2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Precíziós permetezőgépet mutatott be Mezőfalván a HARDI: hazánkba is megérkezett az AEON CenturaLine (x)

Agro Napló
Magyarországon is bemutatkozott a HARDI AEON CenturaLine vontatott permetezőgép, egy 4200/30 Delta Force szórókeretes, SmartCom fejlesztésekkel ellátott változatot néztünk meg közelebbről.

Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow péntekén beszélgettünk a HARDI magyarországi sales menedzserével, Szekendi Péterrel. Az Óváron előbb mezőgazdasági- és élelmiszeripari gépészmérnök, majd precíziós mezőgazdasági szakmérnöki végzettséget szerző szakember részletesen ismertette a remek tulajdonságokkal felszerelt gépet.

A HARDI AEON CenturaLine egy teljesen új fejlesztés, 2019-ben mutatták be a belsős kollégáknak és a forgalmazóknak a dániai gyárban. Jelenleg ez a HARDI vontatott permetezőgépek csúcsa, örömmel mutattuk meg az érdeklődőknek a magyarországi premierjén, Mezőfalván. A gép elején egy K80 vonófej található, a vonórúd hidraulikus támasztással rendelkezik, ami összezárt állapotban teljesen belesimul a laprugós felfüggesztésű vonórúd síkjába – kezdte a szakember.

A 464-es, 6 hengeres membrán szivattyú 334 liter/perc teljesítményre képes, továbbá fontos, hogy szárazon is járatható anélkül, hogy károsodna. A kiállított gép 4200 literes tartályú, de rendelhető 5200 literessel is, később pedig a 6 és a 7 ezer literes változatok is elérhetőek lesznek a gazdák számára.

A permetezőgép jobb oldalán található TechZone könnyű hozzáférést biztosít az elszigetelt permetezési körhöz, a nagyméretű szűrőkhöz és a második szivattyúhoz.

Szekendi Péter kiemelte az ék profilú polietilén tartályt, ami UV-sugárzás- és törésálló, a kialakításából adódóan pedig a permetező használatakor nem kell habosodásra számítani, ráadásul a különleges forma miatt a hullámtörőre sincs szükség. Lényeges, hogy a tartályban lévő lé szinte teljesen ki tud ürülni.

A gép bal oldalán található a MunkaZóna, ahol a vegyszerbekeverő is van. A 35 literes TurboFiller rendszer az előző modellekhez képest ráncfelvarrást kapott, így könnyebbé vált a folyadékok és nehezen oldódó porok hatékony kezelése a munka során. A robusztusabb fedélkialakítás is hasznos fejlesztés. További fontos újdonság, hogy az I funkciók is kaptak egy vezérlőmonitort, az intelligens vezérlés az AutoWash, az AutoFill és az AutoAgitation rendszereket irányítja. Az első az automata mosási funkció, amelyet a teljes átmosástól a rövidebbig lehet állítani a gazda igényei szerint. Az AutoFill önfeltöltő funkciónál megadható a felszívandó érték és a gép pontosan a meghatározott mennyiséggel tölti fel magát, majd leállítja a folyamatot. Az AutoAgitation kevertető funkció a maximumon járatja a kevertetést a gép lehetőségeihez mérten, akár feltöltés közben is. A vészleállítás minden funkció esetében rendelkezésre áll. Újdonság, hogy kikerült oldalra, távolabb a géptől és a tartályszeleptől a tartályleeresztő, amit egy karos megoldással lehet használni.

Ez az első kerékkormányzott HARDI permetezőgép

Teljesen új fejlesztés a ComfortTrack kerék-kormányzás is, ami mindig, még szűk kanyarokban is a traktor hátsó kerekeit követi, így elkerülhető a felesleges taposás. Azzal, hogy 27 fokban tud elfordulni a kerék, 6,3 méteres sugárban megfordítható a gép, miközben még a fordulókban történő kanyarodáskor is tökéletes a kerethelyzet. A ComfortTrack nem a tengelyt, hanem a kerekeket forgatja, a hosszú sárvédők pedig követik azokat, így a fúvókák száraz és nedves körülmények között is tiszták maradnak. Fontos, hogy a permetezőgép nem fix hidas, hanem a nyomtáv is állítható: széles és keskeny híddal kérhető, 1,70 – 2,30 méterig.

A gép szériában fékezett, az pedig a HARDI védjegye, hogy tiszta hasmagasságú gépeket szállít. Az AEON-nál adott a 78 centiméteres magasság: nincsenek tömlők, vagy egyéb elemek, amelyek elakadhatnak az állományban történő munkavégzés során. A felfüggesztés is nagyon profi: az elöl laprugós, hátul hidraulikus csillapítás maximális kényelmet és precízebb permetezést eredményez.

A helyspecifikus gazdálkodást, a környezetvédelmet és a vegyszermegtakarítást egyszerre szolgálja a fúvókánkénti szakaszolás, az ultrahangos keretmagassággal pedig a gép mindig tartja a kívánt permetezési magasságot. Az állandó keretnyomás is fontos tulajdonság – mondta az óvári gazdász.

A gépen megtalálható az Auto Terrain automatikus szórókeretvezérlő rendszer, amely szabályozza a magasságot, a dőlést, a döntést és a billentést a kiváló keretstabilitás érdekében. Ezt szórókeret szárnyain található 5 ultrahangos szenzor és a keret közepén elhelyezkedő gördülési érzékelő teszi lehetővé. A rendszer képes negatív szögbe állítani mindkét keretszárat, valamint külön is tudja mozgatni a keret jobb és a bal oldalát. A szórókeret-szabályozási rendszer azért is különleges, mert nem korrigálja, hanem megelőzi a nem kívánatos keretmozgásokat. Az emelkedőn történő forduláskor a rendszer ellensúlyozza a szórókeret természetes ingadozási hajlamát, hogy a belső oldalra dőljön. Így a fordulás közben végig vízszintesen marad. Az AutoTerrain szinte teljesen kiküszöböli a keret földhöz ütközésének kockázatát.

Az automatizált fúvókánkénti be- és kikapcsolási megoldással, az AutoNozzleControl-lal teljes mértékben szabályozható a permetezési munka. Ráadásul a PrimeFlow rendszer által biztosított azonnali permetezésvezérléssel kombinálva rendkívül pontos permetezést és gyors haladási sebességet lehet megvalósítani, minimális átfedéssel. Kimagasló a vegyszerkijuttatás minősége és hatékonysága. Az AutoNozzleControl lehetővé teszi bizonyos fúvókák kikapcsolását a fordulóban és az érzékeny területek melletti permetezéskor. A rendszer automatikusan vezérli az egyes fúvókákat. Automatikus üzemmódban a permetezőgép 50 centiméteres szakaszokkal dolgozik.

A sebességarányos permetezés

A szelepek működése is modern: a Dynamic Fluid 4 nyomás alapú szabályozó rendszer a sebesség és az átfolyás értékein kívül figyeli a kardánfordulatot, a keretnyomást, és a táblavégi forduló előtt a nyomásállító motor pozícióját, és ugyanoda nyitja vissza a rendszert. így gyorsabb a szabályozó rendszer és megszűnik a táblavégi gyomosodás, valamint nem kell várni arra, míg felépül a dózis.

A gép ISOBUS rendszerrel működik, így bármilyen terminállal párosítható, ezért a precíziós gazdálkodásra maximálisan alkalmas. A nyomásállító rendszer sebessége is támogatja ezt, mert a szabványérték szerint 7 másodpercen belül kell elérni a táblavégi forduló után a 10 százalékos dóziskülönbséget, ennél a gépnél ezt 3,5 másodpercen belül van, így az AEON előírtnál kétszer gyorsabban reagál a változásra.

A Mezőfalván bemutatott gép Delta Force szórókeretet viselt, amelyet 24-39 méteres munkaszélességben lehet megrendelni, ezért a nagyobb gazdaságok gépe. Fontos, hogy az AEON CenturaLine elérhető TwinForce kerettel, HARDI légzsákokkal is, itt a kivitel 24-36 méter között választható. A Twin rendszer ideális használatával akár 20-30 százalékos vegyszer és 50 százalékos vízmegtakarítás is elérhető. A keret a levegő rásegítésnek köszönhetően rendkívül jó lefedettséget ad, és a permetezést nehezebb feltételek között, szelesebb időszakokban is lehetővé teszi.

Szekendi Péter a PrimeFlow rendszerről és az AutoSelectDuo funkcióról is részletesen beszélt. A 13 szakaszra osztható megoldás különlegessége, hogy minden szórófejen található egy kis elzáró motor, automatikusan ennyi szakaszt vezérel a permetezőgép. Erre jön még rá az AutoNozzleControll funkció, amivel a gép fúvókánként szakaszol. A PrimeFlow rendszerben állandó kevertetés van a kereten, így sokkal hamarabb elérhető a kívánt dózis, és nem képződik üledék a szórócsövekben. Amennyiben a menetsebességet munka közben jelentősen változtatni kell, az AutoSelectDuo automatikusan és azonnal vált a kétféle fúvókaméret között, így az egyik fúvókasor munkáját nagyobb sebesség esetén át tudják venni a nagyobb fúvókák. Ezzel jobb cseppképződés és jobb kijuttatási munkaminőség érhető el – fogalmazott.

Amikor pedig a táblán kell megváltoztatni a fajlagos kijuttatási mennyiséget, akkor ezt a munkaminőség megtartása mellett egy megfelelő fúvókára történő átváltással lehet munka közben megtenni. A gépen 9–13 szakasz és szakaszonként maximum 8 fúvóka használatára van lehetőség.

A HARDI AEON CenturaLine permetezőgép elérhető a magyar forgalmazóknál, bővebb információért és árajánlatért ezeken az elérhetőségeken érdemes őket keresni:

 

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!