2022 TÉL - újra SZEMLEKÖRÖK országszerte!

Agro Napló
Az Agro Napló médiatámogatóként segíti az AGRO.bio Hungary Kft., a Csernozjom Kft. és a Pro-Feed Kft. közös téli továbbképzés sorozatát, amely harmadik alkalommal kerül megrendezésre – ez alkalommal Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád-Csanád megyében.

A szervezők, szakítva a hagyományokkal, nem az előadó termekbe, hanem a szabadba, határszemlére várják a talajtan, a talaj-, a növény- és a stresszélettan, a modern terepi talajvizsgálat, a szerves- és tápanyag-gazdálkodás szakmai alapjai iránt érdeklődő növénytermesztő kollégákat. Talajszelvény feltárása után elemzik a termőhely fizikai, kémiai és biológiai adottságait, és a gyakorlatban mutatják be, hogyan működik a talaj-növény rendszer, hol tart a terméselemek, a potenciális hozam kialakulása.

Az elmúlt évben közel 200 fő látogatott el a tavaszi és az őszi sorozat helyszíneire. Az előadók márka semleges, átfogó szakmai ismertetők formájában beszámoltak a fent felsorolt szakterületek legújabb eredményeiről, innovációiról, mindezt gyakorlati megközelítésből. A szakmai konzultációt a megjelent szakemberek kérdései, hozzászólásai, és az azokra adott válaszok tették még értékesebbé és hasznosabbá.

Szabó István üzletág-fejlesztési igazgató (Pro-Feed Kft. Növényegészség Üzletág)

„A mi szakmai tájékoztatónk egyszerűen megfogalmazva arra próbál választ adni, hogyan működik a növény. Ehhez nincs szükségünk másra, csak egy szemléltető növényállományra. Márpedig a búzáról, a repcéről, a lucernáról, a szőlőről, a különféle gyümölcsökről, de akár egy gyomos tarlóról most télen is lehet állapotfelmérést készíteni úgy, hogy közben meghatározzuk a fejlettségi stádiumát, a kondícióját, beazonosítjuk a növekedését befolyásoló környezeti hatásokat (stressz faktorokat), és minél több szempontot szem előtt tartva adunk agrotechnikai tanácsot, az adottságok és lehetőségek figyelembe vételével.

A növényélettan egy méltánytalanul elhanyagolt szakterülete a növénytermesztésnek, pedig nagyon logikus módon írja le a növények fejlődését és állapotát. Megfelelő ismerete a különböző input anyagok (pl. nitrogén műtrágya, növényvédő szer) okszerű, költségtakarékos és hatékony felhasználását is nagyban segíti. Arra bíztatunk minden kollégát, hogy jöjjenek el minél többen, vegyenek részt ezeken a határszemléken, hiszen lényegre törő és gyakorlat orientált módon juthatnak olyan tudáshoz, amit akár már holnap felhasználhatnak a sokszor súlyos költséget és nagy kockázatot jelentő döntések meghozatalában. Ha ezen felül még a kérdéseiket is magukkal hozzák, akkor célirányos válaszokat, megoldást is kaphatnak konkrét problémáikra!”

Daoda Zoltán szakmai igazgató (AGRO.bio Hungary Kft.)

„A szántóföldeken, azaz a termőföldön állva néhány gondolattal bemutatjuk az éppen a talpunk alatt zajló (mikro)biológiai folyamatokat, pontosabban azokat, amelyeket szeretnénk, hogy megtörténjenek. Felfedjük azokat a kezdő, majd további lépéseket, melyeket meg kell tenni a termőtalajba való beruházás során. Ez egy több éves folyamat, amelynek során a talaj értéknövekedése folyamatosan nyomon követhető és mérhető. Ennek jótékony hatása a területen a termésbiztonság növekedése és a talajélet megújulása. Mindehhez jelentősen gazdaságosabb, komplex talajmikrobiológiai megoldásokkal bővített tápanyagutánpótlási folyamatokat mutatunk be. Pld. az NPK hatóanyag-helyettesítés töredéknyi, heted áron; a drága s most alig kapható NPK hatóanyagok kétszeres hasznosulása; az ásványosodás, elillanás, kimosódás megakadályozása.

A termőtalajok már CSAK szakmai döntéseket és nem támogatásorientált gondolkodást igényelnek, mert néhány évtized múlva elkopnak alólunk, és akkor mi lesz?!”

Dr. Vona Viktória és Dr. Vona Márton ügyvezető igazgatók (Csernozjom Kft.)

„A szántóföldi növénytermesztés során folyamatosan figyelemmel kísérjük a növényzet fejlettségét, kondícióját, egészségügyi állapotát. A tápanyag utánpótlásra, a növénytáplálásra megvan minden gazdálkodónak az éves rutinja, „bevált gyakorlata”, kedvelt szerei. Ez a bevált gyakorlat azonban gyakran figyelmen kívül hagyja a növények életteréül szolgáló talajt. Azt a talajt, aminek állapota, kémiai, fizikai és biológiai adottságai alapjaiban határozzák meg a növénytáplálásunk lehetőségeit, sikerességét. „Sajnos” a talajainkat nem ismerhetjük meg az irodánkból, ki kell menni a területre, szelvényt kell ásni, meg kell tapogatni, állapotát, vízszintes és függőleges változékonyságát fel kell tudni mérni! Ehhez szeretnénk a szemlekör keretében támpontokat adni, kedvet csinálni, könnyen elvégezhető gyakorlati, terepi praktikák bemutatásával. A terepi vizsgálatokat, talajaink helyszíni megismerését követi a talajok beltartalmi megismerése, azaz a talajvizsgálat. Ez a talajvizsgálat a második lépcső ahhoz, hogy a növénytáplálásunk okszerű, és szakszerű legyen. A talajvizsgálatok rendszeressége, a mintavételek gyakorisága számos kétellyel terhelt. A szemlekörök során ezen a területen is törekszünk eligazítást adni egy terepi, azonnali eredményt adó eszköz, a talajszkenner bemutatásával.”

A 2022-es évnyitó szemlekörökkel kapcsolatban részletes információ a következő oldalon található:
www.regionalisszakmaiforum.hu

A határszemle során az előadók a hangsúlyt a tudományos alapokra helyezik, és az egyes szakterületek alapfokú ismeretére építenek. Ezért a részvételt azoknak a szakembereknek ajánlják, akik felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkeznek. Ezen belül kiemelten fontos számukra a növényorvosok és növényvédelmi szakmérnökök hiteles és magas színvonalú tájékoztatása, hiszen a továbbképzés sorozatot a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezetei is támogatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!