2024. április 20. szombat Tivadar

A fiatal gazdákat hozza helyzetbe az új vidékfejlesztési program

Agro Napló
A fiatal gazdákat hozza helyzetbe az új vidékfejlesztési program - hangsúlyozta a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) elnöke kedden Tapolcán.  

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke a szervezet regionális ifjúsági gazdatalálkozója keretében rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a májusban életbe lépő program egyik legfontosabb eleme a fiatal gazdák támogatása, hogy be tudjanak kapcsolódni az ágazati versenybe.

    Közölte azt is, hogy a  Magosz a gazdaszolidaritást szem előtt tartva gyűjtést kezdeményez a kárpátaljai magyar családok javára, amihez ő 50 ezer forinttal járul hozzá, és kéri minden magyar gazda támogatását. "Csak akkor lesz aratás, ha most vetni tudnak a kárpátaljai gazdák" - hangsúlyozta.

    Kis Miklós Zsolt, a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkára szerint a tapolcai fórum jó alkalmat teremt arra, hogy a gazdák megismerjék az új agrárpolitika vívmányait, amelynek köszönhetően szavai szerint egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a pályázati rendszer, és amely igyekszik kiküszöbölni a korábban tapasztalható visszaéléseket, előtérbe helyezve a jóhiszemű pályázók érdekeit.     Hozzátette: az új programban alprogramként megjelenik a fiatal gazdák támogatása, így  számukra külön forrásként jelenik meg a következő hat évre vonatkozó, 250 millió eurót meghaladó forráskeret.

    Kis Miklós Zsolt elmondta azt is, hogy a 2007 és 2013 közti uniós ciklus időszakából visszaáramlott forrásból új jogcímeket írnak ki a gazdák számára, többek között gépjárműbeszerzésre, kertészeti gépbeszerzésre.          Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke, a tapolcai időközi választásokon induló képviselőjelölt azt hangsúlyozta, hogy Sümeg, Tapolca térségében sokan élnek a mezőgazdaságból, hiszen Veszprém megye 217 települése közül csupán14 város, túlnyomórészt falvak, ezért is kiemelten fontos a gazdák támogatása.

    Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra (NAK) alelnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unióban a gazdatársadalom öregedik, és bár Magyarország a támogatásoknak köszönhetően ebben az összehasonlításban nem az utolsó harmadban foglal helyet, sok még a teendő ezen a téren.

    Hozzátette: a válság idején valamennyi vállalkozás közül a mezőgazdasági vállalkozások maradtak a legstabilabbak, közülük is a fiatalok által vezetett családi gazdaságok. Ez is indokolja a fiatal, innovatív gazdák további támogatását – húzta alá.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!