Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Agro Napló
A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak vetünk, vetünk és aratunk. Azért ez sem ennyire egyszerű, de erről majd később.

A kombájn utáni talajművelés egyik feladata a kapillaritás megszüntetése, a felszín egyengetése, a kihullott magvak talajba keverése. Sokszor elgondolkodunk azon, hogy a nagy melegben érdemes-e a föld felszínét megsérteni, úgysem történik semmi, inkább még nedvességet veszítünk. Aki a mellett dönt, hogy nem végez tarlóhántást, annak ajánlott magas tarlóval dolgozni, ugyanis így fog a legkevesebb nedvességet veszíteni. Aki tarlót hánt, ott a minél alacsonyabb az igény, ekkor lehet a legjobb minőségben, sekélyen elvégezni. A sekély-ultrasekély talajművelésnek is van néhány feltétele. Egyik az egyenletes talajfelszín, másik a munkaeszköz megléte.

Léteznek speciális eszközök, de léteznek az univerzális gépekre is kiegészítő adapterek.

Terrano GX – tarlóhántás és felszínegyengetés

A Terrano a leguniverzálisabb Horsch munkagép. A sekély talajműveléstől az alapművelésig használható. A tarlóhántásnál háromféle kapával szerelhető.

A MulchMix kapa mélyebben és nagyobb intenzitással mozgatja a talajt. Ez azon termelők számára előnyös, ahol a talajfelszínt igencsak egyengetni kell. Ebben az esetben sekély művelet mellett a felszín egyengetésére kerül a hangsúly. A négygerendelyes Terrano GX vagy FM a legjobb megoldás.

MulchMix kaparendszer teljes átfedésre, keverésre és egyengetésre

A laza talajokon a ClipOn lúdtalpkapa végzi a sekély tarlóhántást. Nagyon sekély szögállású kapa, teljes átfedéssel, kivág mindent, a minimális intenzitás mellett.

A nagyon kis szögállás következtében kicsi is a behúzó ereje, ezért a kötött talajon vagy nagyon kiszáradt talajfelszínen csak elkorcsolyázik. A stabil sekély, minimális intenzitású művelet érdekében a TerraCut kapát használjuk. Az orrbetét egy 4 cm széles vésőorr, ez biztosítja a talajba hatolást, és a szárnyak igen sekély szögállása a teljes felületű sarabolást.

Terrano 4 FX – ultrasekély tarlóhántás TerraCut kapával

TerraCut kapa munkája

A Terrano kapamező mögött egyengetőtárcsa és henger található. Amikor a Terranótól elvárjuk, hogy minél több munkafázist minél tökéletesebben végezzen el, akkor érdemes elgondolkodni, hogy pl. lezáróhengerből milyennel szereljük vagy éppen nem kellene-e többfélével szerelni? Egy adott parcellán sem mindegy, hogy mélyen vagy sekélyen végezzük a talajmunkát, és milyen lezáróhengerrel rendelkezünk. A mélyműveléshez olyan henger kell, ami mélyre hatóan tömörít, a sekély műveleteknél általában azt szeretnénk, hogy magágyminőség maradjon a gép mögött.

Az SD (SteelDisc) henger mélynyomó hatású. A RingFlex széles laprugó, sekélyen tömörít, nyitott henger, így felkapja a földet és a felszínre szórja. Amikor egy hengerrel szeretnénk megoldani mindent, akkor a Terrano GX-ben a SteelFlex henger a leguniverzálisabb. Ez az SD és a RingFlex kombinációja.

Terrano FM – talajművelés – műtrágyázás – takarónövény-vetés

Lazább vagy középkötött talajokon az OptiCover henger végez szép munkát. Ez a henger a RingFlex és a pálcás henger kombinációja.

A Terrano a sekély műveletek, tarlóhántás, tarlóápolás, magágykészítés mellett a mély alapművelésre és egymenetű műtrágyázásra és takarónövény vetésére is alkalmas. A 25–30 cm mély művelést a MulchMix kaparendszer orrbetéttel és a fordító lemezzel végezzük. A műtrágya a kapák mögé kerül kijuttatásra, sekélyre vagy mélyre, vagy a kettő kombinációjában, Partner tartály segítségével.

A takarónövény vetése a MiniDrill tartályból a henger elé ütközőlappal történik.

A Terrano egy olyan univerzális mulcskultivátor, amelyikkel az ultrasekély művelettől a műtrágyázással összekötött alapműtrágyázásig minden talajmunkát elvégezhetünk.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!