145,5 millió euró támogatás jut ültetvénymegújításra

Agro Napló
A most kezdődő uniós támogatási ciklusban 145,5 millió euró forrás fordítható ültetvénymegújításra Magyarországon - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kedden Kecskeméten, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomás felújított laboratóriumának átadásán.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a NAIK létrehozásával szeretnék a hazai szőlész-borász társadalomnak tudományos és szaktanácsadási hátteret biztosítani.

    Feldman Zsolt kiemelt jelentőségűnek nevezte a kecskeméti kutatóintézet fejlesztését, mert Kunsági Borvidék 20 ezer hektáros területével az ország legnagyobb, több ezer család megélhetését biztosító borvidéke.

    Úgy fogalmazott: a laboratórium tevékenységénel elindítása egy olyan fejlesztési munka része, amely a hazai szőlészeti ágazat számára a legkritikusabb tevékenységet, a szaporítóanyag előállítását biztosítja.

    Hangsúlyozta, hogy alapvető fontosság a patogénmentes szaporítóanyagok előállítása.

    Feldman Zsolt fontosnak nevezte, hogy szakmailag stabil alapokon nyugvó, erősebb, jó tulajdonsággal rendelkező fajtákkal, megfelelő kutatási háttérrel rendelkezzen az ágazat.

    Emlékeztettet arra, hogy a borvidék termelői komoly tőkét fektettek be ültetvényeik megújításába.

    A helyettes államtitkár kiemelte: Kecskemét a NAIK szempontjából fontos bázis, hiszen a szőlészeti és borászati kutatóállomás mellett a városban működik a Zöldségtermesztési Kutatóintézet is.

    Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere célként fogalmazta meg, hogy a régióban, illetve a vidéken élő vállalkozásokat, magas színvonalú szakmai munkával segítse az intézmény.

    Kecskemétnek az autóipar fejlesztése mellett stratégiai célja, az agrárium fejlesztése a feldolgozóiparral együtt – tette hozzá.

    Szabó Attila, a kecskeméti kutató állomás vezetője ismertette: a beruházás a tervezett 30 millió forinttal szemben 27 millió forintból valósult meg.

    A korábban bezárt, közigazgatásilag Kecskeméthez tartozó miklóstelepi kutatóintézet laboratóriumát telepítették át Kecskemét-Katonatelepre, az egykori Mathiász-birtokon található kutató állomásra.

    Szabó Attila fontosnak nevezte, hogy kutatóhellyel is bővült az intézmény, ahol jelenleg 17-en dolgoznak.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Már most készülhet a karácsonyra!

Már most készülhet a karácsonyra!

Az idei évben is lehetőség nyílik a karácsonyfa-ültetvények után igénybe vehető átmeneti támogatási kérelem benyújtására a 29/2022. számú kincstári kö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!