Új genetikai generációt léptet piacra a Limagrain kukoricában – az I. Portfólió Platform összefoglalója (x)

Agro Napló
A Limagrain 1965-ben alapított, francia gazdák tulajdonában lévő mezőgazdasági szövetkezet és nemzetközi vetőmagcsoport, amely a világ 4. legnagyobb vetőmag vállalataként van jelen 49 ország mezőgazdasági piacán – hangzott el az I. Portfólió Platform rendezvényen a zsombói nemesítőállomás melletti kiskundorozsmai területen, ahol a hazai leányvállalt képviselői kukorica és napraforgó kultúrákban mutatták be a legújabb hibrideket. A tartalmas előadásokat meghallgatva számos új információval lettünk gazdagabbak a cég háza tájáról.

A stratégiai partnereivel karöltve 150 országban folytat értékesítést a Limagrain. Az előző évben mintegy 2,8 milliárd euro árbevételt realizált a cég, amelynek mintegy 39 százalékát a szántóföldi vetőmagok képviselik, emellett élelmiszeripari alapanyagok, sütőipari termékek, zöldségvetőmagok és kertészeti termékek alkotják a portfóliót. Szijártó Bálint, a Limagrain Hungária Kft. cégvezetője kiemelte: az óriásvállalat a professzionális értékesítési eredményének 16,2%-át kutatás-fejlesztésre fordítja, amely a nemzetközi viszonylatban ismert adatok alapján kiemelkedőnek számít.

Szijártó Bálint

Az öt kontinens 28 országában működő kereskedelmi leányvállalat és a 79 országot lefedő értékesítés a Limagrain szántóföldi vetőmag üzletágának eredményességét fémjelzi. Több területen is piacvezető: az európai őszi káposztarepce és őszi búza piac 1., az európai silókukorica piac 2., az európai napraforgó, árpa piacnak a 3. helyét birtokolja a cég.

Világszintű kukoricanemesítés Zsombón

Mint ahogy a ráfordított költségek is mutatják a kutatás-fejlesztésnek kiemelt szerepe van a Limagrain életében. A mintegy 1 000 munkatársat foglalkoztató 61 növénynemesítő központban és tesztállomáson 9 növényfajban folytatnak világszerte kísérleteket, évente kb. 200 új fajtát/hibridet bevezetve a piacra.

Dr. Szűcs Péter

Az európai 27 növénynemesítő állomás közül a hazánkban működő zsombói állomás a cég legjelentősebb kutatóbázisa a mintegy 101.000 parcellával és 25.000 tenyészkerti sorral – tudtuk meg Dr. Szűcs Péter nemesítési projektvezető előadásából. A 63 fős magyar létszámból, egy közel 20 fős nemesítői csapat közreműködésével Európa szintű kukorica és napraforgó kutatás folyik régiós éghajlati zónákhoz igazítva, a cél pedig a termés maximalizálása és a termelői igények kielégítése.

Danubia-projekt

Napjainkra a legmodernebb nemesítési módszereket és technikákat alkalmazó zsombói bázison beérett az elmúlt 25 év nemesítési munkája. Új genetikai generáció lép színre a kukorica piacon Danubia-projekt néven. Ezek a kukorica hibridek a különböző eredetű, a világon használt elit genetikai körök és specifikus közép-európai eredetű genetikák kombinációi, amelyek a következő időszakban egyértelműen meghatározzák a Limagrain hazai portfólióját – hangsúlyozta Dr. Szűcs Péter kukorica és napraforgó termékfejlesztési vezető. A 350–400 FAO számú Danubia hibridek 2024-től lesznek elérhetőek a hazai piacon.

Dr. Szűcs Péter

A Danubia hibridek jellemzői:

  • Generatív felépítés
  • Tetszetős növények
  • Jól alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz
  • Évjáratstabilitás és megbízhatóság a különböző környezeti feltételek között
  • Szárazságtűrés
  • Nagy termőképesség, hazai viszonyok között 3-7%-kal tudnak többet, mint a konkurens, vagy kontroll hibridek

Kukoricavetőmag-előállítás

Maruzs Gyula termelési főagronómus a kukoricavetőmag-előállításról szóló előadásában elmondta, hogy Magyarország teljes vetőmag-előállításának a negyedét a kukoricavetőmag-előállítás teszi ki mintegy 25 000 hektáron, ez EU-s összehasonlításban a második helyet jelenti Franciaország után, ahol minden évben körülbelül 60 ezer hektáron állítanak elő hibridkukorica-vetőmagot. Hozzátette, hogy a teljes magyarországi előállításnak körülbelül a 60 százaléka kerül exportra, főleg a közép-európai, illetve a közép-kelet-európai régióba. A Limagrain európai kukoricavetőmag előállításának 13%-a a közép európai régióban valósul meg, ebből Magyarország 46%-os részt képvisel. Az itt megtermelt vetőmagok jórésze a közép-kelet európai célpiacokra kerül.

Maruzs Gyula

40 éve nemesít napraforgót a Limagrain

A Limagrain a napraforgó piac meghatározó szereplője. A hazai napraforgó-nemesítés a Soltis cég irányítása alatt zajlik Zsombón. A 40 éves történet még 1983-ra nyúlik vissza, amikor is a cég elindította a napraforgó nemesítési programját, ezzel egyidejűleg megnyitva az első délnyugat-franciaországi kutatóállomását. A genetikai diverzitásukat a napraforgó-nemesítő vállalatok felvásárlásával biztosították, majd 1999-ben egy másik francia cég 50%-os együttműködésével a Limagrain megalapította a Soltis napraforgó-nemesítő vállalatot.

Az európai piacra előállított, az egyre szélsőségesebb környezeti változásokra jól reagáló Limagrain hibridek jellemzője a széles hatásspektrumú peronoszpóra- és szádor-rezisztencia- hangsúlyozta Hegedűs Zoltán napraforgó kísérleti koordinátor, európai tesztelési vezető.

Hegedűs Zoltán

Kiemelte: a Limagrain célja, hogy megoldást találjanak a napraforgótermesztés kihívására az európai és régiós területekhez legjobban illő hibridek nemesítésével. Hazánk kiemelt szerepet játszik ebben: a megfigyelések és szelektálások 4 tenyészkertben zajlanak: Bonyhádon, Jánossomorján, Szegeden és Zsombón, továbbá a zsombói állomáson végzik a gyökérszelekciós kísérleteket, az ország 8 helyszínén pedig, mintegy 30 000 hektáron folynak a kisparcellás összehasonlító kísérleteik. A napraforgó portfólió jelenlegi kulcs hibridje a közép-korai érésű LG 50.479 SX – ebből értékesítenek hazánkban legnagyobb mennyiségben.

Plusz 0,4−3 kg tej/nap/tehén az LGAN silókukorica program hozadéka

A Limagrain Európában piacvezető a silókukorica vetőmag területén, köszönhető annak a 20 éve zajló projektnek, amelynek eredménye a magas rostemészthetőséget és nagyobb tejhozamot garantáló LGAN silóhibridek, amelyek hektáronkénti többletenergiát, magasabb napi rost és szárazanyag bevitelt, egészségesebb állatállományt és eredményesebb tejtermelést biztosítanak az állattartók számára.

Bódis Zoltán

Bódis Zoltán kereskedelmi vezető külön rámutatott az LGAN siló hibridek rostminőségét fémjelző magas DINAG értékére, amely megmutatja, hogy a silókukorica rostjai sokkal jobban hozzáférhetők a bendőbaktériumok számára, vagyis sokkal jobb emészthetőséget eredményeznek. Mindegyik „étrendhez” más-más szilázs profilra van szükség- emelte ki a cég szakembere. A Limagrain által kínált differenciált hibrid ajánlat az eltérő tömegtakarmányozási módszerekhez ad megfelelő megoldásokat úgy, mint: a kukoricaszilázsra alapozott (LG 31.479), a kiegyensúlyozott takarmányozásra alapozott (LG 34.90, AAPOTHEOZ), a fűszilázsra/szénára alapozott (LG 31.383, LG 31.558) valamint a kukoricaszilázs alapú tömegtakarmány nagyarányú abrak kiegészítéssel végzett technológiákra. Az LGAN hibridek tejhozamra gyakorolt hatása 7 ország állami intézményeinek vizsgálata alapján plusz 0,4−3 kg tej/nap/tehén.

LG repcehibridek és kalászos fajták

Európában a repce vetésterülete 8,3 millió hektár, ebből a tavalyi évben közel 2 millió hektáron vetettek a gazdák Limagrain repcehibrideket – tájékoztatott Mórocz Péter kalászos és repce termékfejlesztési vezető. A Limagrain immár harmadik éve foglalja el piacvezető helyét e szegmensben az öreg kontinensen, a hazánkban is jól ismert LG AMBASSADOR pedig a maga 300 000 hektárjával 2. éve piacvezető hibrid Európában. A siker titka a termesztési kihívásokra adott LG válaszokban és megoldásokban keresendő. A legújabb hibridekre jellemző a gyors kezdeti fejlődési erély, a télállóság, a stabil szár, a kipergés ellenállóság, a hatékony N-hasznosítás és a rezisztenciális tulajdonságok egyesítése, úgy, mint: gyökérgolyva-rezisztencia, tarlórépa sárgaság vírus-rezisztencia, poligénes- és specifikus (Rlm7) fóma-rezisztencia, cylindrospórium-rezisztencia és Verticillium-tolerancia.

Mórocz Péter

A Limagrain kalászos gabona nemesítése a világ öt kontinensén található kutatóállomások hálózatának köszönhetően képes a különböző élelmiszeripari igényeknek megfelelő fajták előállítására. Európában 3 fő nemesítési programjuk fut: Franciaországban, Német- és Csehországban, valamint Spanyolországban, ahol a legmodernebb nemesítési módszereket és technikákat alkalmazzák (dihaploid módszer, molekluáris marker szelekció, genom szelekció, digitális eszközökre és szoftverekre alapozott fenotípus szelekció), továbbá Európa egészére kiterjedt szántóföldi kísérleti hálózattal rendelkezve tesztelik a biotikus és abiotikus stressz tényezőkkel szembeni ellenállóságot és termésstabilitást. Az idei európai adatok alapján őszi búzában piacvezető cég hazai kínálatában a Kárpát-medence klimatikus adottságaihoz és a termesztéstechnológiai gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó fajtákat válogatják ki. Mórocz Péter őszi búzában az AIRBUS és LG ARMSTRONG szálkás fajtákra, valamint az LG ABSALON-ra és a bőtermő, korai LG ASTERION tar fajtákra hívta fel a figyelmet. Őszi árpában a hazai tesztelés és fajtaminősítés alapján az árpa sárga törpülés vírusával szemben rezisztens LG ZEBRA fajtát, valamint az intenzív technológiához a kiváló állóképességű LG TRIUMPH-ot emelte ki.

-ga-

A Limagrain díjat alapított, amelyet a kutatásban résztvevő partnereik elismerésére hozott létre. Idén, a rendezvény keretén belül a Kösely Mezőgazdasági Zrt. termelési igazgatója, Müller Csaba vehette át az oklevelet, plakettet és a kereskedelem részéről Danubia projekt hibrideket. A termelő cég közel negyedszázada állít be a Limagrain részére kukorica kisparcellás termékfejlesztő kísérletet.

További fényképek az eseményről:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!