MENÜ

9 milliárd forintból újul meg a MATE gödöllői Szent István Campusa

Agro Napló 2022.10.25.

Pontosan 9,168 milliárd forint összköltségvetésű átfogó felújítási program keretében újul meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői Szent István Campusa.

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A tervek szerint a teljes gödöllői épületkomplexum vonatkozásában 1733 darab nyílászáró cseréje, valamint 5310 m2 tető szigetelése valósul meg 2023. szeptember 30-ig. A projekt közvetlen célja az épületek energetikai tényezőinek javítása, az energiafelhasználás csökkentése és a működési költségek csökkentése, amelyeknek napjainkban különösen nagy a jelentősége. Nagy öröm számunkra, hogy a fejlesztés eredményeként a MATE Szent István Campusa egy biztonságosabb, korszerűbb, környezetbarát intézményként működhet tovább

– emelte ki Dr. Gyuricza Csaba rektor a projekt előrehaladási sajtótájékoztatóján.

 

gyuricza-csaba_mate_pályázat_gödöllő_felújítás

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A főépületben a nyílászárók cseréje, a padlásfödém szigetelése, valamint radiátorok és HMV-tárolók telepítése, az aulában a függönyfal, valamint a nyílászárók körüli mészkő lapburkolatok cseréje és új radiátorok felszerelése, a szemináriumokban nyílászárók és radiátorok cseréje, a kazánházban új, korszerű gáz üzemű fűtési rendszer kiépítése, a tornacsarnokban pedig a fűtési és a légtechnika rendszer korszerűsítése valósul meg – értesült a MATE közleményéből az Agro Napló.

Az energiahatékonysági fejlesztések révén a szén-dioxid kibocsátás mértéke várhatóan éves szinten 2.688,98 tonnával csökken. Ez az érték megfeleltethető 448 elefánt tömegének, vagy a magyarországi személygépjárművek kilométerre vetített átlagos szén-dioxid kibocsátása alapján 23,3 millió kilométernyi megtett útnak.

A beruházás a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. által vezetett konzorciumban valósul meg, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel szoros együttműködésben.

A vissza nem térítendő támogatás teljes összege bruttó 7,855 milliárd Ft, melyből a MATE bruttó 7,137 milliárd forintot, a BMSK Sport Nonprofit Kft. pedig bruttó 718,6 millió Ft támogatást nyert el. A MATE saját forrásként további 1,312 milliárd forintot fordít az energetikai korszerűsítés megvalósítására.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00058 azonosító számú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Miniszterelnökség, Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásával valósul meg.

 

(Forrás: MATE)