Miért kell meszezni? (x)

Agro Napló
Igaz-e, hogy a meszezés már az első évben megtérül? Mikor kellene elvégezni a mészszórást? Bedolgozni vagy sem? Melyik növény érzékeny a kalcium hiányára?

Az egyre több csapadék, a változó vetésszerkezet, a több millió hektár savanyú talaj megkívánja, hogy meszezzük a talajokat. Számos kérdés merül fel, amit megpróbálunk megválaszolni.

Megtérül vagy sem?

Több tizezer tonna granulált mész értékesítése után nagyon sok tapasztalattal rendelkezünk. Általában 200–350 ha közötti mészmennyiséget juttatunk ki, aminek költsége 12 000–20 000 Ft/ha között van. Már a talajfoltok eltűnése, a lényegesen jobb tápanyag-hasznosulás is eredményez néhány száz kg/ha termésnövekedést. A talajok romlása megáll, és ha a meszezés a „talajkímélőbb” agrotechnológiával párosul, akkor 10–20%-kal lehet minden évben többet termelni. Tehát bőven megtérül, már az első években is.

A talaj savanyodása okozza a fémek (mangán, alumínium) toxikus feldúsulását a növényben

Tarlóra szórjuk ki!

A meszezést aratás után végezzük el, lehetőleg a tarlóra. Bedolgozni sekélyen kell, az aprított szármaradvánnyal együtt. A mész nem nitrogén, lassan fejti ki a hatását, ezért időt kell adni neki. Sok esetben fordul elő, hogy a vetés előtt kerül a mész kijuttatásra, és csak a vetőgép keveri a talajba. Aránylag ez is jó megoldás, mivel a talaj felső rétegének a „lecserepedése” nem indul meg. Meszezni 2-3 évente szükséges és bedolgozni a felső 0-20 cm-es felső szelvénybe.

Pormész helyett van jobb és könnyebben kivitelezhető megoldás. A granulált meszező anyagokkal kíméletesen tudjuk javítani a talajt, a lehető legkevesebb talajtaposással

 

Sok növénynek nagy a kalciumigénye

Köztudott, hogy a repce, a mák, a szója kalciumigényes szántóföldi növény. Emellett a 8 tonnás búza sem termeszthető már kalciumhiányos talajokon. Az árpák megdőlése is figyelmeztető jel, hogy összefolyik a víz, vagyis nem porózus a talaj, gyenge a vízbefogadó képesség. Akik pedig lucernát, bíbort termelnek, vagy a területük öntözött, csak mészben jól ellátott talajon lesznek eredményesek.

A megdőlt árpa már mutatja, hogy valami nem jó a talajban. Hiába a szárszilárdító, ha nincs elég kalcium kálium a növényben

 

Karbonátos, kénes vagy égetett mész?

Ma már többféle, műtrágyaszóróval kijuttatható mész közül választhatunk. A fajtát sok esetben a talaj paraméterei és a termesztett növény igénye határozza meg. A legnépszerűbb még ma is a kalcium-karbonát hatóanyagú Balance G, de nagyon sokan a gipszes (kalcium-szulfátos) változatát választják. Ha pedig nincs elég sav a talajban, de kalciumra és magnéziumra is szüksége lenne a növénynek, akkor néhány száz kilogramm Balance 75/25-öt szórjunk ki. Az égetett mész és magnézium azonnal „dolgozik” a talajban, és hasznosítható tápanyaggá válik. 

Elővásárlási akció

A VulcanAgro Kft. idén is, mint minden évben, nyári Elővásárlási akciót hirdet, meszezőanyagokra. Ilyenkor elég a szándék, egy kisebb előleg, és a kiszállítást az Ön munkamenetéhez igazítjuk. Akik pedig tudják, hogy javítani akarnak a talajaikon, szeretnének most jó áron vásárolni, de a bevételeik később jönnek, Ők EUR-alapon tudnak most szerződni és az igényüket leadni.

Ahhoz, hogy többet, olcsóbban és sokkal jobb minőségben termeljünk, javítani kell a talajokat. Számos helyen mésszel vagy kénnel és szervesanyag-alapú – talajélet-fokozó – NPK-val. Más utat kell járnunk, mint a keleti szomszédjaink!

www.vulcanagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!