2024. április 28. vasárnap Valéria

Új nagyméretű CLAAS kaszák az őszi rozs és a lucerna betakarításához (x)

Agro Napló
A DISCO 9700 RC AUTO SWATHER bevezetésével a CLAAS új nagyméretű kategóriát nyit a piacon. Az akár 9,5 méteres munkaszélességet kínáló típus felszereltségében elérhető az ACTIVE FLOAT talajkövetési rendszer, a non-stop típusú ráfutás elleni védelem, illetve gumihengeres szársértő is.  Ráadásul a rugalmas és nagy teljesítményű AUTO SWATHER rendrakó szalag optimalizált anyagáramot kínál, így az új kaszatípus ideális választás a professzionális betakarításhoz, ahol az erőteljes, mégis kíméletes munkavégzés alapvető fontosságú a takarmány vagy a biomassza szempontjából.

A lucerna, illetve a téli takarmányok és a teljes-növény szilázsok speciális kihívást jelentenek a kaszák számára. A lucerna érzékenysége kivételes szárítást követel meg, miközben a teljes-növény szilázsokhoz és a téli takarmányokhoz hasonlóan nagy hozamot kínál, amit a kaszának szintén kezelnie kell.  A hatékony terményáramlás éppen ezért ugyanolyan fontos, mint a robosztus kialakítás, illetve a tartós hajtóművek és a nagyteljesítményű rendcsoportosítás, ami optimális formájú rendet képez. Ezek a jellemzők egyre fontosabbá válnak a biomassza-alapanyagok, például a cirok növekvő termésterületével vagy a lucerna vetésforgóban betöltött egyre növekvő részarányával kapcsolatban, ami az állattenyésztés helyhez kötöttebb fehérjetermelés felé való elmozdulását tükrözi.

A nagy áteresztőképesség és a kíméletes szárítás kombinációja

A DISCO 9700-as sorozat zászlóshajójaként a DISCO 9700 RC AUTO SWATHER kialakítása a kifejezetten nagy hozamokat kínáló, de kíméletes szárítást és rendcsoportosítást igénylő területeket szem előtt tartva készült. Röviden összefoglalva az új nagyméretű kaszák a biomassza-anyagok, illetve a lucerna, a fűfélék és a téli takarmányok kíméletes betakarítására készült, a nagy hozamú területeken. 

Az innovatív anyagáram koncepciója meghatározó újdonság a DISCO 9700 AUTO SWATHER esetében. Az alapfelszereltség részeként a gumi szársértő hengereket speciális hajtómű hajtja, amiben ferde fogazású áttételek dolgoznak. A hajtóműnek köszönhetően maximális áteresztés mellett érhető hosszú élettartam, még hosszan tartó csúcsterhelések mellett is. A hajtáslánc akár 500 lóerő teljesítményű traktorokkal is üzemeltethető, valamint egy P-Line típusú, háromszoros hosszkompenzációs, nagyméretű és speciálisan edzett csúszóprofilokkal ellátott, illetve K-90 típusú nyomatékhatárolóval szerelt kardántengellyel is rendelkezik, melyet a Walterscheid és a CLAAS közösen fejlesztett ki. Ennek a kombinációnak köszönhetően jelenleg a DISCO 9700 RC AUTO SWATHER a legerősebb rendcsoportosítóval és szársértővel szerelt kasza a piacon.

A két poliuretán szársértő-henger ellentétes irányba forog, így kíméletesen és veszteségek nélkül gyorsítja a takarmány száradását. A szársértő a kaszaegység teljes szélességét lefedi, így egyenletesen veszi fel az anyagot, dugulások nélkül. Az anyag optimalizált áramlással, egyenletesen halad tovább az 1100 mm szélességű, Kevlár-megerősítésű AUTO SWATHER gyűjtőhevederhez. Ennek köszönhetően laza és tökéletesen formázott rendek készülnek, melyeket a következő menetben érkező eszközök könnyen fel tudnak dolgozni.

Az egyik vagy akár mindkettő hevederes egység is felhajtható, ha rendcsoportosítás nélkül kell dolgozni az állomány lassú növekedése vagy a kívánt hervadás alacsony mértéke miatt. Ezzel a megoldással a 19 méteres munkaszélesség 12 méterre vonható össze (19-12 metódus), a következő menetben érkező, szabványos 4 rotoros rendképző számára, melynek munkaszélessége 12,7 méter.

CEMIS 1200 terminállal és GPS PILOT funkcióval ellátott CLAAS traktorokkal kombinálva a földterület könnyedén parcellákra osztható.

Jól bevált DISCO megoldások, alapfelszereltségként: alacsony fogyasztás, tökéletes vágás, tiszta takarmány és nagyon egyszerű karbantartás, számos kényelmi funkcióval kiegészítve

A DISCO 9700 RC AUTO SWATHER innovatív új fejlesztések és kipróbált DISCO megoldások kombinációját kínálja, melyekkel a fogyasztás alacsonyan tartható, miközben kiváló takarmányminőség érhető el. Ezek közé tartozik az ACTIVE FLOAT felfüggesztés és az opcionális csúszótalpak a magas vágáshoz a nyershamu arányának alacsonyan tartásához. Ide sorolhatók az olyan kényelmi funkciók is, mint az automatikus lejtő-kezelés, a szalagvezérlés egyszerű tükrözése egyoldali rendképzés esetén, a visszafordító mechanizmus, a hevederek automatikus összecsukása szállításkor, illetve a BELT BOOST funkció is a rendek tökéletes befejezéséhez. Hasznos védelmet jelent a non-stop típusú ráhajtás elleni védelmi funkció is, valamint a rendkívül kényelmesen megvalósítható karbantartási folyamatok.

A DISCO 9700 RC AUTO SWATHER számos funkciójában megegyezik a DISCO 9700 BUSINESS modellekkel:

  • Teleszkópos karok a fokozatmentesen állítható munkaszélességhez 8,80 és 9,50 méter között
  • A karok automatikus összehúzása szállításkor, a 4 méter alatti magasságért
  • MAX CUT kaszasín gyors késcserével és SAFETY LINK biztonsági modullal
  • Percenkénti 850-es fordulatszámú kardánhajtás a csökkentett fogyasztásért
  • Opcionális csúszótalpak 15 mm mértékben megnövelt vágási magassághoz: kevesebb nyershamu és gyorsabb növekedés
  • Három rekeszre osztott, kivehető és mozgatható késtartó doboz a piros, fekete és használt késekhez
  • ACTIVE FLOAT tehermentesítés lejtő-kezeléssel és folyamatos talajnyomás-ellenőrzéssel: ideális talajkövetés minden helyzetben a manőverezőképesség, a kíméletes vágás, a minimális nyershamu és a csökkentett lejtőn való kúszás érdekében
  • Hidraulikus non-stop típusú ráhajtás elleni védelem ferde forgástengellyel, a kaszaegységek hátrafelé és felfelé való kitéréséhez.
  • A hajtásláncban új, Walterscheid P-Line típusú, háromszoros hosszkompenzációs, nagyméretű és speciálisan edzett csúszóprofillal szerelt, illetve K-90 nyomatékhatárolóval ellátott kardántengely
  • Gumihengeres szársértő hajtóművel hajtva, amiben speciális, ferde fogazású áttételek dolgoznak
  • Innovatív terménytovábbítás a szársértő és a gyűjtőheveder között, az optimalizált anyagáramért
  • 1100 mm széles gyűjtőhevederek kettős dőlésszöggel a maximális áteresztőképesség és az optimális formájú rendek érdekében
  • A heveder sebességének automatikus állítása az aktivált lejtő-kezelési funkcióval
  • Automatikusan összecsukódó AUTO SWATHER hevederek a szállítási pozícióhoz, egyszerű tükrözés az egyoldali rendképzéshez, BELT BOOST a rendek tökéletes befejezéséhez
  • Load-sensing hidraulika, opcionális nagyméretű olajhűtővel
  • szabványos ISOBUS vezérlés
  • Hidraulikus tömlők Kennfixx gyorscsatlakozókkal, az alapfelszereltség részeként

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás

Legalább két hetet csúszik az aratás az idén. Elsősorban azért, mert a hűvös május miatt még nem érett a termés, de a felázott földekre amúgy sem lehe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!