Szentlőrinci Gazdaképző Program a növénytermesztés „forró” témáiról

Szentlőrinci Gazdaképző Program a növénytermesztés „forró” témáiról

Agro Napló
A Szentlőrinci Mezőgépnapok mindkét napján a szervezők olyan tanulási, továbbképzési lehetőséget biztosítanak, amely a növénytermesztés aktuális és sokszor fájó problémáit érintik. A talaj-növény rendszer működését és megfelelő működtetését bemutató program a szabadtéri kiállítás egyik olyan látványosságának ígérkezik, ahol a téma ismert és elismert szakembereivel találkozhatnak az érdeklődők. Az élményszerű és szemléletes módon, gyakorlati példák segítségével megtartott ismertetők mellett szakmai konzultációra is lehetőség nyílik, tehát érdemes a kérdéseket is magukkal hozni azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre - olvasható sajtóközleményükben

A Szentlőrinci Gazdaképző Program négy fontos témakört mutat be egy, a helyszínen feltárt, több méter hosszú, kiállítási talajszelvényben:

  1. TALAJTAN – Félegyházi Fruzsina, a Magyar Talajtani Társaság és Talajtérkép Kft. munkatársa bemutatja Szentlőrinc talajföldrajzi környezetét, leírja a feltárt talajszelvényt, beszél a talajképződés és a talajpusztulás folyamatairól. Választ kapnak az érdeklődők arra, mi zajlik le a talajban annak művelése során, mi a különbség a forgatásos és a forgatás nélküli beavatkozás között, mit okoz a talajtömörödés, hogyan segíthet a talaj az aszály elleni küzdelemben, mi is az a szervesanyag-gazdálkodás, honnan tudom, hogy pusztul-e a talajom, mit tehetek a talajerózió ellen?
  2. TALAJÉLETTAN – Szabó István (Magyar Talajtani Társaság Talajbiológiai Szakosztály, Pro-Feed Kft.) a talaj termékenységét és termőképességét meghatározó tényezőket, a talaj biológiai funkcióit, a talajélet feltételeit és a talaj-növény kapcsolat talajtani vonatkozásait mutatja be, kapcsolódva a talajszelvény korábban megismert sajátosságaihoz, illetve kitekintéssel a környék jellemző talajtípusaira. Kiderül, hogyan védekezik a talaj az erózió (víz) és a defláció (szél) káros hatásai ellen, miben nyújthat segítséget a talajélet az aszályos években, hogyan működik a talajoltás és a szármaradványok bontása, mennyit érnek a baktérium készítmények, érdemes-e eladni a szalmát a biomassza égetőbe?
  3. NÖVÉNYÉLETTAN – Dóczi Balázs (Pro-Feed Kft., Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara) elmondja majd, hogyan működnek a termesztett növényeink, mikor dől el a termés potenciális nagysága, mi befolyásolja a betakarított termés mennyiségét és minőségét, hogyan tudjuk segíteni, támogatni a növényeket a környezet káros hatásinak mérséklésében. Előadásából kiderül az is, miért kell a jövőben egyre többet foglalkoznunk a növény egészségével, milyen eszközeink vannak annak megőrzésére és javítására. Szakmai segítséget kapnak a gazdák a növénykondicionáló szerek hatásmódjának megértéséhez, megtanulják, hogyan csoportosítjuk ezeket a készítményeket, és melyek a hatékony felhasználásuk alapjai. NÖVÉNYI
  4. STRESSZ ÉLETTAN – Jakab Gábor tanszékvezető, egyetemi tanár (Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Növénybiológiai Tanszék). Ezen az állomáson szó lesz arról, mit értünk a növényi stressz fogalma alatt, hogyan viselkednek a növények stresszhelyzetben, tudnak-e maguk is hatékonyan védekezni a káros környezeti hatások ellen, és hogyan tudjuk segíteni, felkészíteni a növényeket, hogyan növelhetjük, javíthatjuk a stressz-tűrő képességüket. Miért furulyázik a kukorica, miért okoz minimális termésveszteséget a fiatal szóját ért jégverés, jót tesz-e a hengerezés az őszi búzának tavasszal, miért virágzik az érőfélben lévő repce a művelőnyomokban?

Keressen bennünket a bejárattól jobbra, a talajszelvénynél!

Napi program

2024. augusztus 7.

9.00 óra - A rendezvény KAPUNYITÁSA

9.30 óra - Köszöntő és megnyitó a rendezvény téren az „A” pavilonnál, 

Dr. Pohl Marietta ügyvezető igazgató, BMVK Alapítvány

Rittlinger József elnök, NAK Baranya Vármegyei Igazagatósága

MEGNYITÓ: Dr. Horváth Zoltán Baranya Vármegye Főispánja

10.00 óra -  Gazdaképző program a szántóföldi növénytermesztés „forró” témáiról (a gazdaképző program részletesen mellékletben külön elérhető)

Juh és Kecsketenyésztő Szakmaközi Szervezet ágazati fóruma a Kistermelők Házában (az ágazati fórum részletesen mellékletben külön elérhető)

10.30 óra - A gyakorlati gépek kivonulása a szántóföldi bemutató térre A kivonuláskor rövid szakmai bemutatás az „A” pavilon előtt

11.00 óra - Gyakorlati gépbemutatók lebonyolítása a kijelölt szántóföldi parcellán

13.00 óra - Ebéd a rendezvény centrumban

13.00 órától - Gépmustra a Rendezvény Centrumban, az állógép kiállítótéren

16.00 óra - A rendezvénynap ZÁRÁSA

A rendezvény egész napján a Gazdaképző program és a TALAJSZELVÉNY bemutató minden érdeklődő számára elérhető lesz!

2024. augusztus 8.

9.00 óra - A rendezvény KAPUNYITÁSA

9.30 óra - Köszöntő és megnyitó a rendezvény téren az „A” pavilonnál,

Dr. Győrvári Márk kuratórium elnöke, BMVK Alapítvány

Rittlinger József elnök, NAK Baranya Vármegyei Igazagatósága

10.00 óra - Gazdaképző program a szántóföldi növénytermesztés „forró” témáiról (a gazdaképző program részletesen mellékletben külön elérhető)

10.30 óra - A gyakorlati gépek kivonulása a szántóföldi bemutató térre, A kivonuláskor rövid szakmai bemutatás az „A” pavilon előtt

11.00 óra - Gyakorlati gépbemutatók lebonyolítása a kijelölt szántóföldi parcellán

13.00 óra - Ebéd a rendezvény centrumban

13.00 órától - Gépmustra a Rendezvény Centrumban, az állógép kiállítótéren

16.00 óra - A rendezvény ZÁRÁSA

A rendezvény egész napján a Gazdaképző program és a TALAJSZELVÉNY bemutató minden érdeklődő számára elérhető lesz!

A szakmai nap mai programjában a Baranya Vármegyei Gazdakörök egész napos találkozója a rendezvényen.

A gyakorlati bemutatón megtekinthető gépkapcsolatok

  • Amazonen-Werke Kft.
    • Amazone Catros 12m tárcsa
  • Güttler Kft.
    • Güttler Super Maxx 50-5 BIO kultivátor
  • K&B Gépudvar Kft.
    • Azim Eider talajlazító
  • Natur-Agro Kft
    • Natur Jet Extra kijuttató gép talajba dolgozással
  • Velox-Ker Kft.
    • Ermo talajlazító
    • Gaspardo szemenkénti vetőgép
    • Müthing szárzúzó
    • DCM műtrágyaszóró
    • Massey Ferguson traktorok

A gépek, gépkapcsolatok a gyakorlati bemutató mindkét napján megtekinthetők!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?