Befejeződött a betakarítási szezon a Corteva szarvasi vetőmag üzemében (x)

Agro Napló
A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat termelési csapata sikeresen zárta a betakarítási szezont a szarvasi vetőmagfeldolgozó üzemben. A 2023-as évben összesen 9600 hektáron zajlott a kukorica betakarítása 4 országban, hogy aztán a magyarországi termelésben kerüljön feldolgozásra. A Corteva várhatóan több mint 40 kukoricahibridet állít elő a magyar gazdák számára, és exportál Európa-szerte a következő vetési szezonra készülve.

A Corteva szarvasi termelési üzeme a térség egyik legnagyobb munkáltatója, mely 1996-ban kezdte meg működését. Az üzem jelenleg napi 1600 tonna zöldkukorica fogadására és 45-50.000 tonna Pioneer® fémzárolt hibridkukorica vetőmag előállítására képes, valamint 6 szárítóval rendelkezik. Ezen paraméterek alapján a szarvasi vetőmagüzem a vállalat legnagyobb európai termelési egysége és az európai vetőmagellátás egyik központja.

„2023 egy olyan termelési év volt, amelyre strukturáltan és átgondoltan kellett készülnünk, hiszen a 2022-es hihetetlen mértékű aszály, a szomszédos országban zajló háború, a gabona árának csökkenése és az inputanyagok ára minden eddiginél komplexebb kockázatelemzést és tervezést igényelt a táblaszintű tervezés mellett” - mondta el Gesztesi László, a Corteva Agriscience magyarországi termelési igazgatója a betakarítás kapcsán.

Az idei betakarítási szezonban elsősorban a kijuttatott öntözővíz gazdaságosabb felhasználásának biztosítása és a talajmintavételek alapján történő hatóanyag utánpótlása volt az elsődleges szempont - természetesen a szakmailag felkészült, sokéves tapasztalattal rendelkező termelői- és partneri kör biztosítása mellett.

A vállalat elkötelezett a vízkészlet-gazdálkodás fejlesztésének előmozdítása mellett. Ezzel a törekvéssel összhangban elindult a csepegtető öntözés a vetőmag kukorica termelés során, ami a termésbiztonság mellett alacsonyabb szintű öntözővíz felhasználást tett lehetővé táblaszinten. A vállalat 2023-ban megmutatta, hogyan lehet gazdaságosabban felhasználni az erőforrásokat, ami egyúttal magasabb ezerszemsúlyhoz és jobb szemtelítettséghez vezetett, különösen az újonnan elindított csepegtető öntözési rendszerrel ellátott táblákon és táblarészeken.

„2023-ban az utóbbi idők legerősebb évét zártuk, mind a termés mennyiségét és minőségét tekintve, ami elsősorban a megbízható táblaszelekcióra, az öntözés folyamatos nyomon követésére és időben történt biztosítására, valamint a legjobb technológiai gyakorlatok alkalmazására vezethető vissza. A szarvasi csapatszellem és a sikerre való törekvés valóban a maximumon volt, így az időjárási kihívások ellenére is sikerült elérni és túlteljesíteni az ambiciózus célokat. A Corteva termelési agronómusai rendszeresen biztosították a személyes szántóföldi látogatásokat és a szükséges útmutatást ahhoz, hogy a termelők számára szakszerű, minőségorientált vetőmagelőállítást biztosítsanak. Büszke vagyok a szarvasi csapat kiemelkedő és fáradhatatlan munkájára, mellyel idén bizonyítottuk, hogy Magyarország jó úton halad a vetőmag üzletág tekintetében és tovább folytatja fejlődését” – tette hozzá a termelési igazgató.

A Corteva elkötelezett a fenntartható termelés előmozdítása mellett, és továbbra is azon dolgozik, hogy magas szintű szakmai támogatást nyújtson termelő partnereinek, és minőségi vetőmaggal lássa el a magyar gazdákat, hogy elősegítse gazdaságuk profitabilitását és hosszú távú fejlődését.

www.corteva.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!