Eredményes növényvédő szer hatóanyagkutatás az élelmezésbiztonság fenntartásáért

Eredményes növényvédő szer hatóanyagkutatás az élelmezésbiztonság fenntartásáért

Agro Napló
A mezőgazdaságban dolgozó emberek tisztában vannak azzal, hogy a termés mennyiségének és minőségének védelmében hozott döntések milyen hatással bírnak az egész ágazat, valamint a környezet jövőjére is. Miközben a gazdálkodók azon dolgoznak, hogy megtermeljék a világ egyre növekvő népességének élelmezéséhez szükséges egészséges és tápláló élelmiszert, addig a kutató-fejlesztő vállalatok hosszú évekig tartó innovatív munkával olyan hatóanyagok kutatásán dolgoznak, amelyek megoldást adhatnak a jövő kihívásaira és hatékonyan hozzájárulhatnak a termés védelméhez, valamint az élelmezésbiztonság fenntartásához – nyilatkozta Perényi József, a Corteva Agriscience magyarországi növényvédelmi kutatás-fejlesztési vezetője

Mára egyértelművé vált, hogy növényvédelem nélkül nem lehetséges nagy mennyiségű és megfelelő minőségű élelmiszer alapanyagot előállítani. A gazdálkodóknak hatékonyságuk fokozása és termelékenységük megtartása érdekében szükségük van az innovatív, hatékony növényvédelmi megoldásokra. A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó mezőgazdasági vállalatok számára a leghatékonyabb megoldás a gazdálkodók igényeire és visszajelzéseire építő innovációs megközelítés.

A hatóanyagkutatás hosszadalmas, akár 10-12 évet is igénybe vehet, mely során olyan nagy mennyiségű információ és adat kerül a kutatók kezébe, amely garantálja, hogy a termék megfelel a legszigorúbb engedélyezési előírásoknak is. A fenntarthatósági és környezetvédelmi kritériumoknak megfelelően olyan hatóanyagok fejlesztésére van szükség, melyek már nagyon alacsony mennyiségben is kifejtik hatásukat.

Ezzel egy időben azt is nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a növényvédő szerek használata mindig okszerűen kell történjen. Ez azt jelenti, hogy csak akkor szükséges növényvédő szer használata, ha az adott károsító gazdasági küszöbérték felett okoz kárt a kultúrnövényben. A gazdálkodók ezen felelősségteljes növényvédő szer használatával megelőzhető a környezet felesleges terhelése és a hatóanyaggal szembeni rezisztencia kialakulása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?