2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A talajt és a növényeket támogatva segíti a sikeres gazdálkodást a Danuba (x)

Agro Napló
„Egy zöldebb és innovatívabb mezőgazdaságért” címmel tartott tartalmas szakmai napot a Fejér vármegyei Sáregres mellett, a Tarnócza pusztán a Danuba. Eredményes kísérletekről, termésnövelő kezelésekről, hatékony növényvédelemről és precíziós gazdálkodási szolgáltatásokról mutattak sok érdekességet.

A napsütéses délelőttön az újpetrei rendezvényhez hasonlóan erős szakmai programot láttunk és hallottunk. Érdekesség, hogy összesen 5, egykor Óváron, a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzésen végzett szakember is előadást tartott a június 20-i, napsütéses rendezvényen.

A házigazda KORN 4 Kft. ügyvezetője, Ördög Attila elmondta: a cég nagyjából 300 hektáron gazdálkodik Cece, Sáregres, Pálfa és Simontornya földjein, továbbá 450 hektárt művel családi gazdálkodóként, valamint bérmunkákat is végeznek. Az inputanyagok 80 százalékát az abai Agrokémia Kft.-től szerzik be, a megtermelt terményt hasonló arányban szintén nekik adják el. Rajtuk keresztül alakult ki a kapcsolat a Danubával: jó levéltrágyát kerestek, Tömör Zoltán ügyvezető pedig a Szentendre központú céget ajánlotta. Kipróbálták, bevált, később pedig további termékekkel is így történt. Az együttműködés 2 évvel ezelőtt, 2021-ben lett még szorosabb, a „VP2-4.1.8-21 Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” pályázathoz a KORN 4 Kft. ismét a Danubát választotta a precíziós szolgáltatásokra.

Velük valósult meg a talajszkennelés, a talajmintavétel, a helyspecifikus gazdálkodást támogató térképek gyártása, valamint a drónos monitoring is – mondta Ördög Attila.

Zajácz István, a Danuba ügyvezetője és Ördög Attila, a házigazda KORN 4 Kft. ügyvezetője

A Danuba ügyvezetője, Zajácz István arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaságban forradalom zajlik. Ennek sajátossága, hogy az, aki benne van, ezt általában nem veszi észre, csak teszi a dolgát és halad előre a változásokkal. A mostani időszakra 20-30 év múlva visszatekintve lehet majd pontosabban látni: 15 éve rengeteg változás és fejlődés van, és még nagyjából ennyi ideig tart, míg teljesen és általánosan megváltozik a termelési gyakorlat. Várhatóan ekkor már önjáró robotok végzik a mezőgazdasági munkákat: vetnek, permeteznek és talajt is művelnek majd. Ezek egy részét már ma is meg lehet vásárolni, ahogy azt a Danuba Tiszavasváriban tartott szakmai programján is látni lehetett.

A mechanikus gyomkezelés és a permetezés hamarosan kiegészülhet azzal, hogy a táblák szélén drónfészkek (drone nest) lesznek, a monitoring eszközök ezekben töltik fel magukat napelemmel, kirepülnek, feltérképezik a területi sajátosságokat, betegségeket és problémákat, elemzik azokat, majd a begyűjtött adatok alapján javaslatot tesznek a kezelésekre. Sőt, a gépek akár online megrendelik az inputanyagot, amelyet a nagy drón kipermetez az állományra. Mindezt automatikusan, szakemberre várhatóan csak a jóváhagyáshoz és az ellenőrzéshez lesz szükség.

Zajácz István elmondta, hogy jelenleg is kapcsolatban állnak ilyen megoldásokat fejlesztő cégekkel, ezért közelről látják, mekkora segítséget jelent a technológia a gazdálkodási gyakorlatokban.

A precíziós pályázatban közel 200 gazdálkodónak segítünk Magyarországon. Úgy tudni, hogy a támogatási kiírás 2024 év végén újra indul, ezért az, aki szeretne, újra bekapcsolódhat majd a fejlesztésekbe. Hiszem, hogy aki nem kezdi el, hosszú távon lemarad és versenyhátrányt szenved el azokkal szemben, akik használják az innovációkat – fogalmazott.

A művelt táblákat, a talajt és a növényeket nézve egyértelműen látszik, hogy változatosak, ezért teljesen logikus, hogy különböző dózisban érdemes kijuttatni az inputanyagokat; a vetőmagot, a műtrágyát és a növényvédőszereket. Ezáltal ugyanannyi pénzből hatékonyabban lehet több termést és jobb minőséget elérni, mint a hagyományos technológiákkal. Ebben is örömmel segítünk a gazdáknak – mondta.

A cégvezető a zöld forradalomról is beszélt. A Green Deal, az Európai Zöld Megállapodás igényét részben a fogyasztók indították azzal, hogy egyre többen vásárolnak egészségtudatosabban, kevesebb vegyszert tartalmazó, esetenként biotermékeket. Ez a táplálkozás fejlődésének természetes folyamata, efelé megyünk, a magyar kormány és az Európai Unió is támogatja ezt.

Az AÖP, vagyis az Agro-Ökológiai Program részeként plusz pontokat lehet szerezni a biostimulánsok, illetve a biológiai termékek használatáért. A Danuba kínálatában már 4 éve vannak ilyenek, tehát nem a program és a támogatás miatt, hanem azért, mert tudjuk, hogy hasznosak és plusz termést hoznak a gazdáknak. A kategóriában 10 új termék van regisztráció alatt, ezzel a jövő év elején összesen 23 féle AÖP-nek megfelelő termékkel tudunk segíteni – részletezte.

További kényszer és egyben lehetőség, hogy 2030-ra támogatás megvonása várható azoktól, akik nem csökkentik a növényvédőszer és a műtrágya használatukat. Ez rengeteg változást jelent majd, amihez kötelező lesz alkalmazkodni a környezetvédelem, a jogszabályok betartása és a támogatások lehívása érdekében.

Magyarországon két nagy vállalat képes ezekre komplex megoldásokat kínálni, az egyik a legnagyobb hazai agrárpiaci szereplő, a másik pedig a Danuba. Akár robotok, drónok, precíziós szolgáltatások, biogazdálkodás vagy biostimulátorok a téma, mindenben és mindenhol tudunk segíteni – közölte.

Lépni kell. A változásokat nem problémának, hanem lehetőségnek érdemes felfogni – ebben támogatjuk a Danubás gazdákat, hogy 5-10 év múlva is jövedelmezően tudjanak gazdálkodni. A siker érdekében hajlandóak vagyunk összefogni akár az Ördöggel is, akinek nagyon köszönjük a szervezést és a vendéglátást – zárta megnyitóját Zajácz István.

Deák Richárd szaktanácsadó az őszi búza állományban végzett Danuba-kezelések eredményeit mutatta be

Másodikként "Jövedelmező Danuba technológiák őszi búzában" címmel Deák Richárd szaktanácsadó beszélt a hatékonyságnövelés lehetőségeiről a kezelt és a kezeletlen állományok mellett sétálva. Elmondta, hogy a szép őszi búza állomány a zászlóslevél megjelenésekor és kalászoláskor, virágzáskor Nutrino Azo Up, illetve Főnix kezelést kapott.

A meleg tél után az idén egy hidegebb tavaszt kaptak a növények, a sokéves átlaghoz képest 2-3 fokkal elmaradtak idén a középhőmérsékleti adatok. A csapadék megérkezett, de alacsony talajhőmérséklet volt jellemző. A gabonáknál érdekesség, hogy a zászlóslevél kijövetelekor április végén, illetve május elején a levélvégek sárgultak, lilultak, heterogén állományok alakultak ki. Ezt több okra vezették vissza a gazdák és a szakemberek is, többen vírusfertőzést valószínűsítettek. A levélminta laboratóriumi vizsgálata viszont kizárta ezt. A válasz, hogy a tünet az abszolút vagy relatív tápanyagfelvételi problémákból adódott, ezek kezelésében is tud segíteni a Danuba mikrobiológiai és baktérium készítményekkel.

A Mikorrhiza gomba tartalmú termékek pedig azért fontosak, mert a gomba szimbiózisban van a növénnyel, segíti a tápanyagfelvételt. Kitért a biostimulátoros anyagok előnyeire is, a Nutrino Azo Up, a Nutrino Turbo+, illetve a Főnix esetében.

A kalászos gabonán jól látszott a Danuba-kezelések hatása

Elmondta, hogy az UAN-oldatokat, vagyis a folyékony nitrogént sokan alkalmazzák, ám sokszor félreértés van a fejekben, mert ezek nem lombon keresztül hatnak. A talajra kell jutniuk, ezért nagy cseppmérettel kell képezni ahhoz, hogy ott beoldódva gyökéren keresztül felvehetővé váljanak. Egy kis részük akár növényen is bejuthat a rendeltetési helyére, de rossz technológiával, kis cseppmérettel, harmatos növényre, vagy nagyon meleg időben kiadva megtapadhat, majd a nagy biuret tartalom miatt perzseléssel károsítja a leveleket – mondta.

Deák Richárd arról is beszélt, hogy több helyen a karbamid felhasználással összefüggő problémákat is látott. Mivel tavaly ez a tápanyag fajlagosan az egyik legolcsóbb volt, nem csak alap-, hanem fejtrágyaként is szórták a termelők. Ilyenkor a kukorica esetében vagy sarabolóval sor mellé próbálják kijuttatni, vagy csapadékos idő miatt teljes felületre szórják és várják a bemosó csapadékot. A probléma ezzel az, hogy a növények alsó levél sárgulással, a levélszélek pedig nekrotikus tünetekkel reagálnak a műveletre. Ezt persze idővel elnövi a növény, de a fejlődést visszaveti, erre ad jó megoldást a Nutrino Azo Up.

Őszi búza állomány a Búza Bakter és Nutrino Azo Up kezelések után Sáregres határában

A vizsgált táblán használt Búza Bakter talajbaktérium készítményről elmondta, hogy kevesebb műtrágyával is több termést tud eredményezni az által, hogy a levegő nitrogénjéből 25-30 kilogrammot megköt hektáronként, valamint felvehetővé teszi a talajban lekötött foszfort és káliumot a növény gyökerének, továbbá fokozza a növényi hormonok termelését. Különlegessége a többi hasonló termékhez képest, hogy a bokrosodás végéig javasolják a növényállományra való kijuttatást is, mivel endofita baktériumok is vannak benne. Emiatt lehet állományba is kiadni, mert lehatolnak a talajba a növényen keresztül.

Fontos, hogy a 4 baktériumtörzs külön van csomagolva, infúziós zacskó szerű kiszerelésben. Ezért nem fordulhat elő, hogy a kanna a használat előtt a duplájára puffad, és kiirtják egymást a résztvevők.

Ez nem a „Hegylakó” című film, nálunk nem csak egy maradhat a végén. Nem engedjük a konkurenciaharcot, csak a kijuttatás után találkozhatnak egymással, így mindegyik hatása és előnye érvényesülhet. A gyomfésű vagy a hengerezés előtt kijuttatva egyből javasolt a bedolgozás, hogy felszaporodjanak a talajban és kössék a nitrogént – mondta.

A Főnix egy regisztráció alatt lévő, tápelemek nélküli, tisztán biostimulátor készítmény, pidolinsav és MTU tartalommal. A savnak az aminosav szintézisben és a fehérjeképzésben van szerepe. Hőstressz esetén használatával folytatódik a szintézis és az asszimiláció. Az MTU egy teljesen új hatóanyag, más országokban is most vezetik be, az Egyesült Államokban 2022-ben elnyerte a leginnovatívabb biostimulátor díjat. Az EU új szabványának megfelelően megkapta a regisztrációt, hamarosan megtörténik a piaci bevezetése.

Az MTU egy olyan fitohormon, amely növeli a színtest tartalmat a növényben, a klorofill, a xantofil és a karotinoid mennyiségének emelésével pedig jobb lesz a szárazanyag beépülés, a növény több cukrot képes előállítani és beépíteni a szervezetébe. Fontos, hogy védi a fotoszintetikus rendszert, így egy átlagos adottságú évben hozamnövekedést eredményez, hőség esetén pedig 2-3 hetes tartamhatással áthidalja a száraz időszakot, zölden tartja a növényt a megmentő csapadék megérkezéséig, továbbá gyorsabban indul újra a növekedés.

Deák Richárd részletezte az Azo-up folyékony nitrogén alapú, karbamid-formaldehid tartalmú lombtrágya, valamint a biostimulátoros pidolinsavat és R100-at tartalmazó Nutrino Turbo előnyeit, valamint megemlítette az új, innovatív, regisztrációra váró és várhatóan 2024-ben elérhető Ino N-Fix baktériumtrágyát, amely levélen kötődő 3 törzset tartalmaz és hektáronként 20-50 kilogramm nitrogén kötésére alkalmas.

Kitért a Blackjak hasznosságára, amely a költségcsökkentés mellett humusz növelést eredményez: ha 1 százalékot tudunk növelni, betározhatunk plusz 20 milliméter csapadékot a talajban, vagy plusz 20 kilogramm tápanyagot biztosítunk a növénynek. Fontos, hogy humin- és fulvosavakat tartalmaz és egyfajta nitrogén inhibitorként használható – fogalmazott.

Látványos hatást mutatott egy jégveréssel sújtott napraforgó állományban is, amely a káresemény után június elején gombaölőt és Blackjak-et kapott: két hét alatt hatalmas változás volt látható, adottá vált a jó termés esélye.

Végezetül azt kérte, hogy a gazdák ne csak a jól felfogott érdekük, tehát a hozamnövekedés, vagy az EU-s előírásoknak való megfelelés miatt használják a biostimulátorokat, hanem a karbonkredit programok közelgő indulása miatt is, amivel plusz pénzekhez lehet jutni. Továbbá a bankok is ahhoz kötik a zöld hitelek kedvező elbírálását, hogy ki és mennyire óvja a földet és gazdálkodik fenntarthatóan.

A drónos kezelések és monitoring részleteiről Tanyi Ádám precíziós és drónos szolgáltatásokért felelős munkatárs, Gál József kereskedelmi vezető és Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrár-környezetvédelmi Igazgatóságának egykori igazgatója beszélt részletesebben

A harmadik programelem a drónok használata volt, ahol Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrár-környezetvédelmi Igazgatóságának egykori igazgatója, a Danuba részéről pedig Gál József kereskedelmi vezető és Tanyi Ádám precíziós és drónos szolgáltatásokért felelős munkatárs, valamint egy DJI Agras T30 drón szerepelt a "Bemutató és beszélgetés a drónos permetezésről" című részben.

Tanyi Ádám többek között arról beszélt, hogy a drónos kezelések limitáló tényezője az akkumulátor. Elmondta, hogy a kísérleteik során két drónnal az összes járulékos feladattal együtt óránként 18 hektáros teljesítményt tudtak elérni a növényvédelem terén. Természetesen az összes egyéb permetezési módhoz hasonlóan ezt is sok minden befolyásolja: a tábla mérete és alakja, az eloszlás, a kezelni kívánt növényállomány, a szer komponens összetétel és így tovább. Fontos, hogy az eszközökkel levéltrágyát is ki lehet juttatni, ráadásul azt teljesen legálisan.

Tanyi Ádám drónpilóta a kísérletek eredményeiről és a gyakorlat buktatóiról is beszélt

Gál József elmondta, hogy rengeteg drónos kísérletet végeztek országszerte, így elmondható, hogy jó minőségű munkára képesek. Az eszköz egy olyan ajándék, amit használni kell, az egyetlen út előre vezet: a változó körülmények között többet kell termelni és fejleszteni – fogalmazott.

Jordán László 12 évig vezette a növényvédelmi igazgatást és 2022 szeptember óta vett más irányt a pályafutása, az ellenőrző és engedélyező hatósághoz képest ma már a „másik oldalon” dolgozik. Elmondta, hogy a drónos forradalom 2018-ban kapott óriási lendületet, akkortól robbanásszerűen megnőtt a permeteződrónok eladása és használata. A megállíthatatlan folyamat egy új kor kezdetét is jelentette, amit a jogszabályi környezet kidolgozása csak követni tud. A drónpilótaképzés szabályozásával teljessé vált a rendszer: azok a szakemberek, akik be vannak jelentkezve a Nébih rendszerébe, legálisan juttathatnak ki lombtrágyát, vagy egyéb termésnövelő anyagot. A növényvédőszer területén sajnos nem állunk jól, az engedélyezési vizsgálatok tartanak, az eredményre és a zöld lámpára még várni kell – mondta.

Jordán László rengeteg hasznos információt és tudnivalót ismertetett a drónok engedélyeztetésével és használatával kapcsolatban

Tavasszal több készítmény hatékonyságvizsgálata jó lett, ám humán- és ökotoxikológiai szempontból még folynak a vizsgálatok. Azonban hamarosan nem lesz akadálya, hogy az engedélyokirat módosítások, amik kifejezetten a permetező drónokra is lehetővé teszik a növényvédőszer kijuttatást, megjelenjenek – mondta Jordán László.

Ezzel párhuzamosan folyamatos az egyeztetés az állományszárításról a Nébih-nél, a napraforgó dikvát szükséghelyzeti engedélyét szeretnék kiegészíteni a drónos kijuttatással. Mivel az illegális volta ellenére hatalmas volumenű az állományszárítás és növényvédelem drónnal Magyarországon, a hatóságnak is fel kell venni a fejlődés fonalát és mögé tenni a legális lehetőséget, megállítani ugyanis nem lehet és nem is kell – fogalmazott.

Tanyi Ádám a drónos gyakorlat részleteiről elmondta, hogy nagy szaktudás kell az üzemeltetéshez, több jogosítvány megszerzéséhez kötött a növényvédelmi drónpilóta sikeres minősítése. A DJI Agras T30 típusú drónról elmondta, hogy 30 literes tartállyal és nagy akkumulátorral rendelkezik, ami 10 kilogramm feletti tömegű, maga a drón pedig 26,4 kilogramm. Átlagosan 8 percet képes repülni, 10 l/ha lémennyiséggel, a gyakorlatban 2,2 – 2,5 hektárt lehet lefújni vele tankolással, akkumulátorcserével összesen 10 perc alatt. A 9 kW teljesítményű töltőt egy 15 kW benzines aggregátorral szolgálják ki, ami 10 perc alatt fel is tölti a tápegységet. A T30-as 9 méter szélesen szór, a két oldal nem változtatható, nem szakaszolható. A fúvóka az állomány tetejétől 2,5 – 3 méterre dolgozik.

A DJI Agras T30 drón a levegőben

Arra a kérdésre, hogy mire alkalmas igazán a gép, azt mondta, hogy a foltkezelésekre kiváló, a tarlón végzett gyomirtás jó eredményt hozott a kísérletek során.

A technológia jól használható még a különböző kultúrák meghatározására, bizonyos fenológiai állapotban le lehet válogatni a meglévő kukorica és napraforgó állományból a gyomos részeket. Ebből kijuttatási tervet készítenek a szakaszolós szántóföldi permetezőre, amely aztán csak a meghatározott részekre juttat ki vegyszert. Ez egyrészt sok megtakarítást eredményez, másészt kevesebb stresszt okoz a termesztett növénynek.

Programozott repülési útvonalon a Danuba DJI Agras T30 drónja

Jordán László azzal folytatta, hogy a foltkezelés óriási lehetőség a drónos kijuttatásban, de egyelőre még jobb minőségű munkát végez a szántóföldi permetező az állománykezelésnél. A keresztirányú szórásegyenlőtlenség a keretnél 10 százalék, a drónoknál pedig 30-40 százalék, ezt a döntésnél érdemes értékelni és figyelembe venni. Hozzátette, hogy a szóráskép javulása várható, a fejlesztésekkel néhány éven belül nagyot lép majd előre a drónos permetezés.

A drónpilóta képzés szerinte óriási ráfordítást igényel, az idő és pénz mellett folyamatosan újra kell tanulni az ismereteket, lépést kell tartani a változásokkal és a megjelenő újdonságokkal a szinten maradáshoz. Hiú ábránd, hogy minden gazdaságban legyen drón, és azt megfelelően alkalmazzák, ezért a jövőben inkább szolgáltatók fogják végezni a drónos növényvédelmet.

A program negyedik része a KORN 4 Kft. birtokán volt

A program ezután egy másik helyszínen folytatódott, a napraforgó- és búzatáblák mellett tovább haladva Ördög Attila 500 méterre található birtokán, rendezvénysátrak alatt, hűs italokkal és projektoron bemutatott előadásokkal.

Jávorka Dénes, a Danuba precíziós szakmai vezetője a zónázás alapjairól, az adatgyűjtésről és a következtetésekről beszélt. A "Miért jobb a Danuba talajvizsgálat és Precíziós szolgáltatás?" című előadásában elmondta: az adatokat hozamtérkép, talajvizsgálat és távérzékelés alapján érdemes beszerezni. Elmondta, hogy ma már szinte mindenbe lehet szenzort szerelni, a korábban említett digitális forradalomban viszont sokakat felkészületlenül ért a változás, és az összes precíziós gazdálkodási elemet egyszerre igyekeznek alkalmazni, amiből később majd sok gondolkodás és megoldandó feladat lesz.

Jávorka Dénes, a Danuba precíziós szakmai vezetője a "Miért jobb a Danuba talajvizsgálat és Precíziós szolgáltatás?" című előadásában a menedzsmentzónák kialakításáról is beszélt

Egy adott tábla több kultúrájának hozamtérképének bemutatásával indokolta, miért nem jó az őszi búza, a napraforgó, a kukorica és a talajvizsgálati eredmények térképeit összemosni. Sok tényező módosít a hozamtérkép eredményein, ezért további gyakorlati információk is szükségesek a helyes zónatérképek kialakításához. A Danuba talajszkennert használ, elektromos vezetőképesség mérést (EC elektro konduktivitás mérés) végeznek 2 mélységben (30 és 130 cm). A vizsgálat szoros összefüggésben van a kémiai paraméterekkel: a kation cserekapacitással és az ellátottsággal, ebből pillanatnyi képet ad az adott állapotról.

A zónákat a hasonló adottságok alapján lehatárolva közös menedzsmentet hozunk létre, így mintázni is tudjuk a területeket. A zóna alapú mintázás GPS koordinátákhoz kötve történik: az egyes almintákat adott zónákból vesszük, az képez egy mintavételi pontot. Innentől pontosan tudjuk az adott zónák ellátottságát, és azt, hogyan kell reagálni a változásaikra – fogalmazott Jávorka Dénes.

Fontos, hogy a laborelemzés után a mintavételi eredményeket részletesen leírva, összefüggésekkel és következtetésekkel együtt adjuk át a gazdálkodóknak, így érthető és feldolgozható formában tudják azokat használni például a tápanyagtervezésnél.

Az adatok begyűjtése és megjelenítése után azokat fel is kell dolgozni, ezt a MySOYL szoftverben végezzük el. Ez érthető módon nyújt segítséget a termelőknek, és fontos, hogy a szolgáltató cég szakemberei és a gazdálkodó is le tudja gyártani benne a térképeket, amelyeket ki is lehet exportálni.

A farmmenedzsment szoftver telefonos applikációban is létezik, így ki is tudjuk vinni az informatikát a területre, és nem a négy fal között kell dolgozni. Lényeges, hogy a kijuttatási térképek teljesen márkafüggetlenek – mondta Jávorka Dénes.

A Debreceni Egyetem professzora, Dr. Csajbók József több kísérlet fontos eredményeit ismertette

A Debreceni Egyetem professzora, Dr. Csajbók József, a Növénytudományi Intézet vezetője „A világ legjobb biostimulánsa: Főnix tapasztalatok” című előadásában több kísérlet eredményeiről számolt be. Klímakamrában vizsgálták a Főnix, a Főnix szilíciumos kiegészítésű változata és a Nutrino Azo Up hatását kukoricánál. A kísérletben súlyos aszály szimulálásával, kvarchomokban, öntözéssel végeztek komoly vízstressz tesztet, amelyben mérték a fotoszintézis intenzitását is. A klorofill-A mennyiségét mindkét termék jelentősen növelte, különösen a Nutrino Azo Up+, a klorofill-B mennyiségét is mindkettő nagy mértékben emelte, a Főnix kiemelkedően. A karotinoidoknál is hasonló volt a helyzet. A színtestek mennyisége természetesen fokozta a fotoszintézis aktivitását is. A vizsgálatok alapján a Főnix és a Nutrino Azo Up+ is növelte a kukorica növény tömegét még aszályos helyzetben is. A két termék együttes használatával tehát megakadályozható, hogy a kukorica 2 hét alatt leszáradjon, mert több mint 3 hétig megvédik a színtesteket, amik megkötik a napfényt és abból cukrot állítanak elő.

A másik kísérletben napraforgót állítottunk be, és a kezeletlen kontroll mellett a növényeket imazamox hatóanyagú piacvezető termékkel (Pulsar) kezeltük – folytatta Dr. Csajbók József. A toleráns hibrid a gyomirtó hatására besárgul, de túléli a kezelést, viszont a növény asszimilációja, a CO2 megkötése jelentősen csökken, ami terméscsökkenést okoz. A gyomirtó szeres kezelést követő napokban Főnix biostimulánssal kezeltük a napraforgót, amely így képes volt a negatív hatást teljes mértékben kompenzálni. Jó volt a fotoszintézis intenzitása és tudta a transzspirációt fokozni, így képes volt hűteni magát a növény. Ezért a cukrok képzése mellett a fehérje és az olaj előállítása is jól működött.

A professzor beszámolt a nyíregyházi, a létavértesi és a tiszavasvári szabadföldi vizsgálatok kedvező eredményeiről is, ahol szintén lényeges, statisztikailag igazolható különbséget mutattak a Danuba termékek előnyeiről.

A kísérleteket tovább folytatjuk száraz bab, őszi árpa és csemegekukorica kultúrákban is – mondta Dr. Csajbók József.

Boros János szaktanácsadó a tarlóbontás és takarónövények témáját részletezte

Ezután Boros János szaktanácsadó mélyült el a tarlóbontás és takarónövények témájában. Elmondta, hogy több tanulmány és a gyakorlat is azt bizonyítja: a növényi melléktermék érték. Sok a tarlóval kapcsolatos tévhit. Fontos, hogy a maradványok maguktól nem bomlanak le, a folyamatot baktériumok és gombák végzik, a kiszórt nitrogén önmagában nem bontja a maradványokat, csak segít. Lényeges még, hogy lehet gyorsítani a folyamatot a minél kisebb szecskaméret, az egyenletes szétterítés és a talajba keverés alkalmazásával. A növény- és tarlómaradványok hasznos formába történő alakításában a nitrogénnel kiegészített szárbontó baktériumkészítmények segítenek.

Az őszi búza, a kukorica és a napraforgó után átlagosan 40-100 kilogramm hatóanyag kerül vissza hektáronként a területre, ez az érték a foszfornál 30-60 kilogramm, a kálium esetében pedig 60-120 kilogramm. Ezeket, ha meg kell venni, rengeteg pénzbe kerül, így pedig csak fel kell tárni. Erre remek megoldás az Ino Bact N-Cell szárbontó, amely Bacillus amyloliquefaciens tápanyag feltáró és nitrogén megkötő baktériumot tartalmaz. A készítmény képes megkötni a levegőből a nitrogént, ez a talajminőségtől függően általában 20-25 kilogramm hatóanyagot jelent, ami közel 100 kilogramm Pétisónak felel meg.

Boros János a takarónövények előnyeiről elmondta, hogy három területen tevékenyek: ez a talaj takarása, a szerkezetének javítása és a tápelem visszapótlása. A növények a teljes tenyészidőszak alatt a gazdálkodást szolgálják, sőt, még az elpusztításuk után is. Fontos, hogy vizet vesznek el a talajból, később viszont vizet kötnek meg. Megfelelő talajmunkát kívánnak, a 10 centiméter mély betárcsázás nem elég a teljes folyamathoz. Kedvező hatásuk, hogy nem melegszik fel a talaj alattuk, a többféle növényfaj különböző gyökérzetének következtében pedig többféle mélységben járják át és teszik jobb szerkezetűvé a talajt. A használatuk után szép, vitális, egységes fejlődésű növényállományt lehet nevelni. A 10 növényes talajegészség mixben mikorrhiza gombák is vannak, amelyek javítják a növény víz- és tápanyagellátottságát, stressztűrő képességét és a kártevőkkel szembeni ellenállóképességét.

Veisz Róbert szaktanácsadó a kertészeti felhasználás lehetőségeiről beszélt

Az előadássort a "Danuba Garden, hogy az Ön kertje legyen a zöldebb!" című bemutatójával Veisz Róbert szaktanácsadó fejezte be. Ebben a június elején indult Danuba Garden weboldalon rendelhető biológiai termékekről beszélt részletesebben: itt biostimulátorok, lombtrágyák, starterek, humuszosodást és további növény- és talajélettani folyamatokat segítő termékek találhatóak és rendelhetőek meg. A cél közelebb hozni a kertészkedőket a biológiai technológiákhoz, hogy könnyen, azonnal hozzáférhessenek a megoldásokhoz és a szakmai információkhoz.

Végül tombolasorsolás, beszélgetés zárta a programot, ahonnan a gazdálkodók sok hasznos szakmai tudással távozhattak.

Danuba – Precíziós növénytermesztés és környezetbarát termékek 

Danuba | Szentendre | Facebook 

Danuba (@danuba.hu) • Instagram-fényképek és -videók

Csurja Zsolt
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!