Aprómag vetése

Agro Napló
Megjöttek az esős napok is így Medárd táján. Egyre többször találkozunk különböző fórumokon repcevetőmag-reklámmal. Így hát eljött az ideje a repce vetéséről is gondolkodni.

Az apró magnak apró morzsás talaj kell, de ugye megtanultuk az idei tavasz folyamán is, hogy ne bolygassuk nagyon intenzíven a talajt, mert ha nincs csapadék, akkor kelés sincs, vagy csak nagyon gyenge. Akkor most mi legyen?

A mulcsos talajművelés a kombájn mögött kezdődik, így érdemes odafigyelni, hogy minél alacsonyabb tarlót vágjunk, és a szalmát jól leszecskázzuk! A szecskázóban legyenek élesek a kések, hogy jó munkát tudjanak végezni. Ezenfelül jó lenne a pelyva szétterítése is.

Focus 6.50 TD Edge csoroszlyákkal

A tarlóhántások általában rövid tárcsával történnek. Azonban ott, ahol nem tokéletes a szalmamenedzsment, érdemes elgondolkodni a kultivátoros tarlóhántásról. Az is igaz, hogy nagyobb költséggel jár, de pl. a Cruiserrel sekélyen művelt talajokon a szalma és a pelyva terítése a legjobb lesz. Ugyanis a hatgerendelyes kultivátor nagyon sokáig magával viszi az anyagot, így a legjobb a terítő képessége.

A tarlóápolást se feledjük el időben elvégezni. Ha szárazabb az időjárás, akkor totálissal fújjuk le, és ne bolygassuk fel a földet, minél kisebb legyen a nedvességvesztés a talajból, meg időben végezzük el ezt a műveletet, ugyanis a nagyra nőtt árvakelés is óriási mennyiségű vizet tud elfogyasztani.

Cruiser 6 XL tarlóápolás

A vetés előtti magágykészítés annak függvényében változik, hogy ki milyen vetőgéppel rendelkezik. Aki kukorica vetőgéppel, szemenként veti a repcét, annak elég pl. egy StripTill kultivátorral lazítani és mű­trágyázni. Aki mulcsos technológiában, ott azért a szalmát illik jobban bekeverni szántóföldi kultivátorral, pl. Terrano vagy Tiger, és a megművelt részt jól vissza is tömöríteni, hogy a kapillaritás mielőbb visszaálljon. A Focus vetőgép előtt a talajt annak függvényében, hogy mennyire kemény sekélyen vagy középmélyen műveljük, ugyanis a többit elvégzi a Focus kapája, amely mögött egy menetben műtrágyázunk is.

A legelterjedtebb azonban továbbra is a mulcsos technológia. Ahová a Pronto, a Focus és a Sprinter vetőgépek alkalmasak. A két első gépen TurboDisc – dupla tárcsás vetőcsoroszlyát találunk, a Sprinteren pedig a Duett csoroszlyát.

A Pronto és a Focus csoroszlyái jobban le tudják követni a talajegyenlőtlenségeket, a Sprinter jobban szereti az egyenletes és visszatömörített talajt.

A Pronto vetőgépben a rövid tárcsa magágynyitást végez, a gumikerekes henger egyengeti és tömöríti a talaj felszínét, amelyre a TurboDisc vetőcsoroszlya precízen veti a magot. A vetőmag felett a talajt a mélységtartó kerék le is hengerezi, így nem szükséges pluszhengerezés. A Pronto megjelenésekor sokan még vetés után hengereztek, és az volt a tapasztalat, hogy sokszor rosszabbul kelt, mint ahol nem hengerezték le a vetést.

Pronto 6 DC PPF vetés és műtrágya precíz kijuttatása

A Focus vetőgép esetében nyugodtan hagyhatunk nagyobb mennyiségű szalmát a föld felszínén, ami véd a párolgással szemben, mert a kapák a vetési síkból el tudják húzni azt. A legújabb Edge csoroszlya kimondottan arra lett fejlesztve, hogy a legnagyobb szármaradvány, akár direkt vetés esetében is, az apró repcemag jó körülmények közé kerüljön, és ki tudjon csírázni.

A vetéssel egy mentben történő műtrágyázás általában csökkenti a területteljesítményt, ezért érdemes elgondolkodni rajta, hogy miként csináljuk? A Pronto és Focus vetőgépekkel a precíz műtrágyázást tudjuk megvalósítani, a műtrágyázó csoroszlyákon, vagy a kapákon keresztül, ha ezt a vetőgépünk nem tudja, akkor sokkal jobb műtrágyaszóróval kiszórni és a vetőgép rövid tárcsáival bedolgozni. A műtrágya precíz kijuttatása segít a növény fiatalkori fejlődésében, erőteljesebb a gyökérfejlődés, a kalászosoknál a bokrosodás. Ezt láttuk az idei száraz tavasz folyamán is, hogy az őszi bokrosodással nem tudott semmi felérni.

A Pronto és a Focus a mulcsos talajművelés alap vetőgépei. A precíz vetés mellett talajt művelni és műtrágyázni!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

Kompromisszummentes direktvetés

Kompromisszummentes direktvetés

A tavaszi magágykészítéseket a márciusi „tél” megviccelte. A természet később ébredt, így a földek kevésbé melegedtek fel, és az őszi kalászosok is mi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!