve a mindszenti vadásztársaság elnöke is vagyok. A vadgazdálkodást a mezőgazdaság egyik szegmensének tartom, és az a célom, hogy harmóniába hozzam a kettőt. A vadászat kulturális része is érdekel: kiállításokat szervezünk, a gyerekeknek pedig, a pedagógusokkal közösen, különböző programokat. Vidéki lakosként is úgy látom, hogy egyre jobban eltávolodunk a természettől. Örömmel tölt el, hogy egy kis befektetett munkával csökkenteni tudom ezt a távolságot.”

Szöveg: Popovics Gizella
Fotó: Fehér Béla

A cikk szerzője: Popovics Gizella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!