37 milliárd forint Heves megye vidékfejlesztésére - Közel 7400 nyertes pályázó a megyében

Agro Napló
Hatvan, 2013. augusztus 29. – A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program révén Heves megyében közel 7400 nyertes több mint 37 milliárd forintnyi támogatást kapott. – közölte ma Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár Hatvanban. A legtöbb forrás állattartó telepek korszerűsítésére jutott, de számos más példaértékű projekt is megvalósult.

Búsi Lajos emlékeztetett arra, hogy a 2007-2013 ciklus alatt Magyarország a rendelkezésre álló mintegy 1400 milliárd forint uniós támogatás több mint 90%-át már lekötötte. Így ez összességében az önrészekkel együtt 3000 milliárd forint értékű agrár- és mezőgazdasági fejlesztést tesz lehetővé. Heves megyében a legtöbb forrás állattartó telepek korszerűsítésére jutott. Jelentősek voltak a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához, a gépek, technológiai berendezések és a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások, és az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések is.

A megyében az itt élők elhivatottságának és sikeres kezdeményezéseinek köszönhetően számos példaértékű projekt valósult meg. A helyettes államtitkár kiemelte a noszvaji állattartó telep bővítését, melyre 24 millió forint támogatást folyósítottak, valamint az egri pincészet fejlesztését is, melyre 64 millió forint támogatást nyújtottak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. Ezen kívül a kormány vállalta, hogy átfogó és értékalapú fejlesztést indít a Tisza-tó térségében a környezetvédelmi szempontokkal összehangolva, a minőségi turizmus fogadására alkalmas üdülőtérség kialakításával és az ott élők életminőségét javító lehetőségek kiaknázásával.

Dr. Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató hangsúlyozta a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot bemutató roadshow fontosságát, hiszen elmondása szerint az ott bemutatott pozitív példák hozzájárulhatnak a következő évek sikereihez. Az érdeklődők láthatják, hogy az uniós források mindenki számára elérhetők és a pályázatok megvalósításával elért sikerek nem csupán számadatok, hanem kézzelfogható, jelentős eredmények.

A „Virágzó Vidékünk” roadshow szeptember 7-én érkezik Hatvanba. Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere arra bíztatja az érdeklődőket, hogy látogassanak el a rendezvényre, ahol megismerhetik a megye és a régió sikeres falvait, gazdáit, termékeit és szolgáltatásait. A könnyed szórakozást kedvelők népdal- és fűszerfelismerésben mérhetik össze tehetségüket, a bátrabbak pedig kipróbálhatják a talicska kerékcserét is. A látogatók számára a Vidékfejlesztési Minisztérium és Háttérintézményei sátorban egész nap során információt nyújtanak a pályázatokkal kapcsolatos lehetőségekről, valamint olyan projektnyertesek is jelen lesznek, akik sikeres fejlesztéseiket mutatják be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!